Anasayfa Video SteelSeries Rival 300S Oyuncu Faresi İncelemesi

SteelSeries Rival 300S Oyuncu Faresi İncelemesi

Sağ elde kullanım için tasarlanan 7200 CPI hassasiyetli gelişmiş bir optik sensöre ve RGB aydınlatmaya sahip  SteelSeries Rival 300S bu yazıda inceleme masamızda. 250 lira piyasa fiyatıyla oldukça cazip konumda duran bir oyuncu faresi.

Dış Malzeme

Sağ ve sol tık tuşlarının ve farenin üst yüzeyinin tamamı dokunduğunuzda yumuşak bir his veren yüzeyle kaplanmış. Steelseries buna “soft touch black” materyal adını vermiş.

Farenin yan taraflarında parmakların kaymaması için pürüzlü sert plastik yüzey uygulanmış.  1.8 metre uzunluğundaki kablo örgülü değil.

Farenin, e-spor oyuncuları için anlamlı olacağını düşündüğümüz bir başka ilginç özelliği de 3d yazıcıdan çıkarılabilir özel isim plakalarının fareye takılabilmesi. Varsayılan olarak farenin arkasındaki “RIVAL” yazılı kauçuk plaka yerinden çıkarılıp, özelleştirdiğiniz plaka buraya yerleştirilebiliyor.

Tuşlar

Farenin 6 adet tuşu var. 2 tipik sağ sol tuşu, 1 teker tuşu, tekerin hemen gerisindeki hassasiyet değiştirme tuşu ve baş parmağın altındaki ileri geri tuşları. Başparmağın altındaki tuşların konumlandırması iyi, basış hissiyatı yerinde ve kendine has değişik sesleri var.

Sağ ve sol tık tuşları Omron’un 20 milyon basım ömürlü modellerinden seçilmiş.

Sensör Teknolojisi

Rival 300s Steelseries’ın sektör lideri PixArt ile birlikte tasarladığı sensörü TrueMove 1’i kullanıyor. 7200 CPI hassasiyete sahip bu sensör TrueMove 3’ün hassasiyeti biraz kırpılmış versiyonu, ancak yine de ucuz farelere göre daha üstün ve isabetli takip sunduğunu söylemek mümkün. Özellikle e-spor arenasında en önemli ekipmanlardan birinin fare olduğunu düşündüğünüzde araştırmanızı iyi yapıp size taktiksel avantaj sağlayacak ürünlere yönelmek akıllıca olacaktır.

Oyun testlerimizde farenin sensör hassasiyeti konusunda bir problem yaşamadık ve en küçük nüansları bile algıladığını gözlemledik. Tıpkı teknolojinin diğer alanlarında olduğu gibi sensör yetenekleri konusunda belirli bir eşik olduğunu düşünüyoruz ve bu eşik aşıldıktan sonra çok az insan daha yüksek çözünürlüğün yarattığı farkı çözümleyebiliyor.

Ergonomi

Bizce daha çok palm grip yani avuç tutuş tipinde kullanım için özel olarak tasarlanan farenin sağ ve sol kısımlarda parmak desteği için çıkıntılar yok. Farenin fiziksel boyutları büyük olduğu için avuca tam oturuyor ve palm grip sevenler için kullanım hissiyatı oldukça iyi.

Ayaklar (Skatezler)

Fare ayaklarının köşeleri yumuşatıldığı ve oval bir şekle kavuşturulduğu için daha az sürtünme direnci sunuyor ve eskidiklerinde kolayca çıkarılıp değiştirilebilmeleri için Steelseries her ayağın yanında biraz boş alan bırakmış.

RGB Aydınlatma

Teker altında ve arkada olmak üzere değiştirebileceğiniz 2 aydınlatma bölgesi bulunuyor farenin. Maalesef bunlar bireysel olarak aydınlatılamıyorlar. Arkadaki aydınlatma Steelseries logosu şeklinde.

Burada kullanılan LED’ler RGB destekli ve 16 milyon renk arasından özel seçim yapabildiğiniz gibi özel animasyonlar kullanabiliyorsunuz.

Yazılım desteği: Steelseries Engine 3

Bilgisayarınızda tesbit ettiği Steelseries donanımı otomatik olarak listeleyen Steelseries Engine 3 uygulaması altından eriştiğimiz Rival 300s kontrol paneli, sade ve kolayca anlaşılabilir tasarıma sahip. Her şey tek bir pencerede önünüzde.

Tuşların işlevlerini değiştirebildiğiniz Actions kısmı sol üstte yer alıyor. Tuşlara makrolar kaydedip atayabildiğiniz gibi tamamen işlevsiz hale de getirebiliyorsunuz.

Pencerenin sağında sensör hassasiyeti, polling rate ve angle snapping gibi gelişmiş özellikleri değiştirebileceğiniz ayarları görmektesiniz.

Tüm bunlara ek olarak uygulamanın profil desteği de bulunmakta. Renk, makro, hassasiyet vb ayarlarınızı farklı profiller altında kaydedip bu profilleri belirli uygulamalar çalışınca otomatik uygulanacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Sonuç

Steelseries Rival 300S son teknoloji sensörlerini yavaş yavaş daha uygun fiyatlı modellerinde de sunmaya başladı. Profesyonel oyunculuğa erişim bu gibi ürünlerle her geçen gün daha kolaylaşıyor. Rival 300s güzel yazılım desteğine sahip, çevre bileşenlerine bir servet ödemek istemeyenler için değerlendirilmesi gereken bir fare.