Anasayfa Oyun Valve Tarafından Geliştirilen Artifact Nasıl Bir Oyun Olacak?

Valve Tarafından Geliştirilen Artifact Nasıl Bir Oyun Olacak?

Valve’ın bu sene piyasaya çıkaracağı Artifact isimli kart oyunu hakkında bilinenleri bu yazıda topladık.

Valve’ın Dota 2 temalı ve Artifact isminde bir kart oyununu piyasaya süreceği bir süredir biliniyordu. Ancak yakın zamanda oyunla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak mümkün oldu. Oyun daha önce Magic: The Gathering ve benzeri kart oyunlarının yaratıcısı Richard Garfield tarafından geliştirildi.

Dota 2 evreninden birçok kahramanı içerecek olsa da, oyun Dota 2’nin yan oyunu şeklinde olmayacak ve birçok yeni karakter içerecek. Oyun genişledikçe öncelikle karakterler Artifact oyununda ortaya çıkıp, daha sonra Dota 2’de yer alacak.

Oyunun oynanışıyla ilgili önemli noktaları maddeler halinde sıralayabiliriz.

  • Her destede 40 kart olacak ve 5 kahramanı içerecek (Dota 2 takımlarında olduğu gibi). Temel oyunda 280’den fazla kart olacak, 44 karakter yer alacak. Destenize her karttan 3 kopya ekleyebileceksiniz.
  • Kartlarınız ve kahramanlarınız 4 olası renkten seçilecek: kırmızı, yeşil, siyah ve mavi. Her renk kendi özelliğine sahip ve kartlar özelliklerine uygun renk alıyor.
  • Oyunun başında ilk üç kahramanınız üç ayrı hattan, rastgele seçilmiş yan karakterlerle birlikte dengeli şekilde seçilecek. Her setten sonra farklı bölümlerden iki tane daha yan karakter her oyuncunun tarafına eklenecek.
  • Her hat 40 canı olan ve korumanız gereken bir kule içerecek. İki kuleyi kaybederseniz oyun sona erecek. Bir kule yok edildikten sonra 80 canı olan Ancient ile yer değiştirecek. Ancient’i de yok ederseniz oyunu kazanacaksınız.
  • Öldürülen kahramanlar ortadan kalkmayacak, tüm set boyunca duracaklar. Setten sonra onları geri almak için hangi hatta olacaklarını seçeceksiniz. İstisna olarak yeşil renkte yer alan bir kahraman hızlı geri gelme özelliğine sahip olacak ve diğer sette tekrar yerini alacak.
  • Her hat kendi Mana havuzuna sahip olacak. Bu 3 ile başlayacak ve her sette 1 artacak. Ramp kartlarını kullanıp Mana havuzunu hızlandırmanız da mümkün olacak.
  • Bir kartla oynamak için mana harcadığınız hatta yerleşmiş renkteki kahramana ihtiyacınız olacak. Ancak bir hatta harcanan Mana bazı kartları diğer hatlara sunmak için kullanılabilecek.
  • Bir kartla oynadığınız zaman sıra rakibinize geçecek. İkiniz de belirli bir hattaki kartları yerleştirmeyi tamamladığınızda, kahramanlar ve yan karakterler arasında mücadele başlayacak. Eğer bir düşman ile karşılaşmıyorlarsa rakibin kulesine saldıracaklar.
  • Mücadeleden sonra sıradaki hatta geçilecek.
  • Düşman kartlarını yok ettiğinizde altın kazanacaksınız. Bazı kartlar altın üretimini değiştirebilecek. Örneğin siyah seride yer alan “Day at the Track” kartı toplam altınınızı ikiye katlayacak. Altınlar da setler arasında alışveriş aşamasında ekipman almak için harcanacak.
  • Sadece kahramanlar alınan ekipmanları kullanabilecek. Her kahramanda silah, zırh ve aksesuar olmak üzere üç slot olacak. Eğer farklı bir silah kullanmak isterseniz var olan silahın yerine gelecek.
  • Ekipmanlar, kahramanınıza +1 can verecek basit ekipmanlardan (Apotheosis Dagger gibi) +8 saldırı + 4 kuşatma (engellenemeyecek kule hasarı) özelliğine sahip pahalı ekipmanlara kadar geniş bir aralıkta olacak.
  • Ekipmanlar karakterler üzerinde kalıcı olacak. Etki altına alınmış kahramanlar geri geldiğinde yükseltilmiş özellikleri ve yetenekleri ile birlikte gelecek.

