Anasayfa Haber Chrome, Önceki Sayfaya Daha Hızlı Dönecek

Chrome, Önceki Sayfaya Daha Hızlı Dönecek

BFcache sayesinde Chrome’da “geri” düğmesine tıkladığınızda, sayfalar çok daha hızlı yüklenecek.

Google mühendisleri, Safari ve Firefox’un yıllardır kullandığı BFcache özelliğini Chrome’a kazandırmak için çalışmalara başladı. BFcache (açılımı: backward-forward cache, yani geri-ileri önbelleği), tarayıcınızda baktığınız bir önceki sayfanın dondurularak bellekte saklanmasını saklıyor. Tarayıcınızda “geri” düğmesine tıklayarak az önce baktığınız sayfaya geri dönerseniz, bellekte tutulan sayfa çok hızlı bir şekilde yeniden yükleniyor.

Google’ın tahminlerine göre mobil Chrome’da sayfa ziyaretlerinin %19’u, bilgisayardakilerin %10’u “geri” düğmesine tıklanarak gerçekleşiyor. Yani önceki sayfaya dönme hızı çok önemli ve Chrome bu konuda rakiplerinin gerisinden geliyor.

BFcache nasıl çalışıyor?

Chrome da dahil tüm tarayıcılarda bulunan önbellek (cache) özelliği, daha önce gezdiğiniz sayfaların resim, CSS ve JavaScript dosyalarını sabit diskte depoluyor. Örneğin dün girdiğiniz bir siteyi yeniden ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız o dosyaları yeniden indirmek yerine kendi önbelleğindeki dosyaları kullanıyor. Ama yine de sayfanın HTML ve CSS’inin okunup işlenmesi, JavaScript dosyalarının yeniden çalıştırılması ve sayfanın baştan oluşturulması gerekiyor. Tüm bunlar zaman alıyor.

İşte BFcache bu işlemlerin de önüne geçiyor. Sayfanın “işlenmiş ve oluşturulmuş” halini kaydedip bilgisayarınızın belleğinde saklıyor, gerektiğinde bellekten çağırıyor. Tabii ki yüzlerce sayfayı bellekte saklama imkanı olmadığından, BFcache yalnızca son gezdiğiniz sayfanın yeniden yüklenmesini hızlandırabiliyor.

Basit bir özellik gibi görünmesine rağmen, BFcache’in Chrome’da çalışması için tarayıcı mimarisinin değişmesi ve bazı kısımlarının baştan yazılması gerekecek. Google’a göre işin en zor kısmı, JavaScript kodlarının arka planda çalışmamasını sağlamak. “Dondurulmuş” bir sayfada JavaScript kodlarının çalışmaya devam etmesi, ciddi güvenlik ve gizlilik sorunlarına yol açabilir.

Google, BFcache’i 2019 boyunca test etmeyi ve 2020’de Chrome tarayıcıya eklemeyi planlıyor. Bellek tüketimi konusunda çok eleştirilen Chrome’un, BFCache desteğiyle birlikte daha da fazla bellek kullanacağı tahmin ediliyor. BFCache özelliği Safari’de 2002’den ve Firefox’ta 2005’ten beri mevcut.