Anasayfa Video 802.11ax Ağ Ürünlerine İlk Bakış

802.11ax Ağ Ürünlerine İlk Bakış

802.11ax kablosuz ağ teknolojisi ROG Rapture GT-AX11000, GT AC5300 modelleri ile hayatımıza giriyor…

ASUS Computex 2018 fuarında farklı ağ ürünlerini tanıttı. Bu ürünlerin ortak noktaları arasında AiMesh dikkatimizi çekti. Birden fazla Router bir arada kullanılabiliyor. Ağ ürünleri bir arada çalışarak tek bir ev ağı oluşturuyor. Farklı AiMesh destekli Router’lar, modelleri aynı olmasa da bir arada çalışabiliyor. Kullanıcı bir kapsama alanından diğerine geçerken ağdan ağa geçiş ve kesinti yaşamıyor.

Fuarda üst seviyede ROG Rapture routerları gördük. Üç bantlı ROG Rapture GT AC5300 modeli özellikle PC oyuncuları ve üst seviye sistem kullanıcıları için fuardan önce tanıtılmıştı. Bir diğer dikkatimizi çeken yeni RT-AX88U oldu. AC modeli burada gelişerek AX olarak güncellenmiş.

RT-AX88U

Fuardaki yeni model ROG Rapture GT-AX11000 oldu. Üç bantlı 10 Gigabit WiFi sunan bu Router’da dört çekirdekli işlemci, 2.5G oyun portu, DFS bandı, WTFast, Adaptive QoS, AiMesh ve AiProtection özellikleri var.

Router 802.11ax teknolojisine sahip. Bu yüksek verimliliğe sahip yeni bir standart. Yoğun kullanım olan iş yerleri ve halka açık mekanlar göz önüne alınarak, çok fazla eş zamanlı bağlantıları aksaklık olmadan sürdürmek üzere tasarlandı.

Neredeyse tamamlanmış, son onayı almasına az kalmış bir standart. Artık 802.11ac yerine 802.11ax standardında ilk model routerları görmeye başlıyoruz. Zira yeni standart saf çıkış gücünde yüzde 40’a varan artışlar sunabiliyor. Bunu da QAM modulation ile her pakette aktarılan veriyi arttırarak, bantları ve kanalları ayarlayarak yapıyor. 802.11ac’de MU-MIMO geldiktenve 4 akış destekledikten sonra şı an 8 akışa bakıyoruz.

Zira yeni standart LTE teknolojisinden alınan yenilikleri barındırıyor. ODDMA Orthogonal Frequency Division Multiple Access teknolojisi, her MU-MIMO akışını dörde bölmeye yarıyor. Basitleştirecek olursak etkin kullanılan çok çekirdekli işlemcilerde olduğu gibi işlemler bölünüp dağıtılıyor ve beklemelerin önüne geçiliyor. Hedefi uyandırmakta kullanılan yeni nesil teknolojiler de ağa bağlı cihazların batarya ömrünü uzatıyor.

Teorik olarak 14 Gbps’ye ulaşabilecek ve tek akış üzerinden 3.5 Gbps sağlayabilecek. ASUS’un 10 Gigabit routerı da hem kablolu, hem kablosuz hız ve çoklu bağlantı için tasarlanmış.

Makale: MU-MIMO Nedir?