Anasayfa Video Cooler Master MH710 ve MH703 kulaklık incelemesi

Cooler Master MH710 ve MH703 kulaklık incelemesi

MH703 ve 710 Cooler Master’dan oyunculuk odaklı kulak içi kulaklık modelleri. Bu kulaklıklar daha önce incelediğimiz Cooler Master modellerinde olduğu gibi çok sayıda platformla uyumlulukla ön plana çıkıyorlar.

Bu iki model birbirinden bazı belirgin özelliklerle ayrılıyorlar. Ancak bu özellikler kesinlikle ses ve malzeme kalitesi değil. 710 modelindeki birkaç farka değinelim isterseniz öncelikle çünkü ortak özellikleri oldukça fazla.

710 modelinde kutudan USB-C’den 3.5mm analog jack’a dönüştürücü ve uçak adaptörü çıkmakta.

Analog kulaklık çıkışı olmayan cep telefonlarıyla kullanmak için bir kulaklık arıyorsanız 703 yerine 710 modeline yönelmeniz daha akıllıca olacaktır bu yüzden. Ancak bu kablo biraz kalın, kaba ve ağır geldi bize.

Bağlantı noktaları biraz daha ince ve kısa olabilirmiş ve kablo kalınlığı da ince tutulabilirmiş.

FocusFX 2.0 Nedir?

MH710’un bir diğer özelliği de iki ayrı akustik moda sahip oluşu. Film/müzik modu ile oyun modu. Cooler Master buna FocusFX 2.0 adını vermiş.

Kulaklığın üzerindeki fiziksel tuşlarla geçiş yapabildiğiniz bu modlardan oyun modu düşük frekansları daha az, orta ve yüksek frekansları ise daha çok duymanızı sağlıyor. Rekabetçi oyunlarda rakibinizin adımlarını duyabilmeniz ve avantaj sağlamanız için düşünülmüş bir özellik bu. Mesela PUGB mobil bunlardan birisi.

Butonun basılı olup olmadığını dışardan anlamaksa imkansız. Kulaklığın en büyük tasarım kusuru belki de bu. Birkaç kez basıp sesteki değişikliğe göre hangi modda olduğunuzu farkedebiliyorsunuz.

Bu iki özelliğin dışında en dikkat çekici farkları MH710’un biraz daha uzun olması.

Sürücüler ve Ses Kalitesi Değerlendirmesi

Genellikle kulak içi kulaklıklarda 8-15mm arası sürücüler görmekteyiz. Daha büyük sürücüler daha temiz bass üretse de, aynı zamanda yüksek frekans üretmeleri daha zor oluyor.

Bu sebeple daima büyük sürücüler daha iyidir düşüncesi yanlış. Gerçekte ses kalitesi sürücüler de dahil olmak üzere birden çok etkene bağlı. Bu arada belirtelim, Cooler Master bu kulaklıklarda 10mm’lik Neodimyum sürücü seçmiş.

Film ve müzik modunda ses kalitesi tatmin edici, bass’lar dolgun ve etkili.

Kulaklığın 16 Ohm empedansa sahip olması tüm mobil cihazlar tarafından kolaylıkla sürülerek yüksek ses seviyesine ulaşabileceğiniz anlamına geliyor. 20 ile 20.000Hz arasında ses frekans cevabı medya tüketimi için uygun ve ideal.

Klasik kutu içerisinden çıkan kulaklıklar ile karşılaştırılamayacak kadar iyi ve güçlü bir ses sağlıyorlar.

Tasarım ve Estetik Değerlendirme

Bunlar piston ya da mermi şeklinde kulak içi kulaklıklar. Bu kısımda metalik renkte alüminyum ve siyah plastik ikilisi tercih edilmiş. Arkadaki butonun üzerinde Cooler Master logosunu görmekteyiz.

Kablolar

Kulaklığın kabloları örgülü ve ince. Kablonun kulaklıktan çıktığı noktalarda sert plastik malzeme kullanılmış, dayanıklılık için esneme payı yüksek kauçuk tercih edilmesini isterdik. Çünkü kablolu kulak içi kulaklıkların ilk bozulan kısımları buralar oluyor.

Taşıma & saklama kılıfı

Kutudan kulaklıklarınızı çevresel şartlardan koruyabileceğiniz sağlam ve şık bir sert taşıma kılıfı çıkıyor. Bu fermuarlı mor & siyah kutu, kulaklığınızı ve tüm aksesuarlarını içine alabilecek hacme sahip.

