Anasayfa Haber Amerika, Çin Mallarına Ek Gümrük Vergisi Getiriyor

Amerika, Çin Mallarına Ek Gümrük Vergisi Getiriyor

Trump yönetimi doğrudan Çin ile ticareti hedef alan gümrük vergisi yasalarını yürürlüğe sokuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den gelen ürünlerden yüksek ek vergiler alınmasını sağlayacak yasayı imzaladı. Özellikle Çin’deki teknoloji şirketlerini hedef alan yeni yasayla, ABD vatandaşları pek çok üründe daha fazla ücret ödemek durumunda kalacaklar.

ABD Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer, teknolojinin ABD ekonomisinin en önemli parçası olduğunu söyledi. Amerika’daki 44 milyon kişinin teknoloji ile ilişkili işlerde çalıştığını da sözlerine ekledi.

Çin ise hızlı bir tepki göstererek ABD menşeli ürünlerden daha fazla vergi alınacağını duyurdu. Çin’in şarap, taze meyve, kuru meyve, fındık, çelik boru ve ethanol gibi ürünlerin bulunduğu, ABD’den ithal edilen 128 farklı üründen ek vergi alacak.

İki ülke arasında başlayan ticaret savaşı oldukça ilginç bir hal alıyor. ABD merkezli teknoloji şirketleri ürünlerini Çin’de ürettirirken, Çin de bu şirketlerin en büyük müşterisi durumunda. İki ülke arasında şiddetlenen ticaret savaşının, dünya genelindeki ticarete de pek olumlu yansımayacağı tahmin ediliyor.