Anasayfa Makale Cyberpunk 2077 Hakkında Bilinen Her Şey

Cyberpunk 2077 Hakkında Bilinen Her Şey

CD Projekt RED’in merakla beklenen oyunu Cyberpunk 2077 hakkında bilinen her şeyi bu yazıda topladık.

Cyberpunk 2077, 2012 yılının başında duyuruldu ve CD Projekt’in en önemli oyunu The Witcher 3’den daha büyük olacağından bahsedildi. Oyunla ilgili artık daha çok bilgiye sahibiz ve 48 dakikalık bir oynayış videosu da mevcut. Bu videodan Cyberpunk’ın sistemi, karakter gelişimi ve mücadeleleri hakkında çok şey elde etmek mümkün.

E3 2018 sırasında ise oyunla ilgili aşağıdaki video yayınlanmıştı. Ancak bu daha ziyade bir genel tanıtım videosuydu.

Cyberpunk 2077 Ne Zaman Piyasaya Çıkacak?

CD Projekt oyun hakkında bir tarih vermiyor, hazır olduğunda piyasaya süreceklerini söylemeyi tercih ediyor. Ancak şirketin plan dokümanlarında oyunun 2017-2021 tarihleri arasında piyasaya sürüleceği belirtilmiş. Oyunla ilgili elimize geçen bilgilerin artmasıyla birlikte, oyunun 2019 yılında piyasaya sürüleceği tezi kuvvet kazanmaya başladı. Oyun geliştiricileri de geçtiğimiz yıldan bu yana önemli yol kat edildiğinden bahsediyor.

Cyberpunk 2077’nin Türü Nedir?

Cyberpunk 2077’nin FPS görüş açılı RPG oyunu olacağından söz ediliyordu. Ara sahnelere ve sürüş esnasında bazen üçüncü kişi görüşüne geçilmesine rağmen Cyberpunk 2077, FPS yapısı üzerine temelleniyor.

Oynayış videosunda da görülebileceği gibi düşmanlarınıza ateş ettiğiniz zaman verdiğiniz hasar ekranda gözüküyor. Düşmanlar zorlayıcı ancak karakteriniz de oldukça çevik. Zaman zaman yavaş çekim modunda düşmanlarınıza ateş etme imkanı da bulacaksınız.

Ana karakterinizin çok çeşitli yetenekleri olacak. Bahsettiğimiz ağır çekim ateş modu, hızlı koşu ve kayma, bir doğrultuda çok hızlı hareket etme gibi özelliklere sahip olan karakteriniz hızlıca düşmanlarınızın arasına sızıp şiddetli bir çarpışma içine girmenizi sağlayacak.

Oyunda çok sayıda silah olacak. Modifiye edilmiş teknolojik pompalı tüfek ile duvarları ve mevzileri aşabileceksiniz. Karakterin yükseltilebilir optik implant özelliği sayesinde nesnelerin ardındaki düşmanlarınızı da görebiliyorsunuz. İkisi bir araya geldiğinde size büyük avantaj sağlıyor. Düşmanları takip eden akıllı mermilere sahip tüfekler de olacak. Hızlı ve gelişi güzel bir şekilde nişan aldıktan sonra bu mermiler sayesinde birden çok hedefi vurabileceksiniz.

Cyberpunk 2077 tüm bu FPS ögelerine ve aksiyona rağmen, halen açık dünyaya sahip bir RPG oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda diyaloglar, yetenekler ve açık bir dünyayı keşfetme imkanı ön plana çıkıyor.

Cyberpunk 2077 Karakter Yaratma İmkanı Sunacak mı?

Oynayış videosunun başında karakter oluşturma ekranını görebilirsiniz. Cinsiyetinizi seçtikten sonra saç, dövme ve kıyafetlerinizi belirleyebiliyorsunuz. Ancak videoda karakterinizin kemik yapısını ve yüz hatlarını detaylı şekilde değiştirebileceğiniz bir menü gözükmüyor.

Özelliklerinizi değiştirmeniz de mümkün. Güç, zeka, refleks, teknoloji, cool, enerji özellikleri mevcut olacak. Videoda belirtilmeyen empati gibi daha fazla özelliğin de yer alacağı düşünülüyor. Karakterinizin özelliklerine göre hikayede değişiklikler olabilecek ve farklı seçimlerle, anlarla karşılaşabileceksiniz.

Tüm bunlara çeşitliliğe rağmen karakteriniz V isminde bir paralı asker olacak. Hikaye bu karakter üzerine kurulmuş ve burada bir değişiklik yapılmayacak gibi görünüyor.

Cyberpunk 2077’de Romantik İlişkiler Yer Alacak mı?

The Witcher 3’de olduğu gibi, Cyberpunk 2077’de de diğer karakterlerle duygusal ilişkiler kurabileceksiniz. Karakter oluşturma seçeneklerindeki seçimleriniz, ilişkilerin geleceğinde de rol oynayacak.

Oyunun geliştiricileri bu konuda hayli fazla seçenek sunmaya çalıştıklarını söylüyor. Yaşanacak gönül ilişkileri sadece ana senaryonun akışıyla kısıtlı olmayacak.

Cyberpunk 2077 Yetişkinlere Yönelik mi Olacak?

The Witcher 3 gibi Cyberpunk 2077 de yetişkinlere yönelik olacak. Çocuklar için uygun olmayan çok sayıda içeriği barındıracak oyunda argo, küfürler, çıplaklık ögeleri yer alacak. Bu yüzden oyun +17 yaş kategorisinde piyasaya sürülecek.

Oyunda Diyaloglar Nasıl Yer Alacak?

