Anasayfa Haber Facebook 1,3 Milyar Sahte Hesap Sildi

Facebook 1,3 Milyar Sahte Hesap Sildi

Facebook, inanılması güç bir miktarda sahte hesap sildiğini duyurdu.

Facebook üzerinde farklı amaçlarla her gün çok sayıda sahte hesap açılıyor. Bu sahte hesaplar zaman zaman Cambridge Analytica olayındaki gibi tüm dünyayı etkileyebilecek olaylarda kullanılıyor.

Şirket, aktif kullanıcı sayılarıyla ilgili oldukça çelişkili bilgiler veriyor. Rakamların hangilerinin doğru olduğunu anlamak güç. Tarih sıralamasına göre olayları bir gözden geçirelim:

  • Temmuz 2017’de Mark Zuckerberg Facebook’un toplam kullanıcı sayısının 2 milyara ulaştığını söylemişti.
  • Facebook Operasyon Direktörü Sheryl Sandberg ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Ekim 2017 – Mart 2018 ayları arasında tam 1,3 milyar adet sahte Facebook hesabının silindiğini belirtti.
  • Şirket, Mayıs 2018’de yayınladığı raporda ise aylık kullanıcı sayısının yalnızca %3 – %4’ünün sahte olduğunu söylemişti.
  • StreetAccount ve FactSet’in 2. çeyrek için yaptığı araştırmaya göre, Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısı 2,25 milyar. Sosyal ağın günlük aktif kullanıcı sayısı ise 1,49 milyar.

Eğer 6 ay gibi kısa bir sürede 1,3 milyar kullanıcı silindiyse, Mark Zuckerberg’in duyurusunun doğru olması ihtimal dışına çıkıyor. Eğer Zuckerberg’in duyuru gerçekse ve sonrasında bu kadar hesap silindiyse, 15 ay gibi kısa bir sürede aktif kullanıcı sayısının 700 milyondan 2,25 milyara çıkması mümkün değil.

Bu durumda Facebook tarafında önemli karışıklıklar olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan, kullanıcılarının yarısından fazlasının sahte hesap olması da son derece şaşırtıcı bir konu.

Dünyada yaşayan 7 milyardan fazla insanın bulunduğunu ve neredeyse %50’sinin internet erişiminin bulunmadığını hatırlatalım. Hal böyleyken ve Facebook 1,3 milyar tane sahte hesap silmişken, şirketin verdiği verilerin doğru olması ihtimali pek yüksek görünmüyor.