Anasayfa Makale En İyi Sunum Hazırlama Uygulamaları

En İyi Sunum Hazırlama Uygulamaları

Sunum hazırlarken kullanabileceğiniz en iyi uygulamaları ve özelliklerini sizin için derledik.

Okul ödevlerinden, iş projelerine kadar slayt sunumları günlük çalışmanın bir parçası haline geldi. Başarılı bir slayt gösterisi konuşmanızı daha etkili hale getirebilir. Ancak PowerPoint ya da Keynote gibi programları kullanarak sunum hazırlamak için saatler harcamak çok keyifli değildir.

Bu yüzden mümkün olduğunca basit bir sunum uygulamasına ihtiyacınız var. Yeni sunum oluşturma yazılımlarının en büyük amacı da PowerPoint ve Keynote’un basit online sürümlerini oluşturmak. Bu araçların kullanımı oldukça kolay ve gerçek zamanlı olarak başkalarıyla çalışma imkanı sunuyor. Sunumlarınızı da internete bağlı herhangi bir bilgisayar ile düzenleyebiliyorsunuz.

PowerPoint ve Keynote’un yeni sürümleri ile birlikte sunum hazırlama süreci geliştirilse de, yeni ve küçük araçlar ile daha yaratıcı sunumları daha kısa sürede hazırlamak mümkün. Şimdi bu araçları inceleyelim.

Google Slaytlar

Google Slaytlar özellikle ekip arkadaşlarınızla birlikte çalışmanız söz konusu olduğunda öne çıkan bir araç. PowerPoint gibi sunum programları ile benzerlik taşıyor ve ücretsiz olarak tarayıcı üzerinden çalışıyor. Sunumun temasını, standart şablonunu seçiyorsunuz ve menülerden metin, resim ve geçişleri ekliyorsunuz.

Yeni “Keşfet” sekmesini kullanarak aracın slayt içeriğine göre şablonlar önermesini sağlayabilir ve sunumu daha güzel hale getirebilirsiniz. Herhangi bir tarayıcı ya da Google Slaytlar mobil uygulamasını kullanarak sunum yapabilirsiniz.

Google Slaytlar’ın asıl gücü ekip çalışmasından geliyor. Sunumu bir link ile paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız kişiler sunuma yeni şeyler ekleyebilir, sunum notları yazabilir ve Google Dökümanlar’da olduğu gibi geri bildirim notları ekleyebilir. Yapılan değişikleri de kolayca tespit etmek mümkün.

Zoho Show

Yeniden tasarlanan Zoho Show ile geleneksel sunum araçlarına temiz bir düzen geldi. Slaytlar solda, araçlar sağda ve çalıştığınız slayt alanı da merkezde yer alıyor. Ekibinizle çalışma imkanı sunuyor ve her slaytta yer alan kutucuklara yorum yazılabiliyor.

Zoho Show’un diğerlerinden farklı olan özelliği ise sunumları yayınlama imkanı sunması. Sunumlarınızı canlı konuşma özelliğiyle katılımcılara online yayınlayabilirsiniz. Özellikle uzaktan yapılacak çalışmalarda bu özellik oldukça faydalı hale geliyor.

Zoho Show normal kullanıcılar için ücretsiz sunuluyor.

Slides

Slides özellikle ekip çalışmaları için öne çıkıyor. Sunumları, resimleri, grafikleri, logoları ortak bir havuzda toplamak mümkün. Özellikle şirketler için bu oldukça faydalı. Takımda yer alan herkes birbirinin slaytını düzenleyebiliyor. Ayrıca herkesin tamamlanmış slaytları üzerinden arama yürütülebiliyor ve kendi sunumunuzda da kullanmak istediğiniz detayları bulabiliyorsunuz.

Kullanacağınız unsurları seçtikten sonra da, slayt editörünü kullanarak her şeyi kolaylıkla bir araya getirebilirsiniz. Slayt şablonunu CSS ile düzenleyebilir ve online sunum yapabilirsiniz.

Kişisel kullanım için ücretsiz olan Slides, sınırsız sunumlar, çevrim dışı sunum ve PDF olarak dışa aktarma seçeneklerinin olduğu paket için aylık 5 dolar ücret talep ediyor.

Prezi

Standart sunumlardan bıktıysanız Prezi ihtiyacınız olan programdır. Aslında tüm sunumu içeren büyük resim olarak ortaya çıkıyor. Evren, şehir haritası, okyanus ekosistemi ya da ayrıntılı bir grafik ile anlatmak istediklerinizi ve resimleri bunun içine harmanlıyorsunuz. Sunum büyük resim gösterilecek şekilde başlıyor ve daha sonra anlatacağınız noktalara odaklanıyor. Sunumda ilerledikçe farklı noktalara odaklanıp, gerektiğinde büyük resme geri dönebiliyorsunuz.

Geleneksel sunum hazırlama uygulamalarının aksine, Prezi’de sunum hazırlamak daha fazla iş gerektiriyor. İlk olarak ana sunuma yeni bölümler ekleyip, daha sonra bu kısımlara odaklanıldığında görülecek detayları düzenliyorsunuz. Dinamik ve etkileyici bir sunum düzeni oluşturabiliyorsunuz.

Prezi halka açık sunumlar için ücretsiz. Gizlilik seçeneklerini düzenleyebileceğiniz ve sınırsız sunuma sahip olabileceğiniz aylık 5 dolarlık standart plan da seçenekler arasında.

Microsoft Sway

PowerPoint’in ayrıntılı araçları onu güçlü yapsa da, aynı zamanda asıl amacınızdan uzaklaşmanıza da sebep olabiliyor. Yazıların ve resimlerin güzel yerleştiği basit bir sunum elde etmek zor hale gelebiliyor. Microsoft Sway uygulaması ise sunumdan çok içeriğe odaklanmaya yardımcı oluyor.

