Anasayfa Makale Intel MRAM Seri Üretimine Başladı

Intel MRAM Seri Üretimine Başladı

Intel’in seri üretime geçtiği MRAM teknolojisinin ne olduğu ve getirdiği yenilikleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Intel, International Solid State Circuits Conference’da MRAM teknolojisi hakkındaki son durumu paylaştı. MRAM, güç gereksinimi olmadan veri tutulumunu sağlayan, yüksek hızlı ve yüksek dayanıklılığa sahip bir hafıza teknolojisidir. DRAM gibi eski hafıza teknolojilerinin yerini bu yeni inovasyonun alacağını öne sürenler de mevcut. Üstelik MRAM teknolojisi artık yüksek verimlilikle üretim hattında.

Geleneksel bilgisayar hafızası için kullanılan DRAM’in aksine MRAM geçici olmayan bir hafıza ve 10 yıla kadar hiçbir güç olmadan verileri depolayabiliyor. Hatta çipleri soğuk ve kontrollü bir ortamda tutarsanız bu süreyi de uzatabiliyorsunuz. Ancak MRAM, NAND yongaların ve DRAM’in yerini bir gün alabilecek olsa da MRAM’in en önemli kullanımı masaüstü bilgisayarlar için olmayacak.

MRAM, günümüzde milyonlarca cihazda bulunan flash hafızanın ve SRAM’in yerini almak için önemli bir aday. Nesnelerin internetinin ön plana çıktığı ve mikrokontrolcülere sahip ürünlerin yaşamın her alana girmesiyle birlikte, bu ürünlerde yer alan çiplerdeki flash hafıza ürünlerin yerini MRAM alabilir. Sadece 0.9 V ile 4 nano saniyeye kadar hassas çalışabilen ve çok yüksek okuma-yazma hızına sahip olan MRAM, daha iyi dayanıklılığa sahip.

Şu an için Intel, 22nm FinFET üretim hattında 7 MB MRAM üretimi yapıyor. Verimlilik %99,9’un üzerinde. Ancak MRAM üretimi hata düzeltme kod verilerine ihtiyaç duyuyor ve bu da ek alan kaplıyor ve bir miktar enerji tüketiyor. Intel MRAM teknolojisini kullanan ürünlerin ortaya çıkması için bir ya da iki sene beklememiz gerekebilir.