Anasayfa Haber Artemis, 2024’e Kadar Astronotları Aya Taşıyacak

Artemis, 2024’e Kadar Astronotları Aya Taşıyacak

NASA resmi internet sayfasında yaptığı açıklama ile Artemis programını duyurdu.

Artemis ay keşif programı kapsamında, Amerikan astronotların önce kadın, sonra erkek olmak üzere, 2024 yılına kadar ay yüzeyine inmesi planlanıyor. Artemis programı ile Ay’ın bütün detayları araştırılacak, yenilikçi teknolojiler kullanılacak ve ticari anlamda uluslararası işbirlikleri yapılacak. Ay’da ve çevresinde öğrenilen yeni bilgilerin, ilerleyen zamanlarda yapılması plananlanan Mars’a yolculuk sırasında kullanılması hedefleniyor.

Tek amaç Mars değil

NASA sitesinde yer verdiği açıklamada, Ay’a gitme sebeplerinin sadece Mars olmadığını belirtti. ABD’nin küresel ekonomik etkisini genişletmek, Ay’da stratejik bir varlık oluşturmak, Ticari ve uluslararası ortaklıkları genişletmek, STEM’de yeni nesle ilham vermek ve kariyer konusunda teşvik sağlamak da Artemis programının amaçları arasında yer alıyor.

NASA, astronotlarını yeni Space Launch System (SLS) ve Orion uzay aracını kullanarak aya ulaştıracak. Uzay araçları Dünya’dan ay yörüngesine çeyrek milyon mil yol alacak. Astronotlar, Orion’u Ağ Geçidi’ne yerleştirecekler, ardından yine aynı yerden Ay yüzeyine seferler yapacaklar. Dönüş vakti geldiğinde de, Orion gemisi mürettebatını Dünya’ya ulaştıracak.

Artemis için yolculuk ne zaman başlıyor?

Amerikan astronotlardan önce Ay’a, ticari Ay teslimatlarıyla bir dizi bilim aleti gönderilecek. NASA, derin uzay araştırma sistemlerini test etmek için Ay’a iki yolculuk düzenlemeyi planlıyor. SLS ve Orion uzay aracını birlikte test etmek için mürettebatsız bir uçuş deneyecek olan ajans, 2020’de Artemis 1’in başlamasını planlıyor. Mürettebatla birlikte olacak olan ilk SLS ve Orion uçuşu da, 2022’de Artemis 2’yle gerçekleşecek.

Ufuklarda belirlenen ilk hedefin Mars olmasına rağmen, insanlığın Ay’ın tüm yüzeyini keşfetmesini arzulayan ajansın, bunu nasıl yapacağı ise merak konusu olmuştu. NASA, bununla ilgili Artemis programını müjdeleyen ve akıllardaki soru işaretlerini giderecek, “We Are Going” isimli bir video yayınladı.