Anasayfa Haber Nasa, Mars’ta Yakıt Üretecek Robot Geliştiriyor

Nasa, Mars’ta Yakıt Üretecek Robot Geliştiriyor

Nasa tarafından geliştirilen yeni robot, insanlı Mars görevlerinde kullanılacak.

Nasa, 2038 yılında Mars’a astronot göndermeyi planlıyor. Ancak bu planın işlemesinin önünde çeşitli engeller var. Bu problemlerin en büyüğü ise Mars’ta su ve havanın üretimi. Bir diğeri ise buraya gönderilecek astronotların geri dönebilmesi için gereken yakıtın temin edilmesi.

Nasa, bu problemlerin üstesinden gelmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Geliştirilmekte olan RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) isimli robot, Mars yüzeyindeki tozu alarak çeşitli kimyasal işlemlerden geçiriyor. Bu işlemler sonucunda ortaya oksijen, içilebilir su ve roket yakıtı çıkarıyor.

Nasa, RASSOR’un çalışır bir prototipini de hazırladı. Mars’a gönderilecek her bir kilogram yük için, 225 kilogram roket yakıtına ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla Nasa’daki ekip, bu robotun olabildiğince hafif olması için büyük çaba sarf ediyor.

Yapılan planlar RASSOR robotundan Mars yüzeyine çok sayıda indirilmesi ve otonom olarak çalışmaya başlamalarını hedefliyor. Bu robotlar devamlı üretim yapacak ve rafine ettikleri su, oksijen ve yakıtı depolayacaklar. Böylece astronotlar Mars’a ulaştıklarında bu stokları hazır bulacaklar.