Anasayfa Video MSI MPG Sekira 500X Kasa İncelemesi

MSI MPG Sekira 500X Kasa İncelemesi

MSI MPG Sekira 500X Kasa İncelemesi

MSI MPG Sekira 500X bilgisayar kasası incelemesinde bilgisayar devinin anakart ve ekran kartlarıyla uyumlu bir tasarıma sahip yeni ürününe bakıyoruz. MSI kasa alınır mı? İyi mi, artısı eksisi neler? Hepsini paylaştık…

MSI monitörden sonra kasa işine de girdi ve oldukça gösterişli bir modelle karşımızda. Sekira isimli bu kasa 500X ile farklı modellere sahip serinin en üst modeli. Alüminyum ve temperli camdan üretilmiş dev gibi bir kasa. Türkiye’de satışta ve fiyatı en pahalı mağazalarda yaklaşık 2000 TL civarında ancak genellikle 1500-1600 TL civarına bulunabiliyor.

EATX Sistem Toplamak…

Bu tarz büyük kasalar özellikle MSI X570 Godlike ya da X570 Creation gibi geniş, EATX anakartlar için tasarlanıyor. Piyasada sayısız ATX kasa var ancak iş EATX formuna gelince işler değişiyor. Haliyle zaten yüksek bütçeli, yüksek performanslı bir sistem inşasından bahsediyoruz. Burada amaç kenardan köşeden kırpmak değil, burada amaç en iyi performans ve en rahat kurulumu sunmak. Kutusunda sert köpükler ile sağlam desteklenmiş şekilde geldi, kargoya dayanıklı ambalaj önemli ve es geçilmemiş. Ancak bize gelen kasanın yan kapakları ve her yanı jelatinli olduğu halde bantlı değildi. Ek bir bant uygulanabilir.

Masif bir duruşu var, yere ya da masaya sağlam oturan bu kasa oldukça ağır. 19.85 kilogram ile dev gibi bir bilgisayar kasası. Ancak bu ağırlığı materyal kalitesini ve kalınlığını gördüğünüzde anlıyorsunuz. Bu kasa gerçekten sağlam tasarlanmış. Boyutları 530 mm x 232 mm x 545.5 mm. 20.87 x0.13x 21.48 inç olarak da MSI sitesinde emperyal ölçü biriminde paylaşılmış. Neyse ki metrik sistem kullanan bir ülkede yaşıyoruz. Milimetreyi seviyoruz. Ancak halen telefonlarda, sabit disklerde ve pek çok yerde inç kullanımı standart olmayı sürdürüyor. Bu arada bizim kendi metremizle yaptığımız ölçümlerde kasa biraz daha büyük çıktı, bu yüzden alanınızı buna göre ayarlamanız ve yana açılan kapakları hesaba katmanız gerekiyor.

Alüminyumun Güzelliği

Fırçalanmış alüminyum yüzeyi muazzam bir görünüşe sahip. Her iki tarafında kolaylıkla açabildiğiniz 4 mm kalınlıkta temperli cam kapaklar var. Bunların menteşeleri son derece sağlam. Manyetik olarak mıknatıslar ile kapalı kalıyorlar.

İçerisinde 5 fan takılı olarak geliyor. Adreslenebilir RGB ışıklandırmaya sahip fanların sayısı 4. Bir tanesi kasanın kapalı ön üst kısmında kaldığı için RGB ışıklandırması yok. Öndeki iki ve üstteki iki fan 200 mm, arkadaki ise 140 mm. 200 mm fanları şahsen seviyorum, zira daha düşük devirde ve sessiz çalışırken büyük miktar hava verebiliyorlar.

Kasanın arka kısmında 1 ila 8 ARGB takılabilen bir Hub bulunuyor. Yani ek RGB’leri de buraya bağlayıp, MSI Mystic Light uygulaması üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Güç kaynağından bir SATA power güç bağlantısı ve anakart üzerinde bir JRAIONBOW bağlantısı yanında fanları kontrolcüye bağlamanız gerekiyor.

5 Fan ile ek bir soğutmaya pek gerek olmasa da isterseniz öne 280 mm, yukarıya 360 mm’ye kadar sıvı soğutma yerleştirmek mümkün. Arka yuvadaki 140 mm fanın yerine de ufak tek parça radyatörlü bir sıvı soğutucu takmak mümkün.

Hava mı Sıvı mı? Soğutma

Diğer alternatif destekler ise hava soğutmada farklı fanlar kullanacaklar için şöyle: Üste 2x 200 mm ya da 2×140 mm, alternatif olarak 3×120 mm fan takılabiliyor. Arkaya 120 ya da 140 mm fan, öne ise 2×200 mm, 3x 140 mm ya da 3x 120 mm fan takma seçeneğimiz var.

