Anasayfa Video ASUS TUF Gaming VG27AQ 165 Hz Oyuncu Monitörü İncelemesi

ASUS TUF Gaming VG27AQ 165 Hz Oyuncu Monitörü İncelemesi

ASUS’un TUF Gaming serisinden VG27AQ, 165 Hz tazeleme hızına sahip bir oyuncu monitörü. Özelliklerine ve performansına incelememizde yakından bakıyoruz.

Asus VG27AQ çok önemli bir özellik ile geliyor: ELMB-SYNC. Peki nedir bu ELMB-Sync? ELMB-Sync, ELMB özelliği ya da Sync özellikleri arasında tercih yapma zorunluluğunu ortadan kaldıran, oyuncular için önemli bir yenilik.

ELMB Extreme Low Motion Blur yani Aşırı Düşük Hareket Bulanıklığı demek. Oyunda hareketlerin bulanık görünmesini engelleyen bu teknoloji özellikle net görüntü isteyenler için önemli. Hareket bulanıklığının iki türü var; istenen ve istenmeyen. İstenen hareket bulanıklığı oyun ayarlarında gördüğünüz ve sinematik etki için istediğinizde açabildiğiniz bir efekt. İstenmeyen görüntü bulanıklığı ise monitörlerin çizdiği karelerin geçişi esnasında gözümüzün algıladığı bir durum.

Peki bu neden oluyor? Monitörler her saniye çok fazla kare çizse de gözlerimiz de çok hızlı. Gözümüz çizilen sabit kareleri görürken hareket halinde, kareler de birbiri ardına çiziliyor. Yani ekran panellerinin mevcut teknolojisinden kaynaklanan bir mesele var ortada.

Asus, istenmeyen görüntü bulanıklığını engellemek için Backlight Strobing, yani arka aydınlatma ışığının kontrolüyle sağlanan, kendisine özgü ELMB teknolojisini geliştirdi. Farklı üreticilerin farklı hareket bulanıklığı azaltma çözümleri var, araya siyah kareler eklemek ya da ışığı farklı yönetmek gibi. ASUS da kendi ELMB özelliği üzerinde çalışmalarını sürdürdü. Kullanıcılar ELMB sonuçlarından memnun.

Sync olarak özetlenen ise Adaptive-Sync ya da Variable Frame Rate denilen teknolojidir. G-Sync ve FreeSync isimleriyle çokça duyduğumuz teknolojilere verilen genel bir isim.

Özetle hareket bulanıklığını engelleyen teknoloji ile karelerin monitör ve ekran kartı tarafından senkronize çizilmesini, bu sayede görüntü yırtılmaları ya da mikro takılmaları engelleyen teknoloji, burada ELMB-Sync adı altında bir arada kullanılıyor. Daha önce bazı monitörlerde, çok ince ayarlar yaparak buna benzer sonuçlar elde etmek mümkündü, ama epey uğraşmak gerekiyordu. Ortaya her zaman iyi netice de çıkmıyordu. Şimdi ise iki teknolojiyi birlikte kolay bir şekilde açma imkanımız var. Büyük yenilik bu, etkisi ise büyük.

Normalde bu tarz bir yeniliği ROG serisi bir monitörde görmeyi beklerken, ASUS’un fiyat ve performans odaklı TUF Gaming serisinde görmek şaşırtıcı. ASUS burada VG27AQ ve yeni bazı monitör modellerinde ELMB-Sync ile ideal bir performans sunabilecek mi? İncelememizde buna değineceğiz.

Teknik Özellikler

27 İnç IPS türevi AU-Optronics üretimi AHVA panel kullanılan bu model, 2560×1440 WQHD çözünürlük, 1 ms MPRT, G-Sync uyumlu, HDR 10 destekli 165 Hz ekran yenileme hızı sunan bir oyuncu monitörü. AU-Optronics ile ASUS işbirliği oldukça uzun süredir devam ediyor. ASUS bu panelleri iyi kullanarak, sağlam monitör tasarlama konusunda uzman. Firmanın son birkaç yıl içinde monitör pazarındaki özellik ve tasarımları kökten değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Günümüzde ideal ekran boyutu 27 inç, ideal oyuncu çözünürlüğü ise 1440p oldu. 1 ms MPRT her ne kadar GtG değeri olmasa da canlı renklere ve geniş görüş açısına sahip bir IPS panel için yine ideal bir piksel renk değiştirme süresi. Standart GtG değeri 4 ms olsa da, ELMB ile 1 ms MPRT veriyor ve bu çok önemli.

