Anasayfa Makale macOS Çoklu Monitör Kullanım Rehberi

macOS Çoklu Monitör Kullanım Rehberi

macOS’larda birden fazla monitör kurulumuyla verimliliği artırmanın ipuçlarını paylaşıyoruz.

Tek monitörde uygulama pencerelerinin boyutlandırılması gerçekten çok fazla zaman alıyor. Ekranı genişletmek ise onlarla daha az ilgileneceğiniz anlamına geliyor. Çoklu monitör hem Windows hem de macOS’larda aslında epey yaygın kullanılıyor. Bu sistem özellikle ofisler için farklı senaryolarda üretkenliği büyük ölçüde artırıyor.

Mac’inizi çift monitör olarak ayarlamak aslında epey basit. Ama kurulumu yaparken ya da yaptıktan sonra bundan en iyi şekilde yararlanmak için çeşitli ipuçlarına ihtiyaç var.

Monitörleri Yapılandırın

macOS’lar genellikle varsayılan olarak ikinci ekranı ‘ayna’ moduna ayarlıyor. Bu senaryo, birkaç kişiye sunum yapıyorsanız kullanışlı olabilir. Ancak basit şekilde değiştirip farklı senaryolar için de çözüm üretebilirsiniz.

Sistem Tercihleri / Ekranlar / Düzen bölümünden gerekli ayarlamayı yapıp ayna ekranların işaretlerini kaldırabilirsiniz. Burada sol ya da sağa sürükleme yöntemiyle monitörlerin düzenini ayarlayabilirsiniz. Benzer işlemi yukarı ve aşağıya gelecek şekilde de yapabilirsiniz. Birinci monitör yapılandırması yine Ekranlar kısmından ayarlanabiliyor.

Uygulama Tepsisini Doğru Yere Yerleştirin

Monitörlerin kurulumunu tamamladıktan sonra ikinci adımda uygulama tepsisinin konumunu belirleyebilirsiniz. İkili monitör kullanan çoğu macOS kullanıcısı, Dock’u menü çubuğuyla aynı ekranın altında tutmak ister. Ancak buna mecbur değilsiniz. İsterseniz Dock’u sağ tarafa da yerleştirebilirsiniz.

Konumu ayarlamak için Sistem Tercihleri’ni açın ve Dock üzerinden sol, alt ya da sağ seçimlerini yapın. Ayrıca isterseniz uygulama simgelerinin gizlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Daha Fazla Sanal Masaüstü Belirleyin

macOS’larda birden fazla monitör kullansanız bile çok fazla masaüstü oluşturmak isteyebilirsiniz. Bunu da sanal masaüstü yöntemiyle çözebilirsiniz. Böylece çift monitör haricinde sanal masaüstleri belirleyip daha düzenli bir çalışma sistemine geçebilirsiniz. Sistem Tercihleri / Mission Control üzerinden ayarlayabilirsiniz.

iPad’inizi İkinci Monitör Olarak Kullanın

iPad’inizi de ikinci monitör olarak tanımlayabilirsiniz. Bunu yapmanın farklı yolları var. Ancak en kolay çözümlerden biri Duet Display. Web sitesinden satın alabileceğiniz bu uygulama, ek bir monitör yerine iPad’i monitöre dönüştürmenizi sağlıyor.

Ayrıca macOS 10.15 Catalina kullanıyorsanız, ücretsiz başka bir seçeneğiniz daha var. Sisteme eklenen Sidecar özelliği, iPad’inizi ikinci monitör olarak ayarlıyor.

Mac ve iPad Sidecar Gereksinimleri

Pencereleri Özelleştirin

Windows ya da Linux kullanıyorsanız uygulama pencerelerini klavye kısayollarıyla sola ya da sağa yaslayabilirsiniz. Bu tek monitör kullananlar için pratik olduğu gibi çift monitörde verimi artırıyor. macOS bu konuda özellikle de klavye kısayolu konusunda sınırlı seçenek sunuyor. Ama BetterTouchTool isimli uygulama bu kişiselleştirmeyi yapmayı sağlıyor. Böylece uygulamaları sola ya da sağa yaslamanın dışında pencereyi ortalama ya da ikiye bölme gibi işlemlerin kısayollarını oluşturabilirsiniz.

Duvar Kağıtlarınızı Genişletin

Çoklu monitör kullanımında duvar kağıtlarını da genişliğe göre ayarlayabilirsiniz. Düz bir renk kullanıyorsanız zaten herhangi bir sorun yok. Ancak monitörlerin kenar çıtaları ince ve arka planla da tek parça gözükmesini istiyorsanız Fresco uygulamasından yararlanabilirsiniz. Ayrıca benzer şekilde Multi Monitor Wallpaper sayesinde geniş duvar kağıtları da seçebilirsiniz.

Bu yöntemler ve ek uygulamalarla çift monitör kullanımını çeşitlendirerek kontrolünüzü ve verimliliğinizi artırabilirsiniz.