Anasayfa Video SteelSeries Arctis Pro Oyuncu Kulaklığı Seti İncelemesi

SteelSeries Arctis Pro Oyuncu Kulaklığı Seti İncelemesi

SteelSeries Arctis Pro incelemesinde hoparlörleri ve kasa materyalleri tamamen değişen, yeni oyuncu kulaklığına yakından bakıyoruz…

SteelSeries Arctis oyuncu kulaklığı serisi Pro modelleriyle birlikte büyüdü. Arctis 3, 5 ve 7’nin ardından Arctis Pro, Arctis Pro + GameDAC ve Arctis Pro Wireless modelleri piyasaya çıktı.

Yeni Pro modelleri önceki seriye göre çok büyük yenilikler, farklar getiriyor. Bunların en büyüğü hoparlörlerin frekans aralığının tamamen değişmiş olması. İncelememizde Arctis 5 modeline göre Arctis Pro’da nelerin geliştiğine, yeni kulaklığın anahtar farklarına değiniyoruz.

 

    • 00:10 – Arctis Pro seride yeni bir seviye.
    • 00:25 – Arctis 3, 5 7 modelleri devam ederken, Arctis Pro, Pro + GameDAC ve Pro Wireless modelleri geldi.
    • 00:40 – Arctis Pro Hi-Res yani yüksek çözünürlüklü ses için iki kat daha geniş bir frekans aralığı ile geliyor.
    • 01:45 – Hepsini duyabiliyor muyuz?
  • 03:15 – Empedans değeri.
  • 04:25 – DTX Headphone X: 7.1 yeni 2.0 sürümüne güncellendi. Sanal Surround.
  • 05:27 – Mikrofon tasarımına ve kalitesine bakıyoruz.
  • 06:30 – USB ve 3.5 mm bağlantı seçenekleri var. Ayrıca GameDAC’lı model olduğunu da hatırlatalım.
  • Bit Rate ve Sample Rate Nedir? Hi-Fi Rehberimiz:
  • 08:08 – Örnek ses kayıtları.
  • PC kaydı USB üzerinden Technopat Oyun ve Test Sistemi 2018 üzerinde yapıldı…
  • Telefon kaydı Note 8 üzerinden 3.5 mm bağlantısıyla yapıldı: Note 8 İncelemesi…
  • 09:10 – ChatMix nedir? Ne işe yarar?
  • 09:44 – Arctis Pro nasıl bağlanıyor? Farklar neler?
  • 10:25 – Kutu içeriğine bakıyoruz.
  • Burada 3.5mm jack için bir ayırıcı da olabilirdi.
  • 10:45 – Yapı ve malzeme kalitesi.
  • Tepe bant çelik, altında yumuşak plastik kaplama var. Kulak kupalarının tutunduğu, çevrilen kısımlar alüminyum, kulaklara gelen kısımlar ise sert plastik.
  • Tepe askı bandında kayak gözlüklerindeki dokuya sahip kumaştan oluşuyor.
  • 11:35 – Katlanabilir yapı ve kolay tepe süspansiyon ayarı.
  • 12:15 – Mikrofon tuşu ve ses tekerleği ergonomik olarak geliştirilmiş.
  • 13:02 – RGB aydınlatma çok farklı efektler ve geniş renk ayarına sahip. Dış kapak da çıkartılabiliyor. Bu ses yapısını açık ve kapalı olarak değiştirmiyor ancak estetik fark oluşturuyor.
  • 14:15 – Işıklar ne işe yarıyor?
  • 14:32 – DTS, ekolayzır, SideTone, mikrofon gürültü azaltma ayarı gibi pek çok ayar SteelSeries Engine 3’te yer alıyor.
  • 15:15 – SideTone nedir? Ne işe yarar?
  • 16:00 – GameSense değişti artık modüler yapıda.
  • 17:17 – Sonuç değerlendirme.

Frekans Aralığının Artması

SteelSeries, Arctis Pro sersisinde yüksek çözünürlüklü ses sunduğunu belirtiyor. Frekans aralığı olarak şirket benzer fiyat seviyesinde satılan kulaklıklardan çok daha geniş bir aralık sunduğunu belirtiyor. Örnek karşılaştırmalarında 20 Hz – 24 kHz yerine, Arctis Pro aralığınızın 10 Hz – 40 kHz olduğu gösteriyor. Arctis 5 kulaklık setinde bu 20 Hz – 22 kHz’ti, daha üst fiyat bandında satılan bazı modeller 20 Hz 24.000 Hz ile biraz daha geniş aralık sunuyordu. Şimdi SteelSeries Hi-Fi modellerdeki gibi geniş aralık sunuyor.

Bu ne demek? Yüksek yoğunluklu neodymium mıknatıslar ile, standart kulaklık frekans tepe noktası olan 22.000 Hz’in, neredeyse iki katı olan 40.000 Hz’e kadar çıkabiliyor. Kulaklığın sunduğu alçak ve yüksek frekansları herkes duyabilir mi? Hayır, ancak yüksek kaliteli sesin farkını pek çok insan hissediyor. Zaten bu ses kalitesinin artışındaki temel sebep frekans artışından ya da bir sayısal değerden çok sürücülerin kalitesi ve yazılım desteği ile gelen geliştirmeler oluyor.