Üstteki sıvı soğutma bölümünde çıkartılabilir kızaklı bir metal parça var. Bu, sıvı soğutma braketi kolay bir montaj sağlıyor. Sıvı soğutmayı bu yüzden işlemcide üst kısma takmak en mantıklı seçenek.

USB Type-C ve Diğer Bağlantılar

Kasa üzerinde 4 USB 3.2 Gen 1, bir USB 3.2 Gen 2 Type-C bağlantısı var. Yeni nesil anakartlardaki USB 3.2 Gen 2 bağlantısını kasaya yaptığınızda bunu kullanabilirsiniz. Biz bunu destekleyen kasalarda çok sevdik. Kasa önünde Type-C portu olması yeni nesil mobil cihazlardaki, örneğin Note 10 Plus’taki Type-C’den Type-C’ye kabloyu doğrudan bağlantıda kullanmanızı sağlıyor. Benzeri şekilde taşınabilir SSD’lerde de çok kullanışlı.

İki ayrı 3.5 mm portu mikrofon ve kulaklık için. Bunların yanında ise RGB ışıkları kontrol etmek için bir düğme, onun yanında da açma kapatma tuşu var.

Kasa içerisinin EATX desteği yanında doğal olarak daha ufak ATX gibi anakartları da desteklediğini hatırlatalım. Çok serin sistem isteyenler ya da bileşen takarken alana ihtiyaç duyanlar için seçenek sunuyor.

Dikey Ekran Kartı Takılabiliyor

Ekran kartında dikey montajı doğrudan destekliyor. Elbette kutusundan PCI Express uzatma kablosu daha doğrusu adaptörü çıkmıyor, ancak kasanın arkası buna uygun yapılmış. Bir dikey montaj kiti alıp kasanın vidaları üzerine gerekli parçaları takmanız gerekecek. Kasadaki toplam genişleme yuvası sayısı 8+2.

En fazla 400 mm genişlikte ekran kartlarına, en yüksek 170 mm işlemci soğutu radyatörlerine destek veriliyor.

Alt kısımda kasanın kendi güç kaynağı gizleyici bölmesi bulunuyor ve ortadan açılabiliyor. Standart ATX güç kaynakları destekleniyor. Son olarak sürücü yuvalarına baktığımızda 4 adet 3.5 inç ve 3 adet 2.5 inç var. 4 Mekanik sabit disk yuvası, daha ufak SATA SSD’leri de destekliyor. Geniş güç kaynakları takacağınızda ya da kabloları bükmek istemediğinizde bir sabit disk kızağını çıkartıp diğerinin üzerine takabilirsiniz.

Son olarak alt kısma baktığımızda buradaki ayakların da vidaları sökerek çıkartılabilir olduğunu gördük. Son derece sağlam ayaklar kullanılmış yükseltme için.

Sonu Değerlendirme

Sonuç değerlendirme, bu kasadan memnun kaldık mı? Evet, içine sistem toplamak zevkli. Kasaya bakmak bile bir zevk, bu 1500 – 2000 TL bütçesi olan biri tarafından göz zevki için, sistem toplamanın rahat ve eğlenceli olması için harcanır. Daha pratik bakacak olursak kapaklar 4 mm temperli cam, metal kalitesi ve işçiliği, hatta kaplaması bile muazzam. İçerisinde dahili gelen RGB kontrolcü kullanışlı. Her tür parçayı sığdırmak mümkün. Daha ne olsun? MSI anakartına koyduğu USB 3.2 Gen 2 Type-C çıkışını bağlayacağımız ön yuvayı bile dahil etmeyi unutmamış. Zaten ışıklandırmanın düğme kontrolü haricinde esas güçlü yanı Mystic Light desteği.

Peki MSI kendisine hali hazırda oturmuş, kaliteli iş yaptığı bilinen Corsair, Cooler Master gibi kasa markalarının yanında yer bulabilir mi? Cevap evet, MSI kendi ürün ekosistemini geliştirerek hem işlevsel, hem de estetik olarak uyumlu bileşenler ile her parçada kendisine rahatlıkla bir niş bulabilir.

Eksilere gelirsek bu kasa toz filtresi sevenler için ekstra toz filtreleri ile donatılabilirdi, ya da özel ses yalıtım özellikleri olan bir sürümü piyasaya çıkartılabilirdi. Bazı kullanıcılar da ön üst 200 mm fanın önünün kapalı olmasını eleştirecektir. Alt kısımdaki gibi üst kısım da ızgaralı olabilirdi. Ancak bu hacimde ve 5 fan ile gelen büyük boyutlu kasada üst fan da alt hava girişinden rahatlıkla hava çekebiliyor. Soğutması ve hava akışı güçlü bir kasa.

Artılar: Malzeme kalitesi, tasarım, estetik, dahili fanlar, RGB kontrolcü, Type-C bağlantısı, kolay açılan kapaklar.

Eksiler: Kapak manyetiği daha güçlü ya da ek bir mandal ile kilitlenebilir olabilirdi.