Anasayfa Makale macOS Catalina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

macOS Catalina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Apple, kısa süre önce macOS Catalina’yı tüm kullanıcılara açtı. Eğer sistem gereksinimleri yeterliyse bilgisayarınızı yükseltip yeni özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Apple, macOS güncellemelerinin en yeni versiyonu olan Catalina’yı yayınladı. Sistem gereksinimlerini yeterliyse bilgisayarınızı yükseltebilir ve sunulan tüm yenilikleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

macOS Catalina, sene başında Kaliforniya’da düzenlenen WWDC 2019 konferansında açıklandı ve bundan sonraki süreçte de detaylandırıldı. En heyecan verici özelliklerden biri Catalina’nın iPad’i ikincil ekran olarak kullanmaya izin vermesi. Böylece 13.3 inç’lik bir MacBook Pro’ya ek olarak iPad Pro’nun 12.9 inç’lik versiyonunu ek olarak kullanmak mümkün hale geliyor.

Gelen yepyeni özelliklere ek olarak tamamen ortadan kalan bazı detaylar da var. Bunlardan biri neredeyse 20 yıldır var olan iTunes. Bunun yerine Apple Podcasts ve Apple TV ile birlikte yeni bir Apple Music uygulaması geliyor.

macOS Catalina Sistem Gereksinimleri

Aşağıdaki bilgisayarlardan birine sahipseniz macOS Catalina’yı yükleyebilirsiniz.

  • MacBook Air (2012 ve sonrası)
  • MacBook (2015 ve sonrası)
  • MacBook Pro (2012 ve sonrası)
  • iMac (2012 ve sonrası)
  • iMac Pro (2017 ve sonrası)
  • Mac Mini (2012 ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 ve sonrası)

Hoşçakal iTunes!

Az önce de bahsettiğimiz gibi Catalina ile birlikte iTunes rafa kalktı. Bunun yerine Apple Music, Apple TV, Apple Podcasts ve Apple Books gibi uygulamalar yer buluyor.

Apple Music, Apple’dan indirilen müziklere bakılmaksızın tüm dosyalara erişim sağlıyor. Bu aynı zamanda arşivlerin de doğrudan uygulamadan görünmesini sağlıyor. Apple TV ise uygulamanın kanallarını barındırıyor ve göz atmanız, satın almanız ya da kiralamanız için toplamda 100 binden fazla film ve televizyon programı sunuyor. Ayrıca içerikler 4K HDR video ve Dolby Atmos destekliyor.

Bu arada Apple Podcasts, hizmetin 700 binden fazla podcast’i Mac’lere getiriyor. Benzer şekilde Apple Books da aslında satın alabileceğiniz, indirebileceğiniz ya da dinleyebileceğiniz tüm sesli kitaplara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca diğer yeni uygulamalar gibi iTunes’takine benzer bir arayüz sunuyor.

Mevcut tüm müzik ve çalma listeleri macOS Catalina’ya aktarılıyor. Ayrıca, harcanmamış olan herhangi bir iTunes hediye kartı ve kredisi de bu tür uygulamalarda kullanılabiliyor.

macOS Catalina 10.15, Apple Music uygulamasında Kenar Çubuğu’ndan erişilebilecek olan iTunes Mağazası, yeni müzik satın almak için hâlâ kullanılabilir durumda. Uygulama üzerinden Apple Music servislerine abone olmak da mümkün.

İkincil Ekran Desteği: Sidecar

macOS Catalina’nın en heyecan verici özelliklerinden biri ikincil ekran desteği. Bu sayede iPad’ler, iMac ya da MacBook’lar yanında ek bir ekran olarak kullanılabiliyor. Yani Mac ekranı yakındaki bir iPad’e kablolu ya da kablosuz olarak bağlanabiliyor. Çok sayıda MacBook kullanıcısını halihazırda iPad sahibi olduğu düşünüldüğünde bu çözüm epey mantıklı.

İkincil ekrana en çok ihtiyaç duyan kişilerin başında ise tasarımcılar geliyor. Doğal olarak uygulamaların ikinci ekranlara desteği de büyük önem taşıyor. Sidecar özelliğinin destekleneceği uygulamalara dair herhangi bir bilgi yok. Ama yine de tahminler aşağıdaki uygulamaların hızlıca destek vereceği yönünde.

  • Adobe: After Effects, Illustrator, Premiere Pro
  • Affinity Designer & Affinity Photo
  • Cinema 4D
  • CorelDRAW
  • DaVinci Resolve
  • Final Cut Pro & Motion
  • Maya
  • Painter
  • Principle
  • Sketch
  • Substance Designer & Painter
  • ZBrush

Ekran Saati

Apple’ın iOS 12’deki en etkili değişikliklerinden biri iPhone ya da iPad için kullanım süresini izleyen sayaç olmuştu. Kullanıcıların en fazla zaman geçirdiği uygulamaları gösteren bu sistem, macOS Catalina ile birlikte bilgisayarlara da geliyor. Böylece her uygulama için belirlenen süre sonunda bildirim alıp işlere ya da oyuna ara vermek için hatırlatıcı oluşturulabiliyor.

Project Catalyst Girişimi

Apple’ın yeni Project Catalyst girişimi sayesinde, macOS Catalina yakında bir dizi iOS ve iPadOS uygulamasıyla dolacak. Mac Catalyst ile uygulamalar aynı proje ve kaynak kodlarını paylaşıyor. Bu sayede geliştiriciler için yepyeni bir fırsat daha doğuyor.

Diğer İyileştirmeler

Safari tarayıcısı artık sıkça ziyaret edilen web sitelerini, yer imlerini, iCloud sekmelerini ve çok daha fazlasını barındıran ve Siri Önerileri’ni kullanan yeni bir başlangıç sayfasına sahip.

Mail uygulaması artık kullanıcıların gelen mesajları engellemesine, ileti dizilerini susturmasına ve bildirimleri engellemesine izin veriyor. Ayrıca uygulama içindeki abonelikten çıkma isteklerinin de posta sağlayıcılarına gönderilmesini sağlıyor.

Son olarak Hatırlatıcılar görsel arayüzde önemli değişiklikler barındırıyor. Böylece kullanıcıların daha kolay hatırlatıcı oluşturması ve izlemesi sağlanıyor.

macOS Catalina, bunlar haricinde irili-ufaklı bir dizi güncelleme ve yenilik barındırıyor. Bilgisayarları, güvenlik konusunda da önemli ayrıntılar barındıran bu sürüme yükseltmekte yarar var.