165 Hz ise yine günümüzün aranan 144 Hz tazeleme hızının da ötesinde, oyunların 165 FPS’sini de ekrana çizebildiğini gösteriyor. Yani çok hızlı bir monitör bu. Doğal tazeleme hızı 144 Hz olan kaliteli paneller, yine kaliteli elektronik aksam ile 165 Hz’e hız aşırtma ile çıkartılıyor. Çoğu 165 Hz panel bu şekilde çalışıyor. Zaten 165 Hz olarak satıldıkları için bu kullanıcı açısından sorunsuz bir yüksek tazeleme hızı oluyor.

G-Sync Uyumlu olması özellikle piyasada hakim pazar payına sahip Nvidia ekran kartlarıyla birlikte kullanımda, kullanıcılara takılma ve yırtılma olmadan oyun imkanı sunuyor. HDR10 desteği ise HDR film ve içerikleri daha geniş bir dinamik aralıkta gösterebiliyor. Ek olarak farklı HDR modları ve OSD üzerinden ek ayarlar ile kullanıcının içeriğe uyarlayabileceği görsel modlar da var. Cinema HDR ile film için, Gaming HDR ile oyun için uygun ayar yapabilirsiniz.

Renk kalitesine baktığımızda yüzde 99 sRGB gamutu bir oyuncu monitörü için fazlasıyla iyi. 8 bit, 1000:1 statik kontrast ve 350 kandela tipik parlaklık değeri var. Hafif bir yansıma önleyici kaplaması mevcut.

1 x DisplayPort 1.2, 2 x HDMI 2.0 portu ve 1 3.5 mm kulaklık çıkışı ile PC ve konsol uyumlu. Monitör üzerinde 2x2W hoparlörleri de var. 100×100 mm VESA destekli bağlantı noktası mevcut. 130 mm yükseklik ayarına, 90 derece sağa ve 90 derece sola çevirmeye, 5 derece öne 33 derece arkaya yatmaya, 90 derece pivot moduna sahip son derece ergonomik bir standa sahip. Stand ile 5.8 kg, salt monitör olarak 3.5 kg ağırlığa sahip. Kutusundan DisplayPort ve HDMI kabloları, güç kablosu ve adaptörü çıkıyor. Kensington kilidi yuvası da var, uygun yerlere sabitlenebiliyor.

PC oyunculuğunda G-Sync açmak için DisplayPort kullanmanız gerekiyor. AMD için ise HDMI seçeneğiniz de mevcut. AMD FreeSync destekli bu monitörde VRR aralığı 40-144 ve 40-165 Hz.

Sonuç Değerlendirmesi

Video izleme konusunda oldukça iyi bir oyuncu monitörü, panel türü de buna uygun. Benzer şekilde ofis ve internet kullanımında titreşimsiz ve düşük mavi ışık özellikleri olması da oldukça rahat kullanım sağlıyor. Pivot modu ise bu tarz bir monitörde nadir kullanılan bir ekstradan ibaret.

Elbette esas test alanı oyunlar. G-Sync uyumu oldukça iyi, ELMB-Sync ile birlikte yüksek tazeleme hızında oyunlarda gerçekten de algılanan hareket bulanıklığını azaltma konusunda son derece başarılı. ASUS reklamını yaptığı gibi iki teknolojiyi bir arada çalıştırmayı başarmış.

Input Lag yani giriş gecikmesi değeri de son derece düşük. Hızlı tepki veren, görüntünün keskin ve net olduğu bir G-Sync/FreeSync monitör arayanlar için ELMB-Sync aranan bir özellik olacağını gösterdi. Özellikle yüksek FPS oyunculuk için TUF Gaming serisinin bu üyesi ideal. ROG serilerine göre kırpılan ciddi öneme sahip teknik bir özellik görmek zor. Daha iyi bir fiyata yine çok kaliteli bir monitör alabiliyorsunuz.

1440p’lik bu 165 Hz monitör özellikle CS:Go, Fortnite ya da Apex Legends gibi oyunlarda pro seviyede rekabet etmek isteyen oyunculara uygun.

Artılar: Yüksek tazeleme hızı, düşük giriş gecikmesi, ELMB-Sync ile düşük hareket bulanıklığı ve G-Sync/FreeSync uyumu, ergonomik stand, ince çerçeveler.
Eksiler: ELMB’nin düşük FPS verebilen konsollardaki getirisi düşük, bu ağırlıklı olarak bir PC monitörü, HDR10 temel seviyede bir HDR, salt HDR monitör arıyorsanız ASUS’un DisplayHDR sertifikalı ROG modellerine bakmanız daha iyi olacaktır.