Anasayfa Makale iPhone’larda Göz Yorgunluğunu Azaltmak İçin İpuçları

iPhone’larda Göz Yorgunluğunu Azaltmak İçin İpuçları

Akıllı telefonlardan yayılan sanal mavi ışık göz yorgunluğuna sebep oluyor. Ama çeşitli ayarlarla iPhone’larda göz yorgunluğunu önemli oranda azaltabilmek mümkün.

Monitör, televizyon ya da akıllı telefon fark etmeksizin ekranlardan yayılan sanal mavi ışık gözleri yoruyor ve rahatsızlığa sebep oluyor. Bu yüzden gün içinde yanımızdan ayırmadığımız cihazlarda çeşitli optimizasyonlar gerçekleştirmek şart.

Bu rehber doğrudan iPhone’ları temel alıyor. Ancak Android için de benzer bir rehberle göz yorgunluğunun önüne geçmek için ipuçlarını paylaşacağız. Pratiklerin bir kısmı kısa süreli rahatlama sağlarken bir bölümü de uzun süreli kullanımda fayda sağlıyor.

1- Renkleri Ters Çevirin

iOS 8 ile gelen gri tonlama özelliği aslında gözlerin kısa süreli rahatlamasını sağlıyor. Bundan sonraki süreçte ise devreye iOS 9 ve sonrasında Night Shift girdi. Evet; Apple, henüz iOS’ta tam teşekküllü bir karanlık mod özelliği sunmadı. Ama iOS 13 ile bu tarz bir yenilik bekleniyor. Bu özellik gelene kadar göz yorgunluğunu azaltmak için renkleri ters çevirebilirsiniz.

Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / Ekran Kolaylıkları / Akıllı Ters Çevir yolu üzerinden seçeneği aktif ettiğinizde gözlerinizin bir nebze rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

2- Şeffaflığı Azaltın

iOS’daki saydamlık ayarı, arka planın opaklığını kontrol etmenizi sağlar. Bu ayar metinleri biraz daha okunaklı kılmakla kalmaz, ek olarak arka plandaki bulanıklığı da azaltır. Gelişmiş okunaklık ve azaltılmış parlaklık iPhone’unuzu kullanırken göz yorgunluğunun etkisini azaltmasını sağlıyor.

Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / Saydamlığı Azalt seçeneğiyle işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

3- Hareket Azaltma Özelliğinden Yararlanın

Vertigo ve göz yorgunluğunu önlemek için Hareket Azaltma özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Ancak bu sistemin dezavantajı olarak yakınlaştırma yapılan nesnelerin soluk gözükmesinden bahsedebiliriz.

Kullanıcı arabirimindeki animasyon geçişlerini basitleştiren özelliği, Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / Hareketleri Azalt üzerinden açabilirsiniz.

4- OLED Ekran Titremesini Azaltın

Apple; iPhone X, iPhone Xs ve iPhone Xs Max’te OLED ekran kullandı. OLED ekranlar, LCD ekranlara oranla birçok farklı avantaj sağlıyor. Ancak dezavantajı da yok değil. Bu ekranları çoğu, bazı durumlarda göz yorgunluğuna ve baş ağrısına sebep olan düşük parlaklık seviyesinde minimal düzeyde titrer.

Ekran parlaklık düzeyini %50’nin üzerinde tutarak OLED titremesiyle oluşabilecek rahatsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak bu pratik bir çözüm değil. Çünkü %50 parlaklık özellikle karanlık ortamlar için çok fazla.

Bu yüzden Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / Ekran Kolaylıkları kısmına gidin ve ardından Beyaz Noktayı Azalt seçeneğini aktif ederek alttaki ayarlamayı %80 seviyesine çıkarın.

5- Night Shift Özelliğin Aktif Edin

İlk ipucunda da bahsettiğimiz gibi aslında Night Shift, iPhone’larda göz yorgunluğunu azaltmak için en mantıklı özelliklerden biri. Bunun için Ayarlar / Ekran ve Parlaklık / Night Shift yolunu izleyebilirsiniz. İsterseniz belirlediğiniz aralıklarda bu özelliğin aktif olmasını sağlayabilir; ya da tamamen ekranınızı tamamen sıcak renklerde kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 

Apple Night Shift Nedir?

6- Zamanlayıcı Kullanın

Yoğun akıllı telefon kullanımından sonra göz yorgunluğunu önlemek imkansıza yakın. Dolayısıyla uygulama kullanımını da sınırlandırmak gerekiyor. Bu yüzden iOS 12 ile birlikte gelen Ekran Saati özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Varsayılan olarak kapalı gelen bu özellik, tanımladığınız herhangi bir uygulamayı kullanma sürenizi belirliyor. İsterseniz bu süre dolduğunda uygulamanın kapanmasını ya da şifreyle giriş yapılmasını sağlayabiliyorsunuz.

7- Safari’de Okuma Modunu Etkinleştirin

Gece geç saatlere kadar akıllı telefonunuzdan haber okuyor ya da metinler üzerinden not alıyorsanız Safari’deki Okuma Modu’nu etkinleştirebilirsiniz. Üstelik bunu yalnızca beyaz zemin / siyah metin olarak seçmek zorunda da değilsiniz. bunun yerine seçeneklere göz gezdirip siyah zemin üzerinde çok daha az göz yoran beyaz yazılar yazmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca fontu ve boyutu da seçerek göz yorgunluğunu azaltabilirsiniz.

Ek Tavsiyeler

Artık popüler uygulamaların birçoğunda okuma modu yer alıyor. Aynı Safari’de olduğu gibi okuma modunu diğer uygulamalarda da kullanabilirsiniz. Benzer şekilde gece modu ya da karanlık mod şeklinde geçen özellikten de yararlanabilirsiniz. Bu tarz özellikler daha çok karanlıkta ve geceleri büyük fayda sağlıyor.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version