Anasayfa Haber Pokemon Go, Ev Sahiplerini Çıldırttı

Pokemon Go, Ev Sahiplerini Çıldırttı

Pokemon Go yüzünden devamlı kapısı çalınan Amerikalı ev sahibi, yapımcı şirkete dava açtı.

Bir grup çocuk kapınızı çalsa ve “Arka bahçenizde Pokemon varmış, evinize girip onları yakalayabilir miyiz?” dese ne yaparsınız? Peki bu olay birkaç kez tekrarlansa? Amerikalı Jeffery Marder, benzer “tacizler” yaşayan vatandaşlarla birlik olup Pokemon Go’nun yapımcısını dava etmeye karar vermiş.

Pokemon Go çılgınlığının başladığı 2016’da yaşanan bu olayların sebebi, söz konusu evlerin yakınlarında PokeStop ve Gym denilen noktaların oluşması. Oyun yapımcılarının harita üzerinde rastgele dağıttığı bu noktalar, bazen mezarlık gibi pek hoş olmayan yerlere de düşebiliyor.

Açılan davaya göre ev sahipleri; Pokemon meraklılarının haneye tecavüz ettiklerini, bazen otopark girişini tıkadıklarını, pencerelerden ev sahiplerini gözetlediklerini, etrafa çöp attıklarını ve mülke zarar verdiklerini öne sürüyor. Yapımcı firma Niantic, davacılarla uzlaşmaya karar vermiş ve bu uzlaşmanın detayları yeni gün yüzüne çıkıyor.

Üç yıl boyunca geçerli olacak uzlaşma gereğince Niantic oyunda bazı güncellemeler yapacak. Ev sahipleri zaten zaten Gym ve PokeStop’ların evlerinden kaldırılmasını talep edebiliyordu. Ancak Niantic artık bu talepleri 15 gün içinde sonuca bağlamak zorunda.

Niantic şikayete konu evin 40 metre yakınındaki tüm durakları kaldıracak, ayrıca o civarda yeni Gym ve PokeStop’lar oluşturulmasını engelleyecek. Park yetkilileri de Gym ve PokeStop’ların yalnızca parkın çalışma saatlerinde görünmesini talep edebilecek. Böylece, Pokémon yakalamak için gece yarısı tabiat parkı gibi yerlere sızmaya çalışan gençlere dur denilecek.

Ayrıca 10 kişiden büyük gruplar halinde Pokemon avına çıkan kişilerin ekranında “Karşılaştığınız kişilere nazik davranın ve çevrenize zarar vermeyin” uyarısı görünecek. Niantic’in her davacıya 1.000 dolar da ödeme yapması da bekleniyor. Pokemon Go’nun en coşkun dönemi sona ermiş olsa da, bu dava yeni konum bazlı oyunların gerçek hayatta da düzenlemelere ihtiyaç duyacağını kanıtlar nitelikte.