Anasayfa Haber Yazıcılardaki Gizli Takip Noktalarını Gizleyen Uygulama Geliştirildi

Yazıcılardaki Gizli Takip Noktalarını Gizleyen Uygulama Geliştirildi

Yazıcılardaki gizli takip noktalarını engelleyen bir uygulama geliştirildi.

Dresden Teknoloji Üniversitesi’nden (TU Dresden) 4 akademisyen, lazer renkli yazıcılarda yer alan ve yazdırılan tüm belgelerde gizlenen nokta dokularını tespit edecek ve gizleyecek bir uygulama geliştirdi. Bu noktalar yazıcının donanımı, yazdırılan belgenin kendisi ve yazdırma tarihi ile ilgili bilgi içeriyor.

Neredeyse tüm modern ticari renkli yazıcılarda bu noktalar kullanıcıların izni olmadan belgelere ekleniyor. Aşağıda yer alan tablolar da araştırmacıların incelediği yazıcılar ve gizli noktalarlar hakkında bilgiler yer alıyor.

Çoğu kullanıcı, bu noktalar ile insan gözüne görünür olmadığı için ilgilenmeyecektir. Araştırmacılar gizliliğini korumak isteyenler için nokta dokularını tespit edecek ve üzerine ek noktalar ekleyerek anonim kalmayı sağlayacak DEDA (Dosts Extraction, Decoding and Anonymisation) isminde bir uygulama geliştirdiler.

DEDA uygulaması gizli nokta dokusu üzerinde değişiklik yapıyor ya da tam anonimliği garanti etmek için dokuyu noktalarla kaplıyor. Aşağıdaki resimde yapılan değişiklerin bir örneğini görebilirsiniz. İlk resimde gizli nokta dokusu yer alıyor. İkinci ve üçüncü resimde ise bunların nasıl anonim hale getirildiği görülüyor.

Araştırmacılar herkesin ifade özgürlüğüne sahip olması gerektiğini ve kurumlardaki, şirketlerdeki etik dışı durumları bildirecek kişilerin önünün kesilmemesi gerektiğini belirterek uygulamayı geliştirdiler. Ayrıca normal kullanıcıların da bu gizli noktalardan haberdar olması gerektiği belirtildi.

Yazıcılardaki gizli nokta dokuların varlığı 2005’ten beri biliyor. Hatta EFF organizasyonu bu yazıcıların bir listesini düzenli olarak güncelledi. Ancak yeni piyasaya sürülmüş tüm ticari renkli yazıcılarda, izlemeye yönelik noktalar dışında kodların da bulunduğunu belirten organizasyon, bu listeyi güncellemeyi geçen sene bıraktı.

2016 yılında yazıcılardaki gizli noktalar, haber merkezlerine bir belgeyi sızdıran NSA ajanının bu yöntemle açığa çıkarılmasının ardından gündeme geldi. DEDA uygulamasına Github üzerinden ulaşmak mümkün. Araştırmacıların makalesine de bu bağlantıdan ulaşmak mümkün.