Anasayfa Video Yeni Nesil Logitech Kablosuz Donanım Teknolojilerini İnceliyoruz

Yeni Nesil Logitech Kablosuz Donanım Teknolojilerini İnceliyoruz

Kablosuz oyuncu donanımlarında kullanılan yeni teknolojiler, oyuncuların bunları rahatça kullanmasına imkan tanıyacak.

Oyuncuların kablosuz oyun ekipmanları tercih etmekten çekinmesinin çeşitli sebepleri vardır. Gecikme, pil bitmesi, bağlantı sorunları ve ağırlık fazlalığı gibi sebepler, kablosuz oyuncu ekipmanlarının kullanımında sık karşılaşılan sorunlardır.

Bunlar rekabetin yüksek olduğu multiplayer oyunlarda dezavantaj yaratırlar. Kablosuz oyuncu ekipmanlarının kablolular kadar çok tercih edilebilir olması için, bu sorunlardan sadece birinin değil, hepsinin çözülmüş olması gerekiyor.

Peki bu sorunlar çözüldü mü? Logitech yeni kablosuz donanım serisinde hepsini çözdüğünü iddia ediyor. Biz de bunları deneyip sizlerle tecrübelerimizi paylaşmaya karar verdik. Logitech’in yeni teknolojilerini değerlendirip, yeni nesil ürünlerini bu bakış açısından ele alıyoruz.

Logitech’in yeni teknolojileri neler?

PowerPlay: Kablosuz şarj sistemi olan PowerPlay, oyun oynarken dahi fareyi şarj ediyor. G903, G703 ve Pro Wireless modellerinde kullanılıyor.

Lightspeed: Bu kablosuz bağlantı teknolojisinin özelliği, 1 ms bağlantı hızı sunması. G903, G703, G603, G613, G305, PRO Wireless modellerinde yer verilmiş.

Hero: Yeni nesil optik bir algılayıcı olan Hero’nun odak noktası enerji verimliliği. Aynı işi daha düşük enerji tüketimi ile yapıyor, bu sayede pil ve şarj ömrünü uzatıyor. Hızlı oyuncu farelerinde 1:1 takip sunan optik sensör, G305 gibi çok amaçlı fare modellerinde, ofis modunda kullanırken gecikme değerini 8 ms’e çıkararak pil ömrünü 9 aya uzatmanızı sağlıyor. G603, G305 ve Pro Wireless ürünlerinde var.

Romer-G: Bu mekanik anahtarlar daha kısa hareket mesafesi ile daha hızlı tepki veriyor. 1.5 mm basma derinliğinde etkinleşiyorlar. G613, G Pro Gaming Klavye, G413 Karbon, G810 Orion Spectrum,
G910 Orion Spark, G513 modellerinde kullanılıyorlar.

Hangi ürünleri denedik?

Logitech G533 Kablosuz Kulaklık

G533 daha önce de inceleyip beğendiğimiz kablosuz bir oyuncu kulaklığı. Pro-G ses sürücülerine ve DTS Headphone:X teknolojisine sahip. Testlerimizde Logitech’in 15 metre menzil vaadinin doğru olduğunu, bu kulaklığın hayli uzun bir menzile sahip olduğunu görmüştük.

Hafif ve rahat yapısıyla da uzun süre takmaya uygun bir kulaklık. Ayrıca kulaklık yastıkları çıkartılıp temizlenebiliyor. Bunların üzerine hem pil ömrü uzun, hem de turnuva ortamları için bataryası hızlı değiştirilebiliyor. Ancak normal kullanımda batarya değiştirmeye pek gerek olmuyor, zaten bütün gün rahatça yetiyor.

Logitech G305 Oyuncu Faresi

Bu kablosuz oyuncu faresinde hem Lightspeed, hem de HERO teknolojileri var. 12.000 DPI ile yüksek tarama çözünürlüğü var, ayrıca 400 IPS hassasiyete sahip.

G903 ve Logitecg G PowerPlay kablosuz şarj sistemi…
Logitech G305 Lightspeed Wireless Gaming Mouse – Lightspeed Kablosuz Oyuncu Faresi

Logitech’in iddiasına göre G305’in şarjı performans modunda 1ms değeri ile 250 saat, ofis modunda ise 8 ms değeri ile 9 ay dayanabiliyor. Tasarruf modu için 9 ay beklemedik, ancak performans modunda bile pilini bitirmemiz mümkün olmadı.

G305 modeli 99 gram ile çok hafif, bu da hızlı oyunlarda rahat kullanım sağlıyor. Veri aktarımında gecikme olmadan kablolu fare hızında kullanılabiliyor.

Logitech G613 Kablosuz Mekanik Oyun Klavyesi

G613 modeli içindeki Lightspeed, Romer-G, programlanabilir tuşlar ve çoklu bağlantı ile öne çıkıyor. Hem mekanik, hem kablosuz olması da ilgi çekici.

