Anasayfa Haber Beyinler Arasında Kablosuz İletişim Teknolojisi Geliştirildi

Beyinler Arasında Kablosuz İletişim Teknolojisi Geliştirildi

Araştırmacılar, insanların beyinleri arasında kablosuz iletişimi mümkün kılan bir teknoloji geliştirdiler.

Beyinler arası iletişim sonunda gerçek oluyor. Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bilim kurgu filmlerinde görebileceğimiz türden bir teknolojinin ilk adımlarını atmayı başardı. Geliştirilen sistemle 3 kişi birbirlerine bilgi gönderebiliyorlar.

Henüz çok basit bir seviyede olan sistem, beyindeki elektrik aktivitelerini algılayarak verileri toplayan ve manyetik alan yaratarak bu veriyi ileten iki aşamadan oluşuyor. Her seferde yalnızca bir bit veri gönderilebiliyor.

Sistemin testi, tetris benzeri bir oyunla gerçekleştirildi. Testteki 3 kişiden ikisinde yalnızca verici kullanılırken, üçüncü kişide hem alıcı hem de verici bulunuyordu.

Testte vericilerle donatılmış iki kişi, tetris bloklarının beyin gücüyle döndürülmesini sağladı. Bunun için farklı frekanslarda yanıp sönen LED’lere odaklanarak beyin sinyallerini düzenlemeleri gerekti. Hem alıcıya, hem vericiye sahip olan denek ise blokları çevirip çevirmemesi gerektiğini algılayabildi.

Araştırmacılar, bu teknolojinin çok daha büyük ölçekte kullanılabileceğini iddia ediyor. Ayrıca daha karmaşık düşüncelerin iletilmesinin ancak gelecekte mümkün olabileceği de belirtiliyor.