Anasayfa Haber Profesör Stephen Hawking Hayatını Kaybetti

Profesör Stephen Hawking Hayatını Kaybetti

Bilim dünyasının en önemli isimlerinden profesör Stephen Hawking bugün 76 yaşında hayata gözlerini yumdu.

BBC tarafından geçilen haberlere göre, bilim dünyasının önemli isimlerinden profesör Stephen Hawking, bugün sabaha karşı Cambridge’deki evinde hayata gözlerini yumdu. Çocuklarının ifadesine göre yatağında ve huzur içinde son nefesini veren profesör Hawking, 76 yaşındaydı.

8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya gelen Hawking, 1959 yılında Oxford Üniversitesine girmiş, doktorasını ise Cambridge Üniversitesinde tamamlamıştı. 1963 yılında henüz 21 yaşındayken nadir görülen bir motor nöron hastalığı teşhisi konan Hawking için dönemin doktorları birkaç yıl ömür biçmişti.

Ancak hastalığı hayli yavaş ilerleyen Hawking, hem tıptaki gelişmelerin, hem de inatçı kişiliğinin etkisiyle tüm öngörüleri boşa çıkarmış ve 76 yaşına kadar aktif bir bilim insanı olarak hayatını sürdürmüştü. Teorik fizik ve evrenbilim alanlarında devrimsel çalışmalar yapan Hawking, insanlığın içinde yaşadığı evreni anlamasına çok büyük katkılarda bulunmuştu.

Çoğu dâhi gibi kendine has bir karaktere sahip olan Hawking, özellikle evrensel dokuda çok önemli bir rol oynayan Kara Delikler üzerine olan çalışmalarıyla ün kazanmıştı. Hawking Radyasyonu olarak adlandırılan keşifle bilim tarihine geçen profesör, 1980’lerde çıkan ve nispeten basit bir lisanla kaleme alınmış olan Evrenin Kısa Tarihi adlı kitabıyla da kitlelerin dikkatini çekerek popüler kültürdeki yerini almıştı.

Hayatı film ve dizi de olan Hawking, son 20 yılın popüler televizyon serilerinde de sık sık konuk edilmişti. Simpsons, Futurama, Red Dwarf ve The Big Bang Theory gibi dizilerde hem adına yapılan göndermeler, hem de konuk sanatçı olarak katılımı sayesinde yeni nesillerin bilime ilgi duymasında aktif rol oynamıştı.