Logitech G613 kablosuz, mekanik oyuncu klavyesi

Bu klavyede 6 Adet programlanabilir G tuşu bulunuyor. Oyunlarda mevcut tuşlara tanımlanmış konfigürasyonları bozmadan, bu G tuşlarına özel işlevler atayabiliyorsunuz. Bu açıdan kullanıcıya kolaylık sağlıyorlar.

Çoklu bağlantı ise, Lightspeed ile bir bilgisayarı, Bluetooth ile ikinci bir bilgisayarı klavyeye bağladıktan sonra, ikisi arasındaki geçişi tek tuş ile yapma imkanı sunuyor. Mesela aynı anda hem masaüstü, hem dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız çok yararlı. Mesela bir bilgisayarda iş, diğerinde oyunla ilgileniyorsanız, bu teknoloji sayesinde ikisine tek klavye ile hükmedebiliyorsunuz.

Cihazlarda sinyal karışması problemi var mı?

Bu kadar çok kablosuz cihazı birlikte kullanırken ilk kontrol ettiğimiz unsur, diğer kablosuz cihazlar ile sinyallerin karışıp karışmadığı oldu. Ofiste kablosuz klavye ve fare setlerinin yanında, kablosuz iletişim kuran yaka mikrofonları, çok sayıda cep telefonu, modem, router ve benzeri sinyal kaynağı var. Bunların yoğun ve seyrek olduğu bölgeleri de iyi biliyoruz. Tahmin ettiğiniz gibi ofisteki hiç bir sinyal bir diğeriyle karışmıyor, aksi takdirde kablosuz çalışmak mümkün olmazdı.

İkinci mesele sinyal mesafesi. Sadece PC karşısında değil, uzaklaşıp ikinci test masasından ve hatta kapı kenarından kullandığımızda da kesintisiz bir sinyal aldık.

Ancak çoğu oyuncunun esas meselesi bağlantı hızıdır. Kullanım esnasında, kablolu ve kablosuz oyuncu fareleri arasında hız farkı hissetmek mümkün değil diyebiliriz. Oyunlarda kablosuz klavye ve fare de en az kablolular kadar hızlı çalışıyor. Bu açıdan eski nesil kablosuz klavye ve fareler ile aralarında çok bariz hız farkı var.

Bunun tek sebebi artırılmış sinyal gücü değil. Eski kablosuz klavye ve fareler çeşitli teknik kısıtlamalar yüzünden ağırlıklı olarak ofis işleri için tasarlanırdı. Şu an kullandığımız donanımların hepsi oyuncuların ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış ürünler.

Sonuç değerlendirmesi

Logitech’in yeni teknolojilerinin kullanıldığı oyuncu donanımlarında kablosuz oyun oynamanın, kablolu şekilde oynamaktan farkı kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Şahsen test sonunda kablosuz donanımları, özellikle ofisin çalışma şartları ve doğası gereği tercih edeceğimi söyleyebilirim. Çok sayıda test ürünü, uzay montaj kurulum, birbiri ardına test masalarına kurulup kaldırılıyor.

Tornavida setleri, mikrofonlar, ekran kartları, sıvı soğutma sistemleri, yeni nesil cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar derken ortalık zaten kalabalık. Bunun üzerine daha az kablo ile uğraşmak kesinlikle çok rahatlatıcı.

Bu üst seviye ürünlerde hem teknolojik olarak, hem de pratik olarak kablosuz setleri kullanmamızın önünde artık hiç bir engel kalmamış. Test ettiğimiz kablolu ve kablosuz cihazlar arasındaki performans artık eşitlenmiş. Kullanışlılık ve estetik açısından ise avantaj kablosuz donanımlara geçmiş bulunuyor.

Ancak günümüzde piyasadaki her yeni kablosuz klavye, fare ya da kulaklık bu tür teknolojilerle donatılarak karşımıza çıkmıyor. Ayrıca her kablosuz set aynı gecikme değerine ya da kaliteye, gerekli teknolojiye ve yazılım desteğine sahip değil. Bu durum kablolu donanımlarda da ne yazık ki böyle.

Halen piyasada çok kalitesiz oyuncu donanımlarını görmeye devam ediyoruz. Hatta bazıları sırf ucuz tutularak yaygınlaştırılıyor. Ancak bunlar bazen kullanıcıların sistemlerine zarar veriyor, hatta casusluk yapmak amacıyla zararlı yazılım kurabiliyor. Bu yüzden ister kablolu, ister kablosuz olsun, oyuncu donanımı seçerken çok dikkatli olunması gerekiyor. Ucuz oyuncu klavyesi aldım diye sevinirken, aile üyelerinin banka hesaplarının boşaltılması hoş olmayacaktır.