Ergonomi & rahatlık

Farklı kulak şekilleriyle uyumluluk için Cooler Master kutuya 3 farklı boyda kauçuk uç eklemiş. Kulak içi kulaklıkların kulaklarınıza oturması çok önemli çünkü sürücü ne kadar kaliteli olursa olsun eğer kulağınıza doğru oturmazsa çok kötü ses alabiliyorsunuz. Maalesef tasarım departmanında sınıfta kalan bu şekilde pek çok kulaklık deneme şansım oldu, bunlar kendilerilerini genelde hafif oynayıp, kulaklarınıza bastırdığınızda çok iyi ancak bıraktığınızda otel lobisindeki hoparlörler gibi ses vermesiyle belli ederler. Neyse ki Cooler Master onlardan biri değil.

Bu sebeple farklı boyda uçlarla deneme yapıp en iyi sesi aldığınız boy ile devam etmenizi öneririz.

Mikrofonun ve kontrol tuşunun bulunduğu kablo üzerindeki plastik parça herhangi bir mikrofon deliği içermiyor ve sadece 1 tuşu var. Ses açma, kısma gibi özel fonksiyon tuşları arayanlar mobil platformlar için özel üretilmiş kulaklıklara bakmalılar.

Uyumluluk

Gel gelelim kulaklığın en başta bahsettiğimiz uyumluluk özelliğine. Kulaklığın 3.5mm analog bağlantı noktası 90 derece açılı ve 3 çizgili TRRS uca sahip. Bu uç cep telefonları, tabletler, Apple Macbook, Xbox, Playstation kontrolcüleri ve Nintendo Switch ile uyumlu. PC’ye geçmek istediğinizde kulaklık ve mikrofon jack’larını ayıran bu ek kabloyu takıyorsunuz. Aynı zamanda kablonuzu biraz uzatmış oluyorsunuz. Kablo uzunluğu demişken uzatmasız 1.3 metre, uzatmayla 1.7 metre kabloya sahip oluyor kulaklık.

Kulaklığın mikrofon kalitesi ortalama bir cep telefonu kutusundan çıkan kulaklıkla aynı. Bunun üzerine ek bir şey koymuyor. Eğer bu konuda beklentiniz yüksekse daha kaliteli mikrofon kapsüllerine sahip büyük kulak üstü kulaklıklar bakmanız gereken ürün çeşidi olmalı.

Sonuç Değerlendirme: MH710 ve MH703 Alınır mı?

Cooler Master MH710 ve MH703 sadece oyunculuk için değil genel kullanım için de iyi kulaklıklar. 710’daki ekstra adaptörler ve FocusFX 2.0 özellikleri kullanım alışkanlıklarınızı düşündüğünüzde bir getirisi yoksa yaklaşık 200TL tasarruf ederek 703 modelini alabilirsiniz. Her iki kulaklık da pek çok cihazda kullanılabildikleri, kolay taşınabilir oldukları için her gün yanınızda olacak modeller.

Peki büyük kulaklık mı, yoksa bu tarz piston kulaklık mı almalıyım? Büyük kulaklıklara göre bu tür kulak içi kulaklıkların en büyük zayıflığı ses yönünü aynı hassasiyetle verememeleri. Bu sadece MH703 ya da MH710 için değil, bu tür kulaklıkların hepsinde olan bir durum. FocusFX ile oyun modu bu zayıflığı azaltan bir geliştirme olmuş. Klasik kulak içi kulaklıklara göre laptopta ve konsolda kullanmak için MH710 ve MH703 kat kat daha iyi bir tercih.

Klasik telefonun yanında gelen kulaklıkların zayıf kalitesinden kurtulmak ve hem müzik dinlerken, hem oyun oynarken tatmin edici bir ses kalitesi elde etmek için alınırlar.

MH703 İnceleme yayınında 326 TL, MH710 ise 451 TL fiyat ile satışa çıktı. İncelemeyi hazırlarken beklediğimiz ve videoda belirttiğimiz fiyat farkı, indirim ile daha az oldu. Fiyatlarını değerlendirirsek ses ve üretim kaliteleri, kullanıcı deneyimi memnuniyetleri bu fiyatlar için oldukça iyi.

Artılar:

  • Ses kalitesi film/müzik modunda gayet tatmin edici.
  • PC, Xbox, Playstation, Nintendo Switch, Apple Macbook uyumluluğu.
  • Örgülü kablo, açılı 3.5mm jack
  • Taşıma kılıfının boyutu küçük, kullanışlı ve sağlam.

Eksiler:

  • USB-C’den 3.5mm analog jack dönüştürücüsü biraz kaba
  • FocusFX 2.0’ın açık/kapalı durumunu görsel bildirimle anlayamama