Hi-Res ve Hi-Fi

Burada Hi-Res, Hi-Fi farkına da değinelim. Hi-Res dijital kaynaklarda kayıpsız müzik deneyimi için yüksek örnekleme frekansı, yüksek bit rate kodlamalı ses demek. Hi-Fi da yine kayıpsız müzik deneyimini ifade ediyor ancak çok daha geniş anlamda ve analog ses kökenli bir tabir. İki tabir birbiri yerine kullanılsa da Hi-Fi tabirini tercih edenler, sesin dönüştürülmesindeki orijinal analog kaynağın saflığına çok daha fazla önem veriyorlar. Aslında SteelSeries hem Hi-Res, hem Hi-Fi yani Fidelity tabirlerini de çeşitli yerlerde kullanmış. Olay elbette yine sizin dinlediğiniz kaynakta bitiyor.

Peki biz kullanıcılar için bunun anlamı ne? Standart bir kulaklık değil, çok yüksek kaliteli ses sunabilen bir kulaklık almamız. Bugün her fiyat aralığında “oyuncu kulaklığı” görmek mümkün. Ancak bunların çoğu süslü fakat teknik anlamda çok zayıf ürünler. Ortalama kulaklıklar sayıca daha az, kaliteli kulaklıklar daha da az. SteelSeries burada Pro serisi ile seviyeyi daha da yükseltmeyi ve “RBG’li oyuncu kulaklığı” arayanların ötesinde yüksek kaliteli ses arayanları hedeflemiş.

Başarmış mı? Kesinlikle evet, Arctis Pro yüksek kaliteli ses sunuyor ve Hi-Res tanımını hakediyor. Müzik, oyun ve eğlence için hem bilgisayarlarda, hem diğer cihazlarda çok iyi bir deneyim sunuyor. Profesyonel oyuncular için de tercih edilecek bir kulaklık. Profesyonel stüdyo ortamı için frekans aralığı yüksek olsa da empedans değeri 32 ohm. Halen daha yukarıda gidecek yer var ancak empedansı arttırırlarsa farkı hissetmek için çok üst seviye ses sistemleri kullanmak gerekecek. Bilgisayar, telefon ve kullanacağımız sistemler için bu değerler çok iyi.

DTS Headphone X: 2.0

DTS Headphone X teknolojisinde de 2.0 sürümüne geçiş yapılmış. Sanal 7.1 Surround ses teknolojisi oldukça başarılı. Etkinleştirmek ya da devredışı bırakmak sizin elinizde. Spatial yani uzaysal, üç boyutlu ses konumlandırması yeni sürümde çok daha etkili. Oyunlardaki hareketlerin fiziksel olarak size mesafesi ve ses etkisi oldukça iyi ayarlanıyor.

Mikrofon Kalitesi

Arctis serisinde oldukça tutan mikrofon burada aynı kalite ile yoluna devam ediyor. Kulaklığın içerisine toplanıp ortadan kaybedilebilen, üzerinde ışıklandırması da olan mikrofonun kayıt kalitesi halen stüdyo mikrofonu kadar iyi değil. Ancak son derece temiz ve kullanışlı bir chat mikrofonu ve dış sesleri almadan kayıt yapma imkanı sunuyor. Takım maçlarında çok kullanışlı.

ChatMix

Chatmix Dial denilen ara bağlantı üzerinde özel SteelSeries bağlantısı, diğer ucunda USB 2.0 bağlantısı sunan bir çevirmeli tuş. Oyun içerisinde oyun sesi ve chat sesi arasında ayarlarda boğulmadan anında seviye ayarlaması yapmanıza imkan veriyor. Multiplayer için çok kullanışlı.

Kasa ve İmalat Kalitesi

SteelSeries Arctis Pro serisinde alüminyum ve çelik bir kasa kullanılıyor. Arctis 5’i tarttıktan sonra farkı bariz şekilde hissedebiliyorsunuz. Kulaklık daha ağır ve oturaklı olmuş.

Dışarıdan ilk bakışta farkedilen kısım kafa bandındaki logo oluyor. Bu kısım yani kafa bandı daha önceden kulaklık kasasının yanındaki metal bir halkadan geçiyordu. Arctis Pro’da doğrudan kasanın içerisindeki kısımdan geçiyor. Daha basit ve sağlam olmuş.
Kafa bandının kumaşı çok kaliteli ve hava alıyor. Tepe süspansiyon sisteminin mesafesini hızla ayarlayabiliyorsunuz.

Kulak çevresine oturan kupalar kulağı orta baskı ile tutup güzel sarıyor. Yine kullanılan malzemenin kalite farkı bariz şekilde hissediliyor. Kulaklığın çantaya rahat sığmasını sağlayan katlanabilir yapısı, kafaya otururken de kulak açınıza göre daha iyi bir ergonom sağlıyor. Bu kısımlar oldukça sağlam, zira alüminyumdan yapılmışlar. Yani tepe çelik, kumaş ve plastik, dönen kısımlar, hassas kısımlar da alüminyum. Bu esneklik ve sağlamlık katmış.