Ana hatta detayları ekleyerek başlıyorsunuz ve resim, bağlantı, metin kullanabiliyorsunuz. Daha basit düzenleme araçlarına sahip olan bu uygulamada, isterseniz standart sunumları, isterseniz de dergi tarzında sağdan sola ilerleyen şablonları kullanabiliyorsunuz. Hazır temalardan da istediğinizi seçebilirsiniz. Sway, her şeyin ayrı slaytlara konulmak zorunda olmadığı bir sunum oluşturmak için seçenekler arasında yer alıyor.

Ücretsiz olarak indirebileceğiniz Microsoft Sway, ayrıca Microsoft Ofis paketleri ile birlikte de geliyor.

Canva

Daha kişiselleştirilebilir ve tasarımın ön planda olduğu bir sunum ortaya çıkarmak istiyorsanız Canva sizin için idealdir. Kitap kapakları, menüler, dergi kapakları, posterler ve daha fazlasını hazırlamanıza olanak sağlayan Canva, tasarım uygulaması ile sunum uygulamasını bir araya getiriyor.

Canva, stok fotoğraflar, arka planlar, özel düzene sahip metin kutuları ve sayfa hatlarıyla, resim odaklı ve süslenmiş sunumlar hazırlamanızı sağlıyor. Hazır grafikleri de kolayca kullanmak, sunumu paylaşmak ve Canva üzerinden sunmak da mümkün.

Ücretsiz olan uygulama, 1 dolardan başlayan ücretli resimlere ve sunum hatlarına sahip.

Adobe Spark

Sunumlar, geçmek için tıklayacağınız ayrı slaytlardan oluşmak zorunda değil. Adobe Spark ile sunumlar animasyonlu video şeklinde olabilir. Bu videoyu hazırlamak da PowerPoint kullanmak kadar kolay. Grafikleri, web sayfalarını, video hikayeleri oluşturmak için tasarlanan uygulama, özellikle sunumun kendiliğinden işlemesini istediğiniz durumlar için ideal.

Spark’a entegre Unsplash ve diğer popüler stok resim sitelerini kullanarak slayta uygun grafikleri ekleyebilir, filtrelerle resimleri düzenleyebilir ve resimlerin, yazıların slaytta ne kadar gözükeceğini ayarlayabilirsiniz.

Adobe Spark temel özellikler için ücretsiz olarak sunuluyor. Kişiselleştirilmiş temalar, uygulama desteği ve özel sunumlar için aylık 9.99 dolardan başlayan paketi de mevcut.

Swipe

Sunuma koymak istediğiniz bir PDF dosyası, Youtube videosu, resim, GIF dosyası ya da yazılar mı var? Swipe tüm bunları hızla bir sunuma dönüştürebilir. Dosyaları düzenleyiciye sürüklediğiniz zaman Swipe bunları ayrı slaytlara koyacak. Diğer sunum uygulamaları kadar özelleştirmeye imkan vermese de, basit ve hızlı çözüm sunması nedeniyle öne çıkıyor.

Ayrıca sunum için bir geri bildirim slaytı da oluşturabilirsiniz. Çoktan seçmeli sorular ya da anketler bunun için idealdir. Sunumu dinleyiciler ile en baştan paylaşabilirsiniz. Dinleyiciler geri bildirim slaytına gelip cevaplarını verdiklerinde, sonuçlar da ana ekranda gerçek zamanlı olarak ortaya çıkacaktır.

5 sunuma kadar ücretsiz olan Swipe, sınırsız sunum hazırlama, gizli bağlantılar, parola koruma özellikleri sunan aylık 20 dolarlık ücretli bir sürüme de sahip.

Evernote Sunum Modu

Evernote programı ile oluşturduğunuz notları kolaylıkla sunumlara dönüştürmek mümkün. Notlarınız tam ekran slaytlara dönüşecek, animasyon ya da geçişler olmayacak. Ancak Evernote önemli noktaları belirtmeniz için sanal lazer işaretleyici sunuyor.

İleri Evernote özelliklerini ve sunum modunu içeren Evernote Premium yıllık 69.99 dolardan başlayan ücretler talep ediyor.

Apple Keynote

Keynote uygulaması Apple’ın her yeni cihazıyla geliyor ve PowerPoint’in basitleştirilmiş, ancak güzel şablonlar ve yazılarla paketlenmiş bir hali şeklinde karşımıza çıkıyor. Online olarak iCloud.com üzerinden de sunum hazırlamak ve paylaşmak mümkün.

Keynote’un en önemli özelliği güzel animasyonlar sunması. Sunum hazır olduğunda iPhone telefonunuzu kullanarak Mac üzerindeki sunumu uzaktan kontrol etmeniz ya da ücretsiz online sunum yayın özelliği ile herkese sunmanız mümkün.

iCloud hesabı ile ücretsiz olan Keynote, yeni Mac, iPad ve iPhone’larla birlikte geliyor.

PowerPoint Online

Sunum hazırlamak için alışkın olduğunuz PowerPoint’i de kullanabilirsiniz. PowerPoint’in son sürümleri daha kolay kullanıma sahip. Özellikle de ücretsiz PowerPoint Online uygulaması ile istediğiniz dosyayı tarayıcıda açabilirsiniz. Ayrıca yeni sunumları hazırlamak için gerekli araçlar da mevcut.

PowerPoint uygulamasını iOS, Android, Windows, Mac platformlarında da kullanmak mümkün. Böylelikle cihazlar arasında sunumu kolaylıkla kullanabileceksiniz. Online olarak ücretsiz sunulan uygulama, mobil cihazlarda sınırlı özellikler sunuyor.