Anasayfa Makale Harici Sürücülerin Arızalanması Nasıl Önlenir? Uzun Ömürlü HDD İçin İpuçları

Harici Sürücülerin Arızalanması Nasıl Önlenir? Uzun Ömürlü HDD İçin İpuçları

Daha önce verilerinizin yer aldığı bir depolama birimi arızalandıysa bunun ne kadar kötü bir durum olduğunu bilirsiniz. Önemli bilgilerimizi, çocukluk fotoğraflarımızı ve birçok değerli veriyi depolama cihazlarına emanet ederiz. Bu nedenle sürücüleri çalışır halde tutmak ve mümkün olduğunda uzun süre dayanmalarını sağlamak önemlidir.

mekanik sabit disk

Daha öncesinde SSD ve HDD’nin bozulacağını gösteren işaretlere değinmiştik. Bu sayede verilerimizi yedekleyebilir, çeşitli önlemler alabiliriz. Şimdi harici sabit diskimizi daha uzun ömürlü hale getirmek için dikkat etmemiz gereken ipuçlarından bahsedeceğiz. Özellikle HDD’ler üzerinden gidiyoruz zira mekanik olarak çalışan bu sürücüler SSD’lere göre daha kolay arızalanıyor. Sabit disklerin arızalanmasını tamamen önlemenin bir yolu yoktur, ancak ömrünü uzatmak için birkaç şey yapılabilir.

Harici HDD’lerin Ömrü Ne kadar?

Bir sabit disk sürücüsünün ne kadar dayanacağını belirlemek zordur. Bazıları gerçekten çok uzun süre dayanır; bazıları ise birkaç yıl içinde çalışmayı durdurabilir. Bulut depolama şirketi Backblaze, disk sürücülerinin ömrü üzerine bir çalışma yürüttüğünde bunun ne kadar zor olduğunu ortaya çıkardı.

2013 yılında 25.000 disk sürücüsünü kapsayan araştırmalar, 2021 yılında 200.000’den fazla sürücüden elde edilen verileri içerecek şekilde büyük ölçüde güncellendi. Ancak bu kadar geniş kapsamlı araştırmalar bile sabit disklerin ne kadar süre dayanacağına dair kesin bir zaman dilimi vermek için yeterli olmuyor.

HDD ömrü araştırması

Verilere bakılırsa bir HDD ömrünün alt sınırı 4-6 yıl. Yani düzgün şekilde kullanırsanız depolama biriminiz en az 4-6 yıl sorunsuz şekilde hizmet verecektir. Dikkat ederseniz minimum rakamlardan bahsediyoruz ki 10-15 yıl sorunsuz çalışan birçok sabit sürücü var. Öyle ki bu konuda tercih edeceğiniz ürünün marka ve modeli de önemli.

Bununla birlikte, çalışmaya dahil edilen sürücüler bir depolama sunucusuna monte edilmiş. Kolaylıkla söyleyebiliriz ki bu HDD’ler gündelik olarak kullanılanlara göre çok daha yoğun çalışıyor. Sonuç olarak, son tüketicilerin satın aldığı ürünler bizi daha uzun süreler götürecektir.

Harici HDD’nin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Her sabit disk arızalanabileceğinden, her zaman verilerinizi ikinci bir sürücüye yedeklemenizi öneriyoruz.

Sürekli Fişe Takılı Tutmayın

Harici sabit sürücünüzün ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz en iyi şey onu seyrek kullanmaktır. Kullanmadığınız zamanlarda harici sabit sürücünüzün bağlantısını kesin ve fişini çekin. Eğer aygıtı yedekleme sürücüsü olarak kullanıyorsanız zaten çok sık ihtiyaç duymazsınız.

Dosyalara erişmeniz gerektiğinde, sürücüyü takın ve dosyaları bilgisayarınızın ana sabit sürücüsüne kopyalayın. Bu en çok medya dosyaları için işe yarar ve iş dosyaları için pratik olmayabilir. Böylelikle harici sabit diskiniz daha elektriğe maruz kalır, daha uzun süreler dayanabilir.

Harici HDD’nizi bu şekilde kullanmak istemiyorsanız verilerinizi yedeklemek için başka seçenekleriniz de var. Sabit sürücünüzün tamamını kopyalamak istiyorsanız disk klonlama yazılımına ihtiyacınız olacak.

Fazla Isınmasına İzin Vermeyin

Bir disk sürücüsü dönerken ısı üretir ve bildiğiniz üzere sıcaklık elektronik bileşenlere zarar verir. Uzun süre yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak, sürücü parçalarında kalıcı hasara neden olarak sürücünüzün ömrünü ciddi şekilde azaltabilir. Çalışırken sürücünüzün çok ısındığını fark ederseniz bağlantısını kesin ve tekrar kullanmadan önce soğumasını bekleyin.

Harici HDD’nizi Doğru Şekilde Saklayın

Isı ve nem çalışan bir diske zarar verir, hasar alan bir sürücüden veri kurtarmak kolay değildir. Birçok kişi bu hatayı yapmakta; hard disk kullanılmadığında doğru yerde saklanmalı. Nem ürünlerin çalışmasını etkileyebilir. Bu nedenle harici sürücülerinizi serin ve iyi havalandırılmış bir yerde saklamakta fayda var.

Aşırı Hava Koşullarında Mümkünse Çalıştırmayın

Isı ve nemin çalışan bir diske nasıl zarar verebileceğine daha önce değinmiştik. Harici HDD’nizi aşırı sıcak ve nemli koşullarda kullanmamak en iyisidir. Hava nemliyse ya da termometreniz yüksek değerler gösteriyorsa harici HDD’yi ya kısa süreler çalıştırın ya da hiç çalıştırmayın.

Tozdan Uzak Tutun

Eğer disk mekanizması tozlanırsa neler olabileceğini tahmin etmiş olmalısınız. Tozlanma sabit disk sürücülerde kısmi hasara neden olabilir ve hatalara sebebiyet verebilir. Harici HDD’nizi kullandığınız ve sakladığınız ortamın tozsuz olduğundan emin olun.

Dikkatli Kullanın

Harici sabit sürücünüzü kullanırken ani hareketler yapmayın, yere düşürmeyin veya bir yere çarpmayın. HDD’yi düşürdüğünüzde dahili mekanizmalar zarar görebilir, hatta ürün komple çalışmaz hale gelebilir. Harici disklerinizden en uzun şekilde yararlanmak için kullanırken nazik olun. SSD’lerin taşımak daha kolay ve daha sorunsuz, ancak sabit diskler çok daha hassas.

Yanınızda Taşımayın

Harici sabit diskinizi sırt çantanızda değil, bir rafta saklamak en iyisidir. Yürürken veya araba kullanırken çantanın içinde meydana gelebilecek hareketler bileşenlere zarar verebilir. Bu da doğrudan daha kısa kullanım ömrü demek.

Mekanik olarak çalışan ürünlerin ömrü kullanım sıklığınıza, saklama şekline ve dikkatinize bağlı. Backblaze’in araştırmaları en düşük 4-6 yıllık kullanım ömrüne işaret ediyor lakin kaliteli bir ürün seçtiğinizde ve dikkatli kullanım sağladığınızda 15 yılın üzerine çıkabilirsiniz.