Anasayfa Haber DNA Tabanlı Sabit Diskler Geliştiriliyor

DNA Tabanlı Sabit Diskler Geliştiriliyor

Washington Üniversitesi ile Microsoft, DNA üzerine veri kaydetmeyi ve kaydedilen verileri okumayı başardığını duyurdu.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte saklanması gereken verilerin miktarı da artıyor. Dolayısıyla pek çok şirket ve kurum, veri depolamayı bir sonraki adıma taşımak için çalışmalar yapıyor. Depolama için yapay DNA‘ların kullanılması da bu çalışmalardan biri.

DNA üzerine veri kaydetme denemeleri birkaç yıldır yapılıyor. Fakat bu denemelerde veriler yalnızca laboratuvar ortamında ve elle yazılabiliyordu. Tabii bu da bir depolama birimi olarak kullanılmasını imkansız kılıyordu.

Washington Üniversitesi‘nde yapılan denemede ise ilk defa, tamamen otomatik bir şekilde DNA üzerine veri yazıldı ve okundu. Geliştirilen cihaz yazılacak veriyi otomatik olarak DNA sırasına çevirebiliyor, okunacak veriyi de DNA’dan alıp 0 ve 1’lerden oluşan bilgisayar diline dönüştürebiliyor.

Cihaz üç kısımdan oluşuyor. DNA ve bilgisayar dilini birbirine dönüştüren yazılım, DNA sentez modülü ve DNA’yı hazırlayan / sıralamalarını yapan modül. Tüm bu bileşenler bir araya getirilerek, tıpkı bir sabit disk veya SSD gibi çalışan depolama birimi elde edildi.

Geliştirilen prototipte ilk olarak “Hello” kelimesi kaydedildi ve okundu. Microsoft, prototipte kullanılan parçaların 10.000 dolar gibi bir maliyetinin olduğunu fakat bu maliyetin 3.000 ile 4.000 dolar arasına düşebileceğini söyledi.

Prototipte kaydedilen veri bir hayli küçük olsa bile DNA veri depolama teknolojisi gelecek vadediyor. Söylenene göre 1 gram DNA’ya 1 milyar terabayt (1 zettabayt) veri kaydedilebilir. Bu da en büyük şirketlerin bile depolama ihtiyaçlarını kolayca çözebilecek bir miktar.

Bu teknoloji stabil ve yüksek performanslı bir hale getirildiğinde, veri merkezlerinde büyük bir devrime sebep olacağını tahmin ediyoruz. Tabii bu kadar büyük veride, böyle bir sistemle gereken performansı nasıl sağlayacakları merak konusu…