Anasayfa Video Intel Core i7 8700K Delid Rehberi ve Testleri

Intel Core i7 8700K Delid Rehberi ve Testleri

Intel’in tek çekirdek performans canavarı Core i7 8700K işlemcisini Delid işlemiyle modifiye ediyoruz. Bakalım sıcaklık ve performans hız aşırtma ile nasıl değişiyor…

İşlemcileri normal kullanırken iyi bir soğutma yeterli, ancak hız aşırtma yaptığınızda değerler uçup gidebiliyor. Soğutmayı arttırmanın yanında işlemciye Delid adı verilen bir modifikasyon yapmak da mümkün. Bu konudaki ilk rehberi ve her işlemciye yapılmalı mı sorusunu iki video rehber ile yanıtlamıştık: İşlemci Delid Rehberi ve Kafamda Deli Sorular # 1 – Delid’e Değer mi?

Şimdi üst seviye bir işlemcide Delid’in gerçekten değerli bir kazanç sağladığını söylediğimiz yere geldik ve bunu test edip ne kadar fark olduğunu ortaya çıkartıyoruz. Delid öncesi ve Delid sonrası testler bunu gösteriyor.

Özet özellikler:

  • Z370 Godlike Gaming anakart
  • Corsair H100i V2 sıvı soğutucu
  • Intel Core i7 8700K işlemci

Kullandıklarımız:

  • Sıvı metal termal macun
  • Jilet
  • Sabır

Daha önce topladığımız sistem için tıklayın…
Oyun performans testleri…
Ek rehber…

Zaman Çizelgesi

  • 00:10 – Intel Core i7 8700K işlemciye Delid yapacağız.
  • 00:20 – Delid nedir? Özetle işlemcinin kapağını açıp içindeki termal macunu değiştirme işlemidir.
  • 00:45 – Delid işlemini araç ile değil el ile yaparsanız elinizi ve işlemciyi kesebilirsiniz. Bunun sebebi işlemcinin kapağını tutan yapıştırıcının her noktada aynı direnci göstermemesi. Doğal olarak eliniz kayabilir. Çağan daha önce defalarca bu işlemi yapmış olmasına karşın bu sefer bir kaza oldu. İşlemci bozulmadı ama maalesef eli kesildi. Bu uyarılarımızın boşuna olmadığını gösterdi. Siz de çok dikkatli, sorumlu ve farkında olarak rehberi
  • 01:15 – Daha önce topladığımız oyun bilgisayarının işlemcisi, test ediyoruz.
  • 01:42 – Prime95 testleri sonucu 25 derece ve üzerinde farklar gördük.
  • 02:02 – Hız aşırtma yaptık.
  • 02:20 – Delid öncesi değerler ve Delid sonrası değerleri karşılaştırıyoruz.
  • 03:00 – Termal Throttling açıklamaları.
  • 03:22 – Daha güçlü işlemcilerde sonuçlar harcanan emeğe değiyor mu? Evet, risk büyük ama kazanç da büyük. Bunu kit ile yaparsanız risk düşüyor ama maliyet artıyor. Karar sizin.

 

Makale: Intel Core i7 8700K Delid Maceramız

Söz verdiğimiz gibi daha yüksek segmentlerden, hız aşırtılabilen işlemcileri delidliyoruz yani kapaklarını açıyoruz. Bugün delid menümüzde Intel i7 8700k var.

Bilmeyen izleyiciler için kısa bir hatırlatma yapalım. İşlemcilerin kapaklarını açıp çekirdek ile kapak arasına Intel’in sürdüğü düşük ısı iletimli termal macunu silip, yüksek ısı iletimli sıvı metal termal macun uyguluyoruz. Bu yolla sıcaklıklarda işlemciye bağlı olarak 10 ile 25 dereceye varan sıcaklık düşüşleri elde edebiliyoruz. Bu prosedürün tarihini ve ayrıntılı olarak nasıl yapıldığını anlattığımız ve i5 8400’ü delidlediğimiz videomuza buradan ulaşabilirsiniz.

