Anasayfa Haber Amerika, Uyduların Ele Geçirilmesinden Korkuyor

Amerika, Uyduların Ele Geçirilmesinden Korkuyor

Hassas askeri bilgilerin de iletildiği uydular, hackerların yeni hedefi haline geldi.

GPS konumları, telefon sinyalleri ve diğer hassas bilgileri ileten uyduların sayısı oldukça arttı. Bu durum hackerların da ilgisini çekti. Uydu teknolojisindeki tüm gelişmelere rağmen ABD ordusunun birçok uydu teknolojisi risk altında gözüküyor ve ABD devleti bu konuda önlem almak istiyor.

Geçtiğimiz aylarda Çin merkezli olduğu düşünülen bir siber casusluk grubu, uydu iletişimi ve coğrafi görüntüleme teknolojileri geliştiren şirketleri hackledi. Aynı zamanda ABD ve Güney Asya’daki savunma teknolojileri üreten firmalar da hedef alındı. Saldırıya uğrayan şirketlerden biri son saldırıların tespit edilmesinin oldukça zor olduğu belirtti.

Hackerların mevcut işletim sisteminde yer alan yerel araçları kullanarak zararlı yazılımları yürüttüğü belirtildi. Bu tarz bir saldırıyı yürütmenin iki avantajı var. Sistemde yer alan araçlar kullanılarak kurbanın ağına yayılmak ve bilinen bir işlemmiş gibi varlığını gizlemek. İkincisi de bu araçlar tespit edilse bile saldırıda kullanıldığına dair bir kanıt elde etmenin oldukça güç olması.

Symantec araştırmacıları da geçen yıl bu tarz saldırılarla ilgili bir rapor hazırladı. Bu rapora göre bu tarz saldırılar gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Sadece belleği kullanan işlemler, dosya oluşturmadan varlığını sürdüren işlemler, çift amaçlı kullanılabilen araçlar, çalıştırılabilir dosya türünde olmayan işlemler yeni araçlar olarak yer alıyor. Böylelikle saldırganlar kurbanın bilgisayarında çok az yeni dosya oluşturuyor ve geleneksel güvenlik araçlarıyla tespit edilmeleri ve engellenmeleri oldukça güç oluyor.

Özellikle dolaşımda olan eski uyduların sayısının artmasıyla birlikte uyduların güvenliği de ciddi bir sorun haline geldi. Güncellenmemiş sistemler saldırılar için oldukça uygun bir hedef haline geliyor. Hackerlar uydulara erişim sağlarsa oluşabilecek hasar sürekli hale gelebilir. Çünkü uydu trafiği izlenerek sürekli bilgi elde edilebilir ya da ileride başka bir amaçla kullanmak için açıklar oluşturulabilir. Hassas ordu verilerinin de bu şekilde ele geçirilmesi mümkün hale gelebilir.

Uydulara odaklanmış hackerler ile ilgili endişeler, FCC’nin Elon Musk’ın SpaceX uzay programına yaklaşık 4.400 uyduyu idare etme izni vermesiyle birlikte daha da arttı. CSIS Aerospace Security Project tarafından geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir raporda, uyduların ucuz araçlarla bile engellenebileceğini ortaya koydu. Bu tarz araçlar piyasada mevcut ve uydunun iletişimini, konumunu, yönlenmesini ve zamanlama tekniklerini bozmak mümkün.

ABD tarafından uyduları hedef alan silahlar geliştiriliyor olsa da, özellikle Çin’in uydu engelleme projelerine yüksek öncelik verdiğini belirtmesiyle birlikte durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Sosyal mühendislik veya sabotaj da uydulara erişim sağlamak için kullanılabilecek diğer yöntemler arasında yer alıyor.