RPG’lerde genellikle diyalog bölümleri oyunu durduruyor. Ancak Cyberpunk 2077 bu alanda önemli yeniliklere sahip görünüyor. Kesin olmamakla birlikte, diyalogların gerçek zamanlı olarak oyun içinde geçeceği düşünülüyor.

Diyalog sırasında hareket edip etrafa bakabileceksiniz. Ancak karakterinize tekrar odaklandığınız zaman diyalog seçenekleri ekranda yer almaya başlayacak. Genellikle 3-4 seçenek arasından seçim yapacaksınız.

Oyunun videolarında görüldüğü gibi diyaloglara giriş çıkışlarda keskin ayrımlar yer almıyor. Oyuna devam ederken seçimler yapıyorsunuz. Bu yeni sistem oyunun akıcı ve doğal olmasını sağlıyor. Diyaloglar oyunu bölmüyor, böylelikle oyundan kopmuyorsunuz.

Hangi Yetenekleri Ortaya Çıkarabileceksiniz?

Siber ekipmanlar ile çok farklı yeteneklere sahip olabileceksiniz. Mesela Kiroshi optik implant sayesinde engellerin arkasında saklanan düşmanları görebileceksiniz. Vücudunuza ekleyebileceğiniz diğer implantlar sayesinde silahları daha etkin kullanabileceksiniz.

Oyunda sıra dışı pek çok ekipman yer alacak. Köşe dönen akıllı mermiler, kılıç kollar ve hızınızı artıran implantlar gibi birçok ek özelliğe sahip olabilirsiniz. Uzaktan kontrol edebileceğiniz ve duvarlara, tavana tırmanabilecek örümcek robotlar kullanabileceksiniz. Bu robotlar çatışma sırasında sizi takip edecek ve kendilerini de koruyacaklar.

Karakteriniz ölen düşmanların siber donanımlarına erişerek kişi hakkında bilgi edinebilecek. Eğer düşmanlar bir ağ aracılığıyla birbirine bağlıysa çok daha fazla seçenek karşınıza çıkacak. Mesela aynı ağa bağlı diğer düşmanlarınızı da devre dışı bırakabileceksiniz. Oyunda askeri düzey teknolojiye sahip kullanımı yasak ekipmanları da karaborsadan satın alabileceksiniz.

Cyberpunk 2077’de Araba Kullanmak

Cyberpunk 2077, Night City olarak adlandırılan ve Kuzey California’da yer alan hayali bir şehirde geçiyor. Şehir çok büyük, 6 farklı bölgeye ayrılmış, ancak bölgeler arasında geçerken yükleme ekranı çıkmayacak.

CD Projekt ekibi etrafı gezmek için çok sayıda aracın yer aldığını belirtse de uçan arabaları kontrol edip edemeyeceğimiz bilinmiyor. Trafik ve sürüş dinamiklerinin nasıl olacağını da henüz bilmiyoruz.

Cyberpunk 2077’de Çevre Etkileşimi

Hem dövüş sırasında, hem de dövüş dışında çevre ile etkileşmek mümkün. Açık dünyanın içinde reklamlar mevcut ve market üzerinden reklamdaki ürünü satın alabiliyorsunuz. Otomatlardan sizi zamanla iyileştirecek içecek gibi ürünleri almanız da mümkün. Dövüş sırasında belirli alanlarda parçalanabilir eşyalar göreceksiniz.

Night City’nin Hikayesi Nedir?

Cyberpunk 2077’nin geçtiği Night City oldukça canlı ve kalabalık. Sokaklarda yüzlerce karakter yürüyor, konuşuyor ve hatta kavga ediyor. Oyun dünyasının ne kadar dinamik olacağı ise belli değil. Karakterlerin ve olay örgüsünün çok katmanlı yapısı oyunu hayli canlı kılacak.

Night City aslında Mike Pondsmith tarafından yaratılan Cyberpunk çizgi romanındaki şehirden esinlenerek tasarlanmış. San Francisco ile Los Angeles arasında yer alan bu hayali şehir 1994 yılında kuruluyor. Night City geçen yüzyılın modern şehri olarak ortaya çıkıyor. Geniş caddeleri, çok lüks kuleleri ile bir milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor ve şehrin diğer bölgeleri ile birleştirildiğinde 5.5 milyondan fazla bir nüfusu barındırıyor.

Geleceğin çizgisinde olan şehir sloganıyla yola çıkan şehir 9 milyondan fazla turisti ağırlıyor ve aslında hayli planlı tasarlanmış. Üstelik şehirde dünyanın en güçlü ve büyük şirketleri de yer alıyor. Ancak bu güzel tablo daha sonra bozuluyor ve şirketler arası savaş başlıyor. Bu savaş daha sonra tüm şehri etkileyen bir yıkımla sonuçlanıyor. Cyberpunk 2077, bu yıkımdan 50 yıl sonraki yeniden inşa dönemini ele alıyor.

Cyberpunk 2077’de Multiplayer Modu Olacak Mı?

E3 2018’te Cyberpunk 2077’nin çoklu oyuncu modu ile piyasaya sürülmeyeceğini öğrendik. Ancak durum oyunun çıkışının ardından değişebilir. CD Projekt CEO’su Adam Kicinski, çoklu oyuncu modunun Cyberpunk’ın başarısını uzun dönem sürdürmesini sağlayacağını belirtti. Ancak diğer oyunlardaki gibi tepki çeken mini ödemeler bulunmayacak. E3 2018 ön izleme videosunda yer alan listede buna da dikkat çekiliyor.

Cyberpunk 2077 ile ilgili son haberleri almak için resmi sitesine mail adresinizi kayıt ettirebilirsiniz. 

Kaynak: Cyberpunk 2077: Everything we know about CD Projekt’s next RPG