Anasayfa Video Cooler Master MH751 Ve MH752 Kulaklık İncelemesi

Cooler Master MH751 Ve MH752 Kulaklık İncelemesi

Cooler Master’ın hem oyunlar, hem de genel kullanım için geliştirdiği MH751 ve MH752 kulaklıkları detaylı inceledik.

Bu kulaklıkları 3 kelime ile özetlemek gerekirse; uyumluluk, rahatlık ve hafiflik diyebiliriz. Bu iki modeli birbirinden ayıran tek fark, MH752’nin 7.1 sanal çevresel ses desteklemesi. Bu özelliğin kullanılabilmesi için bilgisayarınıza USB arayüzüyle bağlanması gerekiyor.

Tasarım

CoolerMaster’ın MH751 ve 752’de sade bir tasarım tercih ettiğini görüyoruz. Bu da kulaklıkların çok daha geniş bir kitleye hitap etmesine imkan veriyor. Renkli logolar, çizgiler ve RGB aydınlatma tüm kullanıcılara hitap etmiyor. Ayrıca RGB aydınlatmalı kulaklıkları dışarıda takamıyorsunuz. Bu kulaklıkların hedeflerinden biri de hem cep telefonunuzla dışarıda, hem de evde konsolda oyun oynarken kullanacağınız tek kulaklık olmak.

Kulaklığın baskın rengi siyah ve yanlardaki metal kafa bandı ayarlama kısmı, sürücülerin arkasında gördüğümüz Cooler Master logosu aynı renkte. Bu tasarımda bütünlük sağlamış ve hoş duruyor. Kafa bandı ayarı kolayca değiştirilebiliyor ve oldukça hissedilebilir net adımlara sahip.

Hareket özgürlüğü

Taşınabilir olması için kulaklığın “earcup” dediğimiz kısımları oldukça geniş açılarda dönebiliyor. Çantanıza koyduğunuzda çıkıntı yapmaması ve kolayca sığması açısından bu çok iyi bir özellik.

Earcup’lar aynı zamanda aşağı ve yukarı da bir miktar hareket edebiliyorlar. Tüm bu hareket mesafeleri farklı kafa ve kulak yapılarına maksimum uyum sağlaması için önemli.

Rahatlık

Earcupların şekli oval değil, dairesel. Büyük kulaklara sahipseniz yastıklar kulağınızı tam çevrelemiyor, üzerine yaslanıyor. Kulaklığın baskı kuvveti ise ortalama diyebileceğimiz bir seviyede.

Hem kafa bandının altında, hem de kulak yastıklarında yapay deri yüzey tercih edilmiş. Bunların içi köpük dolgu malzemesi ile doldurulmuş. Uzun kullanım tecrübesi rahat olan kulaklıkları, 2-3 saat sorunsuz takıp ağrı hissetmiyorsunuz. Bu bakımdan uzun oyun maratonları için uygun. Rahatlığa katkıda bulunan bir diğer yanı da hafifliği. Çok hafif olduğundan kafa bandına baskı yapmıyor ve rahat hissettiriyor.

Desteklenen aygıtlar

Cooler Master MH751 birden çok aygıta bağlanabiliyor. Bunların başında tabii ki PC geliyor. Buna ek olarak oyun konsolları, cep telefonları ve tabletler de MH751’in desteklediği platformlar arasında. MH751 bunu akıllı kablo bağlantısına borçlu.

Kablo

Kablonun kulaklığa bağlandığı noktanın 751 ve 752’de çıkarılabilir ve çevirmeli bir kilit mekanizmasına sahip olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu da kulaklığın yıllar boyunca size hizmet etmesi açısından çok önemli. Çünkü genellikle ilk bozulan yerler bu esnek kablo bağlantı noktaları oluyor. Ufak kazaların ardından kulaklığınızı emekliye ayırmadan, masrafsız ve basit bir kablo değişimi ile kullanmaya devam edebilmeniz güzel.

Kulaklıktan çıkan kablo TRRS adını verdiğimiz 3 çizgili uca sahip. Bu uç bazı dizüstü bilgisayarlarda, cep telefonlarında, tabletlerde ve oyun konsollarında gördüğümüz kombo kulaklık-mikrofon girişiyle uyumlu.

MH 751’de kulaklığı bilgisayara takacağınız zaman bir ucu dişi TRRS, diğer ucu TRS kulaklık ve mikrofon çıkışları olan kabloyu kullanıyorsunuz. Kablonun hoşuma gitmeyen yanı biraz kalın olması, ayrıca kablo üzerindeki ses kontrol tekeri ve mikrofon açıp kapama anahtarı. Bu detay zaten ağır olan kabloyu biraz daha ağır yapıyor. Bunun yerine kontrollerin kulaklık üzerinde olması daha rahat olabilirdi.

