Anasayfa Video Quantum Dot (QLED) Monitörler Oyunculara Ne Sunuyor?

Quantum Dot (QLED) Monitörler Oyunculara Ne Sunuyor?

Samsung’un önce TV’lerde ve şimdi de monitörlerinde kullanmaya başladığı Quantum Dot teknolojisi (QLED) oyunlarda kullanıcılara ne avantaj sağlıyor, videomuzda bu soruyu cevaplıyoruz.

Quantum Dot teknolojisinin diğerlerinden farkını anlayabilmek için, öncelikle mevcut LED arka aydınlatma teknolojisini tanımak gerekiyor. LED teknolojisinde görüntünün oluşturulması için iki önemli kısım var. Bunlardan ilki sarı fosfor kaplı mavi LED arka aydınlatma iken, ikincisi de kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerden oluşan renk filtresidir. Arkadan gelen beyaz ışık kırmızı, yeşil ve mavi pikselleri farklı oranda aydınlatarak, ortaya farklı renklerin çıkmasını sağlar. Üç farklı renk ve 256 seviye parlaklığı da işin içine girince, toplamda 16.7 milyon renk elde edilebiliyor.

Öte yandan LED aydınlatma tarafından üretilen beyaz ışık, aynı zamanda LED monitörlerin en büyük renk problemlerinden birinin de kaynağı. Bu panellerde yer alan beyaz LED ışığı, aslında sarı fosfor ile kaplanmış mavi LED ışığı olduğundan, gerçek anlamda beyaz değildir. Bu da renklerin ekrana yansıtılmasını olumsuz yönde etkiler. Örneğin LED aydınlatma ile üretilen kırmızı renk, aynı ekranda gösterilen mavi renge kıyasla daha sönük duracaktır. Bu soruna çözüm olarak diğer renklerin yoğunluğunun kısılması denense de, ortaya çıkan görüntü renk konusunda bekleneni veremeyebiliyor.

Quantum Dot LED

Kuantum noktalar, farklı boyutlarda farklı renkler yansıtan fosforlu kristallerdir. Mühendisler kuantum noktaların boyutlarını tam olarak kontrol edebildiği için, bu noktalar ile istedikleri renkleri oldukça isabetli bir şekilde oluşturabiliyorlar. Bu da LED panellerin 16 milyon renk üretimine karşın Quatum Dot filtreli panellerin 1 milyar renk üretmesini mümkün kılıyor.

Üreticiler Quantum Dot panelleri üretirken, bir ekran filmini kırmızı ve yeşilin belirli tonlarını yansıtacak kuantum noktaları ile döşeyip, LED aydınlatmanın üzerinde yer alan sarı fosfor kaplamayı ortadan kaldırıyor. Böylelikle LED aydınlatmanın mavi ışığı; kırmızı ve yeşil kuantum noktalar ile doldurulmuş ekran filmi ile birleşip, ekrana dengeli bir beyaz ışık yansıtabiliyor.

Kuantum noktalar oldukça tutarlı da çalışırlar. Yani renklerin zamanla bozulması gibi bir sorun söz konusu değildir. Kırmızının belirli bir tonunu yansıtması için ayarlanan nokta, her zaman o tonu gösteriyor.

Samsung LC27FG73 Kavisli Quantum Dot Monitör

Peki Quantum Dot paneller oyunda nasıl bir performans sunuyor? Bugün bunu deneyimlemek için Samsung’un 27 inçlik kavisli monitörü LC27FG73 ile farklı oyunları oynuyoruz.

Öncelikle bu monitörün en çok dikkat çeken birkaç özelliğinden bahsedelim. Panelin kavisli yapısı, kullanıcıyı çevreliyor ve oyunun içine çeken bir hava yaratıyor. 144 Hz tazeleme hızı ise saniyede 144 kare görmenizi sağlayarak, çok daha akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. Bütün bunlar 1ms  tepki süreli VA panel ile birleşince ortaya başarılı bir görüntü çıkıyor.

Bu monitörde en önemli rolü ise Quantum Dot filtre oynuyor. Bu filtre ile birlikte, ekran paneli %125 sRGB ve %92 Adobe RGB renk gamutu sunuyor. Böylece daha zengin, net ve gerçekçi renkler elde edilebiliyor.