Malesef i7 8700K’da şansımız i5 8400’de olduğu gibi yaver gitmedi.

Jiletle son anda parmağımı biraz kestim ve işlemcinin PCB’sinde biraz hasar oluştu.

Kapağı kaldırıp hasarı gördüğümde tuttuğum şeyin artık bir işlemci değil 1800 liralık bir takoz olduğunu sanarak sıvı metali çekirdeğe ve kapağa umutsuzca sürüp kapattım. Eh, bu iş riskli, işlemcinizi bozmanız işten bile değil diye boşuna demiyoruz.

Kapağı kapatırken bu sefer hiç yapıştırıcı kullanmadım çünkü soketin uyguladığı baskı kapağı yerinde tutmak için fazlasıyla yeterli.

Soğutucu olarak Corsair H100v2 kullandık. Fan ve pompa hızları %100’deydi.

İlginç bir şekilde işlemci her şeye rağmen çalıştı ve delidsiz prime95 smallFFT’s işkence testinde 92 derece olan en sıcak çekirdeğin,

delidden sonra 67 dereceye düştüğünü gördüm.

Tam 25 derecelik bir fark elde etmiştik, üstelik hiç hız aşırtma yapmadığımız halde.

Tabiki bu sıcaklık değerleri oldukça abartılı. Prime95 işlemcinizin hiçbir uygulamada göremeyeceğiniz kadar ısınmasına sebep oluyor. Özellikle son sürümlerdeki AVX komut seti desteği sayesinde daha da oldukça yüksek çalışma sıcaklıkları elde etmeniz mümkün. Oyunlarda bu sıcaklıkları görmeniz imkansız, işlemciniz ne kadar yoğun çalışırsa çalışsın prime95’ten 15-20 derece daha düşük değerler göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Hız aşırtmaya geçtiğimizde işlemcinin sınırlarını zorlayarak uç bir değerde çalıştırmayı denedik. Bu sayede delidin hız aşırtmayla oluşan fazlalık ısıyı atmada ne kadar etkili olduğunu gözlemlemek istedik. Bu sebeple işlemciye 1.45v vcore voltajı verdik ve çalışma frekansını 4.9Ghz’e çıkardık.

Delidsiz bu değerlerde Prime95 işkence testi sonuçları hiç de iç açıcı olmadı. Zira test çalıştıktan 1 dakika sonra neredeyse bütün çekirdekler 100 dereceye ulaştı ve işlemci kendini bundan dolayı frenledi.

Frenleme (throttling) olmasaydı muhtemelen sıcaklıklar 100 derecenin üstüne çıkacaktı. Sıcaklıkların 100 derecelerde sabitlendiğini görünce işlemciyi daha fazla zorlamamak adına testi erken bitirdik.

Delid yaptıktan sonra yine aynı değerlerde işlemciye hız aşırtma yaptık ve en sıcak çekirdeğin 75 dereceye ulaştığını gördük. Yani yine 25 derecelik bir fark elde etmiş olduk. Ancak gerçek fark muhtemelen çok daha büyük çünkü delidsiz işlemci 100 dereceye ulaşır ulaşmaz işlemci çalışma frekansını ve voltajı düşürerek kendini frenlemişti hatırlarsanız. Frenleme olmasa muhtemelen 115 dereceye kadar ulaşacak ve anakart güvenliği devreye girip sisteme giden gücü kesecekti. Çünkü 40 derecelerden 100 dereceye ulaşması 1 dakikadan az sürdü. Yani bence burada asıl fark 25’ten çok daha fazla diyebiliriz.

Özetle daha çok güç tüketen ve hız aşırtılabilen işlemcilerde delid işleminin sonuçları daha belirgin oluyor diyebiliriz. Ayrıca delid işlemi yapmadan önce jilet kullanırken çok dikkatli olun ya da bir delid aracı edinin deriz. Ben Çağan Çelik, bir başka donanım modifikasyonunda görüşmek üzere hoşçakalın.