MH752’de ise kulaklıktan çıkan TRRS uç, üzerinde tuşlar olan klipsli bir parçaya takılıyor. Buradaki tuşlar ses kontrolü, mikrofon açma-kapatma ve 7.1 sanal çevresel ses özelliğini açıp kapatmaya yarıyor. Bu parçayı da USB kablosu ile bilgisayara bağlıyorsunuz. Ancak bu tamamen opsiyonel. İsterseniz 752’yi de tıpkı 751 gibi bağlayarak kullanabilirsiniz.

Ses kalitesi ve izolasyon

40 mm Neodimyum sürücülere sahip olan kulaklıklar kapalı tasarıma sahip. Bu da bas cevabına katkıda bulunduğu gibi dışarıdaki gürültüleri duymamanızı ve dinlediğinizin diğer insanlar tarafından duyulmamasını sağlıyor.

Kulaklığın izolasyon yeteneğini bu noktada başarılı bulduğumuzu belirtmeliyiz. Bir Sennheiser HD 380 Pro kadar olmasa da, toplu taşıma gibi ortamlarda çevresel gürültüleri azaltıp sesi sonuna kadar açmanıza gerek bırakmıyor.

26 Ohm empedans değeri bu kulaklıkların mobil cihazlar dahil pek çok cihaz tarafından rahatlıkla çalıştırılabileceği anlamına geliyor. Ancak frekans cevabı 50 ile 10.000 Hz arasında tutulmuş. Bu sebeple monitöring ve mixing gibi profesyonel uygulamalar için uygun değil. PC ve konsol oyunculuğu, şahsi müzik dinleme gibi kullanım alanları bu frekans aralığı kısıtlamasından pek etkilenmiyor.

MH752’deki 7.1 sanal çevresel sesi 5.1 kanallı sese sahip video dosyalarında ve oyunlarda test ettiğimizde, tipik çift kanallı stereo’ya kıyasla arka planda kalan ve duyulmayan sesleri ön plana çıkardığını fark ettik. Sanal çevresel ses, uygun aralıklarla odanızın çevresine yerleştirilmiş çok sayıda hoparlörle oluşturduğunuz gerçek çevresel sesin verdiği etkiyi vermese de, stereo sese zenginlik katmak isteyenler düşünebilir.

Mikrofon

Mikrofonun çıkarılabilir olması bu kulaklığı dışarı kullanırken rahatlık sağlıyor. İstediğiniz zaman rahatça takıp çıkarmanız mümkün.

Omni directional mikrofonun ses kalitesi güzel ve oyun içi haberleşmeler ya da telefon görüşmeleri için fazlasıyla yeterli. Bir miktar arka plan gürültüsü mevcut. Mikrofonun ses kalitesini ilk elden tecrübe etmek için videomuzdaki ses kaydını dinleyebilirsiniz.

Sonuç

Cooler Master MH751 ve 752 video oyunlarıyla haşır neşir olan ve günlük hayatta, dışarıda, seyahatte kullanmak için de kulaklık arayanlara güzel bir seçenek sunuyor. Genelde bu iki kullanım senaryosu farklı tarzda kulaklıklar gerektirir. Ancak son zamanlarda akıllı tasarımlarla bunun aşıldığını ve iki ürün tipinin birleştirildiğini görmekteyiz.

Artılar:

  • Akıllı kablo tasarımı sayesinde PC, Xbox, Playstation, Nintendo Switch, Apple Macbook, akıllı telefonlar ve kulaklık mikrofon girişini tek bir 3.5mm portta birleştiren aygıtların hepsiyle uyumluluk.
  • Tamamen çıkarılabilir ve değiştirilebilir kablo ile uzun ömür
  • Ortalamanın üzerinde mikrofon kalitesi
  • Sade ve temiz tasarım
  • Hafiflik ve rahatlığı sayesinde saatlerce kullanıma müsait

Eksiler:

  • Kablo biraz kalın ve ağır. Özellikle kontrollerin kablo üzerinde olması ağırlığı arttıran bir unsur. Kulaklık üzerine yerleştirilebilirdi.
  • MH 752’deki 7.1 sanal çevresel ses çok da sıra dışı bir performansa sahip değil, gerçek çevresel sesin yerini tutmuyor.