Kulaklık kupalarının dış şekli daha önceki Arctis serisi gibi, yine kenar çizgide RGB programlanabilir bir ışıklandırma ve kulaklıkların çıkartılabilen kapakları var. Bu kapaklar kulaklığın açık kapalı yapısını değiştirmiyor, kulaklık kapalı yapıda.

SteelSeries Engine 3

SteelSeries kulaklıkların en büyük avantajı yazılım desteği ve Arctis Pro’da da SteelSeries Engine 3 yazılımının kullanımı devam ediyor.

DTS açma kapatma, ekolayzır, mikrofon ses seviyesi, SideSync, ses profilleri, uygulamaya bağlı profiller var. Dinamik aralığı sıkıştırmak ya da açık bırakmak sizin elinizde. Noise Reduction ile mikrofona dışarıdan çok fazla ses girerse azaltabilirsiniz.

Mic Sidetone sizin kulaklık takılıyken kendi sesinizi ne seviye duyacağınızı belirliyor. Bu da kulaklık takarken bağırma alışkanlığı olanların bağırmamasını sağlıyor. Kulaklı belirlenen ölçüde kendi sesinizi size duyurarak bu durumun önüne geçiyor.

Işıklandırmayı sol ve sağ kulak bağlı ya da ayrı şekilde ayarlayabildiğiniz gibi, mikrofon ucundaki ışık da değiştirilebiliyor.
Configurations kısmı altında biz örnek olarak hazır Starcraft 2 ayarına baktık, ardından farklı uygulama .exe’lerini seçerek bağlı profiller oluşturduk.

GameSense ile oyunlara özel ışıklandırma özellikleri var. Fakat artık Engine Apps kısmı gelmiş durumda ve bazı özellikler buraya taşınmış.

PrismSync ile cihazlar arası ışıklandırma uyumu sağlanabiliyor. Discord uygulamasıyla oyun içi Chat bildirimlerini ışıklı olarak görme imkanı var, AudioVisualizer ile cihazlarda sese uygun ışıklandırma sağlanabiliyor. Ve artık bunlar ayrı ayrı uygulamalar. Hepsi SteelSeries Engine üzerinde çalışıyor. Ayrıca kendi uygulamanızı da geliştirebiliyorsunuz. Bu modüler yapı oldukça yararlı olmuş.

Yani sağda daha önceki incelemelerdeki gibi GameSense görmeyince şaşırmayın. Bu özellik devam ediyor. GameSense için CS:GO, Dota 2, Minecraft gibi ayrı modlar indiriyorsunuz. GameSense Minecraft Mod Steelseries tarafından, CS:GO ve Dota 2 Valve tarafından geliştirilmiş.

Sonuç Değerlendirme

SteelSeries Arctis Pro, oyuncu kulaklıklarında oyuncu tanımının ötesine geçip çok daha yüksek ses kalitesi isteyen kitleye hitap ediyor. En önemli nokta zaten bu.
Hem kasa üretim kalitesi, materyaller ve tasarım anlamında çok daha üst kaliteye geçiş yapılmış, hem de hoparlörler seviye atlamış durumda.

Çelik, alüminyum ve diğer materyaller uzun ömürlü bir kulaklık ortaya çıkartmış. İlk bakışta tasarım çizgisi Arctis 3, 5 ,7 serisini andırsa da aslında belirli özellikler hariç tamamen yeni kulaklıklar tasarlanmış.

Devam eden eksiler SteelSeries’in kendi kablo bağlantı standardını kullanmaya devam etmesi ve kabloların örgülü olmaması. Neyse ki kaliteli kablolar kullanılıyor. Bugüne kadar hiç kopartmadık. Ne olabilirdi? 3.5 mm kablosunun ayırıcı aparatı da kutudan çıkabilirdi. Masaüstünde RGB ve uygulama desteği için USB kullanıyoruz.

Temelde Arctis Pro, ek ses gücü gereksiniminiz varsa Arctis Pro + GameDac ile harici amfili model var. En üst fiyat segmentinde ise bilgisayara kablosuz, telefona Bluetooth ile bağlanan, değiştirilebilir bataryaya sahip Arctis Pro Wireless yer alıyor. SteelSeries oyuncu geri bildirimlerine uygun geliştirmeler ile üst seviye bir seri hazırlamış. Bu incelememizde Arctis Pro kablolu modeli kullaklık ve hem sesinden, hem rahatlığından çok memnun kaldık.

Artılar: Ses kalitesi Hi-Res seviyesine gelmiş, mikrofon kaydı temiz, malzeme kalitesi üst seviyede, ek model seçenekleri var, yazılım desteği en gelişmiş oyuncu ekipmanları arasında yer alıyor. Mikrofon ve ses tuşlarının ergonomisi arttı.
Eksiler: Kutu içeriğinde ek 3.5 mm ayırıcı adaptör çıkabilirdi, SteelSeries’e özel bağlantı yuvası daha sert ve sağlam oturuyor, bu videoda açıkladığımız sebeplerle hem bir artı, hem de bir eksi olarak alınabilir.