Anasayfa Video MSI Optix MAG241CR Oyuncu Monitörü İncelemesi

MSI Optix MAG241CR Oyuncu Monitörü İncelemesi

MSI Optix MAG241CR 23 inç, 1 ms tepki süreli bir kavisli oyuncu monitörü. İncelememizde monitörün özelliklerine yakından bakıyor ve oyunlarda test ediyoruz.

MSI’ın MAG serisi oyuncu monitörü ailesinin çok pek üyesi var. 24” inçlik modellere baktığımızda 3 monitör görmekteyiz. MAG241C, MAG241CR ve MAG24C. Bu üç monitör de 1080p çözünürlüğe, 1ms tepki süresine ve kavisli panele sahip. Kavis oranları ve arka RGB aydınlatmaya sahip olup olmama gibi bazı temel farklara sahipler.

Tasarım

Optix’in ince çerçeveleri ve 1500R kavisli paneli sayesinde birden çok monitörü yan yana dizip ultra geniş açılı vizyona sahip olmayı kolaylaştıran bir yapısı var.

Monitörü ayağa bağlayan kısım plastik olsa da ayak tamamen metalden imal edilmiş. Burada bir de küçük bir kablo kanalı mevcut.

100x100mm’lik VESA montaj opsiyonu sayesinde MSI’ın kendi ayağını kullanmak zorunda değilsiniz. Duvara daya başka monitör taşıyıcı standlara montaj mümkün kılınmış.

Bir başka küçük ama önemli detay da kulaklık askısı. Masanızın üzerindeki kısıtlı alanı tüketeceğine kulaklığınızı monitörünüzün yanına asmak iyi düşünülmüş bir özellik.

Bağlantı Portları

1 adet sürümü belirtilmeyen DisplayPort ve 2 adet 1.4 sürüm HDMI görüntü portlarına sahip monitörün tüm görüntü portlarından 1080p 144Hz görüntü alınabilmekte.

Buna ek olarak USB hub özelliğinin de mevcut olduğunu görmekteyiz. USB B portuyla bilgisayarınıza bağladığınızda monitör üzerindeki 2 adet USB A portu kullanılabilir oluyor. Bunların sürümü 2.0.

Dahili adaptörü olduğu için güç kablosunu doğrudan monitöre takıyoruz ve son olarak bir de kulaklık ses çıkışımız var. HDMI veya DisplayPort üzerinden monitöre giden sesi bu porttan alabiliyoruz. Ancak monitörün dahili hoparlörü bulunmuyor.

Panel Teknolojisi

Monitör VA tip panel kullanmakta ve 178 derece görüş sunarak her açıdan görüntüdeki detayların bozulmadan görülebilmesini sağlıyor.

Panelin asıl parladığı nokta ise çok düşük tepki süresi. 1ms MPRT tepki süresine sahip monitör rekabetçi FPS oyunlarında büyük fark yaratıyor.

Panelin diğer özellikleri arasında 3000:1 statik, 100 milyona bir dinamik kontrast oranı, 300 nit parlaklık var. DCI-P3 standardındaki renk gamutunun %90’ını, sRGB’nin ise %115’ini gösterebiliyor.

Freesync Desteği

Freesync desteği olduğu bu monitörün özellikle belirtmek istediğimiz bir başka yönü. Monitör AMD ekran kartınızla haberleşip ekran tazeleme oranını oyunun kare saniye değeriyle eşleştiriyor ve bu sayede görüntüde yırtılma gibi bozulmalarla karşılaşmıyorsunuz.

RGB Aydınlatma ve Gaming OSD

Monitörün arkasında 9 adet RGB LED bulunuyor. Bu LED’lerin önünde buzlu cam etkisi veren herhangi bir dağıtıcı yüzey kullanılmamış.

Bu sayede LED’lerin ışığı monitörün arkasındaki yüzeye vuruyor ve hoş bir etki yaratıyor. Burada bulunan RGB aydınlatma OSD menüsünden açılıp kapatılabilse de asıl güzel olan bunun MSI’ın Gaming OSD yazılımı ile kontrol edilebilmesi.

Bu LED’ler oynadığınız oyun ve çaldığınız müziğe göre değişebildiği gibi farklı animasyon ve renk oyunları da uygulayabiliyorsunuz.

Gaming OSD ile yapabileceğiniz aydınlatmayı kontrol etmek değil tabii ki, monitörün OSD menüsündeki ayarların her birini masaüstü uygulamasında size sunuyor MSI. Bunun için monitörünüzle bilgisayarınız arasında USB bağlantısı kurmanız gerekmekte.

Kutudan çıkan USB Hub kablosuyla bağlantıyı kurduktan sonra monitörün renk ayarlarından parlaklığına tüm ayarlarını değiştirebiliyoruz ve zevkimize göre profiller oluşturup bunlar arasında kolayca geçiş yapabiliyoruz.

Hatta ve hatta monitör üzerindeki Thumbstick yani OSD kontrolcü kolunu bile ayarlayabiliyoruz. Bunu çeşitli yönlere kaydırdığımızda açılan kısayol menülerini buradan değiştirebiliyoruz.

