Anasayfa Haber Dünyanın İlk Tamamen Elektrikle Çalışan Uçağı 15 Dakika Havada Kaldı

Dünyanın İlk Tamamen Elektrikle Çalışan Uçağı 15 Dakika Havada Kaldı

Dünyanın ilk tamamen elektrikli ticari uçağı yapılan test uçuşunda başarılı sonuçlar elde etti.

Kanada’nın Vancouver kentinden kalkan uçak, havayollarının kirletici emisyonlarının bir gün sonlanabileceğine dair umut verdi. Seattle merkezli mühendislik firması magniX’in CEO’su Roei Ganzarski, “Bu testler elektrik formundaki ticari havacılığın işe yarayabileceğini kanıtlıyor.” dedi. Ayrıca teknolojinin havayolları için önemli maliyet tasarrufu anlamına geleceğini ifade eden CEO, gazetecilere verdiği demeçte “Ürettiğimiz uçak elektrik havacılık çağının başlangıcını işaret ediyor.” söylemlerinde bulundu.

Şirket uçağın motorunu tasarladı ve Vancouver, Whistler Kayak Merkezi, yakındaki adalar ve kıyı toplulukları arasında yılda yarım milyon yolcu kapasitesi bulunan Harbour Air ile işbirliği için de çalıştı.

Sivil havacılık, insanların uçakları daha fazla tercih etmeye başlamasıyla karbon emisyonu konusunda en hızlı büyüyen kaynaklardan biri haline geldi. Avrupa Çevre Ajansı’na göre, her yolcu tarafından seyahat edilen kilometre başına (mil) 285 gram CO2 salınıyor. Havayolu endüstri emisyonları diğer tüm taşıma türlerine nazaran çok daha fazla. Emisyonlar, küresel ısınma ve iklim değişikliğine olumsuz etkide bulunmakta. Bilim insanları kuraklık, süper fırtına ve deniz seviyesinin yükselmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Elektrikli motorla güçlendirilmiş, altı yolcu kapasiteli Havilland Beaver deniz uçağı olan e-uçak, Harbour Air’in kurucusu ve CEO’su Greg McDougall tarafından kontrol edildi. McDougall yaklaşık 100 izleyicinin önünde, Vancouver Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki Fraser Nehri boyunca bir uçuş gerçekleştirdi.

McDougall, “Amacımız aslında filodaki tüm uçakları elektrikli bir hale getirmek. Yapmamak için hiçbir neden yok.” dedi. Kurucu, yakıt verimliliğinin yanı sıra, şirketin bakım maliyetlerinde milyonlarca dolar tasarruf edilebileceğini de belirtti. Uçağın güvenilir olup olmadığını doğrulamak için ise daha fazla test yapılması gerekiyor.