Anasayfa Makale Intel Atom PC’ler İçin En İyi Linux Dağıtımları

Intel Atom PC’ler İçin En İyi Linux Dağıtımları

Intel Atom işlemcilerle kullanılabilecek en hafif 5 Linux dağıtımını bu yazımızda listeledik.

Intel Atom, düşük voltaj çeken bir işlemci serisidir. Netbook ve tablet gibi birçok taşınabilir cihazda yer alan bu işlemciler düşük güç tüketimine sahiptir. Bunun en önemli dezavantajı da bu işlemcilerin günümüz yazılımlarıyla kolaylıkla sınırlarının zorlanması. Ancak bu, Atom işlemcili cihazlarınızı çöpe atmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Uygun işletim sistemi tercihiyle bu cihazları verimli şekilde kullanabilirsiniz.

Linux işletim sistemleri genellikle Windows işletim sistemlerinden daha az sistem kaynağı kullanır. Bunun dışında tercih sebebi olacak birçok özelliğe de sahiptir. Ubuntu gibi tam özellikli dağıtımlar bile Windows’tan daha az kaynak kullanımına sahipken, daha hafif dağıtımlar oldukça verimlidir.

Xfce ve LXDE masaüstü ortamları, GNOME ve KDE’ye göre daha az sistem kaynağı tüketecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yazımızda da Atom işlemcili cihazlarınızda kullanabileceğiniz 5 hafif Linux dağıtımından bahsedeceğiz.

Puppy Linux

Puppy Linux, oldukça düşük hafıza tüketimine sahip. 300 MB’den daha az yer kaplayan bu dağıtım, flash belleklerden ve DVD’lerden de çalıştırılabiliyor. Tüm işletim sistemini RAM üzerinden çalıştırmak bile mümkün. Bu sayede herhangi bir cihaz üzerinde sabit diskin düşük yazma hızı sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Puppy Linux’un son sürümü Ubuntu 16.04 LTS temel alınarak oluşturulmuş. Puppy Linux’u indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. 

Lubuntu

Lubuntu hem hızlı, hem de hafif. LXDE masaüstü ortamını kullanan bu dağıtım az sayıda uygulama ile birlikte geliyor. Bu yüzden oldukça düşük donanım gereksinimlerine sahip. Dağıtımın internet sitesinde de belirtildiği gibi Facebook, Youtube, Google Docs gibi internet servislerini kullanmak için 1 GB RAM’e sahip olmanız tavsiye ediliyor. Libre Office gibi işletim sisteminin içerisinde yer alan programlar ve basit internet gezintisi için 512 MB RAM genellikle yeterli oluyor. Ubuntu 18.04 LTS son sürümü temel alınarak hazırlanmış Lubuntu sürümlerini bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

Linux Mint MATE ve Xfce

Linux Mint, en popüler Linux dağıtımlarından biridir. Ubuntu ve Debian temelli sürümleri bulunan Linux Mint modern, basit ve şık bir görünüme sahip. Aynı zamanda da kullanıcı dostudur. Masaüstü ortamı farklı birçok Linux Mint sürümü bulunmaktadır. Ancak MATE ve Xfce en hafif olanlarıdır. Her ikisi de Atom işlemcilere uygundur ve düşük kaynak tüketimine sahiptir. Linux Mint bahsettiğimiz dağıtımlar arasında ne güzel görünüme sahip olanıdır. Linux Mint sürümlerini bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

CrunchBang

CrunchBang, en az özellik sunan dağıtımlardan biridir. CrunchBang geleneksel masaüstü ortamlarını kullanmak yerine, Openbox pencere yöneticisinin değişik bir sürümünü kullanıyor. Debian temelli CrunchBang, Atom işlemciler için uygun olsa da tasarımı herkesin hoşuna gitmeyebilir. Projenin yaratıcısı Philip Newborough 2015 yılında projeyi bıraksa da CrunchBang++,BunsenLabs, CrunchBang-Monara gibi sürümleri halen devam ettiriliyor.

Porteus

Porteus; CD, USB bellek,sabit disk ve diğer boot edilebilir depolama birimlerine yüklenebilen ufak bir Linux dağıtımıdır. 300 MB altı boyutu ile oldukça hızlıdır. Hem 32-bit, hem de 64-bit sürümleri bulunan Porteus’u RAM üzerinden çalıştırmak da mümkün. Porteus aynı zamanda modüler olarak karşımıza çıkıyor. Paket yöneticisine sahip ve yükleme sırasında internete bağlanan dağıtımların aksine yükleme öncesinde etkinleştirilip devre dışı bırakılabilen modüllere sahip.

Porteus, Atom işlemciler için en uygun dağıtımlar arasında. Sıkıştırılmış olması, RAM üzerinden çalıştırılabilir olması ve modüler yükleme seçeneğine sahip olması Porteus’u öne çıkarıyor. Tüm bunlar bir araya gelince 15-30 saniyede boot edilebilir bir Linux dağıtımına sahip oluyorsunuz. Porteus’u bu bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz.