Anasayfa Haber 10 Petawatt Lazer Nesneleri Buharlaştırabiliyor

10 Petawatt Lazer Nesneleri Buharlaştırabiliyor

10 Petawatt Lazer

10 petawatt lazer gerçek bir Ölüm Yıldızı etkisi yaratacak kadar güçlü.

Romanyalı bilim insanları tarafından 10 petawatt (10 milyon milyar watt) gücündeki bir lazerin testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. 10 PW lazer ile bir gezegene bile delip açmanın mümkün olduğunu belirtelim. Mesela Star Wars filmlerinden hatırlayacağınız gezegen katili Death Star (Ölüm Yıldızı) bile 1 PW enerji ile bunu gerçekleştirebiliyor. Yeni teknoloji ise 10 kat daha güçlü ve günümüze kadar inşa edilmiş en güçlü lazer. Kazara bir insana yöneldiğinde ise buharlaştırması mümkün.

Avrupa Komisyonu destekli lazer, 850 milyon avro fon ile geliştirilmiş durumda. ELI (Ekstrem Işık Altyapısı) adlı projede yer alan Romanya, Macaristan ve Çekya yer alıyor. Romanya laboratuvarı fotonükleer fizik üzerine çalışıyor. Macaristan tesisi atto saniye (1×10-18 saniye) lazer ışığı darbeleri, Çekya ise radyasyon ve parçacıkların kısa darbeli ikincil kaynakları üzerine araştırmalar yapıyor. Hatta dördüncü bir laboratuvar için planlar da bulunuyor.

Lazer odaklama mercekleriyle birkaç vakum tüpünden geçen kapalı bir odanın içinde bulunuyor. Araştırmacıların lazeri göremezken, bunun yerine bilgisayardan okumalar alıyor. Teknoloji süpernovanın etkilerini ve ağır metallerin nasıl oluştuğunu anlamak üzere kullanılacak. Pratik uygulamalar tarafında ise proton kanser tedavileri ve radyoaktif atıklarla mücadele dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilir: Doktorlar İlk Kez Bir Hastaya Geçici Ölüm Tekniği Uyguladı