Oyun her bir hatta 100 kadar birime sahip olunabilecek bir boyutta olacak. Çok sayıda birim olduğunda görüntüden kaybolacak olsa da, fare tekerleğini kullanarak bunları görebileceksiniz. Ayrıca çift tıklayıp uzaklaşabilir ve üç hattı da aynı anda görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle genel oyun durumu hakkında bir görüşe sahip olabilirsiniz.

Elinizde tutabileceğiniz kart miktarının bir sınırı yok. Her sette iki yeni kart seçeceksiniz ve satın alabildiğiniz ekipmanları ekleyebileceksiniz. Yani yapacak hiçbir şey bulamadığınız bir duruma düşmeniz oldukça güç.

Oyun oldukça derin olacak ve çok sayıda insanı etkileyecek niteliğe sahip olacak. En önemlisi de Artifact, kart toplama oyunu olmayacak, kart ticareti oyunu olacak.Yani kartları Steam mağazasında değiştirebilmeniz ve satabilmeniz mümkün olacak.

Oyunda Ticaretin Önemi

Oyunda yer alacak ticaret sistemiyle birlikte isteyeceğiniz kartı çekmeyi umarak vakit geçirmek zorunda kalmayacaksınız. Çektiğiniz kartlar size genellikle katkı sağlayacak özellikte olup, çok aşırı üstün özelliklere sahip olmayacak. Her oyuncunun koleksiyonu bir değer taşıyacak. Güvenli bir ticaretin olması için Valve CS:GO ve Dota 2’den aldığı dersleri göz önünde bulunduracak.

CS:GO’da bazı tasarımlar çok pahalı hale gelmiş olsa da, bu oyunda yalnızca büyük bir turnuvayı kazanmış oyuncuların imzasını taşıyan kartlar özel fiyatlara sahip olabilecek. Kartın normal sürümleri kabul edilebilir bir fiyat aralığında tutulacak. Kartların gücü, az bulunmaları ile doğru orantılı olmayacak. Sık bulunan kartlar çok ucuz olacak.

Gabe Newell bu düzenlemeleri öde-kazan sisteminden mümkün olduğunca uzaklaşmak için yaptıklarını ifade ediyor. Özellikle bazı sık bulunan kartların çok güçlü halde olmasıyla birlikte, daha fazla ödeyenin daha fazla kazanacağı bir sistemin önüne geçilecek. Kullanıcıların daha fazla vakit harcadıkça daha iyi olacağı ve daha fazla keyif alacağı bir düzene sahip olacak oyunda çok vakit geçirebileceksiniz.

Ayrıca oyun ekonomisini bozabilecek ücretsiz nesne dağıtımları ve benzeri özellikler olmayacak. Oyunun fiyatı hakkında net bir bilgi olmasa da, bir dizi kartın ve diğer içeriklerin dahil olduğu temel bir paketin olacağı düşünülüyor. Ayrıca ödülü yüksek büyük çaplı turnuvalar da düzenlenecek.

Akıllı Tasarım

Source 2 motorunu kullanacak oyunda yer alan her şey yeni olacak. Büyük büyüler için özel ve etkileyici animasyonlar yer alacak. Oyuncularının masasına oturacak küçük şeytanlar hatlar arasında koşuşturacak ve süre sonuna doğru çılgınca hareket edecekler. Oyunun çıkış tarihi ve fiyatı ise henüz açıklanmadı.