Hareket Özgürlüğü

Monitörün standı 3 ayaklı ve oldukça çeşitli şekillerde ayarlanabilirliğe sahip. 13 cm’lik yükseklik ayarı, -5 derece ile 20 derece arasında eğim ayarı yapılabilmekte. Ancak ayaklardan bağımsız sağa ve sola dönme olmadığı gibi yan çevirip pivot modunda kullanma olmadığını da belirtelim.

OSD Menüsü

Dahili thumbstick sayesinde OSD menüsü içinde gezinme oldukça basit. Özellikler Oyun ve Profesyonel gibi belirgin kategoriler altında sınıflandırılmış. Oyun kategorisi altında ekran üzerinde oyuncuların işini kolaylaştıracak pek çok katman yerleştirmek mümkün. Bunlar arasında alarm saati ve hedef işareti var.

Türkçe dil desteğinin olması da yine olumlu karşıladığımız bir özellik.

Güç tuşu üzerindeki beyaz bir LED ile birlikte monitörün sağ alt kısmına konumlandırılmış.

Işık Sızması ve IPS Glow Testi

Bu monitörde ışık sızması gözlemlemedik. IPS Glow ise düşük ışıkta ve koyu renkli görüntülerde köşelerde bariz şekilde belli oluyor.

Karantlık oda testinde alt köşelerde ve üstte aralıklı olarak IPS Glow gözlemledik. Bunu uzun pozlama ile kaydettik ve videomuzda da sizlerle paylaştık. IPS ve VA gibi IPS türevi piksel özelliklerine sahip, özetle geniş görüş açısı sunan panel türlerinde bu bulutlanma görülebiliyor. Son derece doğal.

Ülkemizde de dünya genelinde de aradaki farklar çok yaygın bilinmiyor; her IPS parlaması ışık sızması sanıldığı için bu konuda ne yazı ki internet üzerindeki yorumlara tam olarak güvenmek mümkün değil. Biraz daha farkı bilen, dikkatli ve analitik bakan kullanıcıların ve teknik tercrübesi olan kişilerin değerlendirmesinin daha sağlıklı olduğu bir konu bu. Siz de öğrenebilirsiniz, daha önce bu konuyu açıklayan bir video hazırlamıştık: Monitörlerde Işık Sızması Nedir?

Bu esnada farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar ya da kısa video ve ışık koşulları hakkında detaylı bilgi ile Technopat Sosyal üzerinde bize sorabilirsiniz.

Giriş Gecikmesi

Tepki süresinin 1 ms olduğunu söylemiştik, peki giriş gecikmesi? İkisi çok karıştırılan iki ölçüm. Bazı monitörlerin tepki süresi düşük olsa da giriş gecikmesi yüksek olabiliyor. MAG241C’nin ölçtüğümüz giriş gecikmesi süresi 10.7 ms saniye oldu. Giriş gecikmesinin 10ms altında olması daha iyi olabilirdi ancak bu haliyle de kabul edilebilir bir değer. Oyuncu monitörlerinde 10 ms civarı değerler turnuvada kullanılmaya uygun, ideal hızlardır.

Sonuç Değerlendirme

MAG241CR sunduğu özelliklere göre uygun fiyatına göre ideal bir performans monitörü olarak karşımızda duruyor. RGB aydınlatmasıyla renkli çevre bileşenlerinize uyum sağlayabilir. Burada MSI’ın hızlı MPRT tepki süresi, tazeleme hızı ve renk gibi anahtar istekleri bir arada sunabilmesi temel artılar oldu. Öte yandan bu monitörün 24 inç modelinde stand ayağı ile monitörün kendi orantısı biraz şaşıyor. Stand daha iri duruyor, biz de 24 inç’ten büyük monitörlere çok alıştığımız için artık bu ölçü biraz ufak geliyor.

MSI MAG241CR e-spor faaliyetleriyle içli dışlı olanlar için düşük tepki ve giriş gecikme süreli, yani uygun bir model. Hem de IPS panel tipinin sunduğu renkler ile evde rekabetçi olmayan keyif oyuncuları için de tercih edilecek bir model.

MSI kendi monitör ailesini piyasaya sürerken iki anahtar isteğe birden hitap eden, bu sayede de çok ilgi çeken modeller ortaya koymayı başarmış durumda. Kendi markasıyla ürün satmanın ötesinde de PC’yi kullanırken bizlere kullanımı rahat ve kolay bir yazılım arayüzü sunmaları güzel. Monitörün tuşlarına uzanmadan artık bütün ayarları yapabiliyoruz.

1080p yüksek FPS odaklı kalacaksanız kesinlikle çok iyi bir monitör. Daha önce incelediğimiz MPG serisi MAG’ın bir üst ailesi; 27 inç 1440p bir alternatif için MSI Optix MPG27CQ kavisli oyuncu monitörü incelemesine bakabilirsiniz…

Artılar: Hız, renk, ince çerçeve, kavis, stand ergonomisi ve en önemlisi yazılım kontrolü.

Eksiler: RGB LED’ler arkada oynarken işlevsel kullanıma sahip değil oysa MPG27CQ modelinde önde RGB’ler vardı ve işlevseldi; burada sadece süs olmuş. Stand ve monitör boyut oranı 24 inç’te ideal değil.