Anasayfa Video Philips The One TV İncelemesi: 65PUS7304

Philips The One TV İncelemesi: 65PUS7304

Philips’in bütün yaygın HDR standartlarını destekleyen yeni The One LED TV’sini inceliyoruz.

65 inçlik dev ekranıyla Philips The One çok iddialı bir isme sahip. Avrupalı televizyon üreticisinin tasarım ve özellikler olarak üzerinde durduğu bu model ürün ailesi, dünyanın pek çok ülkesinde beğenildi ve oldukça iyi satış yapıyor.

Biz de OLED ekranlı TV incelememizden sonra LED TV modeli olan ve The One ile incelemelere devam ediyoruz. Amiral gemisi kadar önem verilen bu seriyi Philips performans serisi olarak adlandırıyor. Apple örneğine bakarsak bir nevi iPhone XR ve iPhone 11 stratejisi diyebiliriz. Bütçe olarak baktığımızda kesinlikle OLED’lere göre daha hesaplı ve orta üst segmenti oluşturuyor. Yani Philips’in kendi OLED serileri en üst fiyat segmentinde, The One serisi ise farklı ekran boyutları ile farklı segmentlere yayılıyor.

Buna karşın en üst düzey Philips TV’lerde kullanılan P5 görüntü işlemcisine sahip. Philips stratejik olarak en geniş kullanıcı kitlesine hitap eden modellerinin üzerinde durmuş. Bunu detaylarda daha iyi anlıyoruz.
43 İnç’ten 70 İnç’e Kadar…

Bir TV’de ana nokta olan ölçü ile başlayalım. 65 İnç ekran kaç santimetre? Çapraz ölçülen ekran boyutu 164 cm ile dev bir görüntü alanı demek. 4K çözünürlükteki TV’nin oldukça farklı boyutlarda sürümleri de mevcut: 43, 50, 55, 58, 65 ve hatta 70 inç. 3840×2160 piksel yani 4K çözünürlük 65 inç gibi dev bir ekran boyutu için kesinlikle gerekli.

Bu seride ne yazık ki 43 inç model Türkiye’de satışa sunulmadı ve ürün ailesi 50 inçten başladı. Bunun bir sebebi 43 yerine ülkemizde 40 ve 45 segmentlerinin daha güçlü olması tahminimizce.

Anahtar Özellikler

Öne çıkan özellikleri arka tarafında yer alan ve üç köşede bulunan Ambilight aydınlatma, direkt LED arka aydınlatma, HDR10+, Dolby Vision ve Dolby Atmos. İşletim sistemi Android TV 9.0 ve Google Assistant destekli. Ayrıca en başta dediğimiz gibi P5 işlemciye sahip.

Tasarım

PUS7304 modeli daha önce incelediğimiz Philips 55OLED803 4K Ultra HD Smart OLED TV modeli gibi Avrupalı tasarım hatlarına sahip. Logoyu çok göz önüne değil de stand ayağının kenarına alabilen, metal çerçeveli, abartıdan uzak ama gümüş rengiyle şık bir televizyon.

T şeklinde stand ayağı üzerinde oldukça dengeli. Ayrıca 65 inç bir TV için sağa sola çevirmek şaşırtıcı şekilde kolay.
Arkasına baktığımızda Philips Ambilight LED’lerini görebiliyoruz. Bunlar içeriğe göre arka aydınlatma ile odayı sinema ambiyansına kavuşturuyor. Philips’in patentli bir teknolojisi ve özellikle Philips TV almak için tek başına bile yeterli bir sebep. Bunun sebebi Hue ışıklandırmalar ile bir ekosistem oluşturmaları ve eşitlenebilmeleri.

Nasıl evdeki oda aydınlatmaları ile TV’nin ışıklarını birlikte çalışacak şekilde ayarlayacağınızı, daha önce özel bir rehberimizde aktardık.

Philips Ambilight + Hue Bağlantı ve Ayar Rehberi

Alıcı Gözünden Fiyatı ve Alternatifleri

İnceleyen editör olarak şahsen evimde Hue ışıklar kullandığım için bu incelemede de TV’ye oldukça alıcı gözle baktığımı söyleyebilirim. 65 İnçlik televizyonun incelemeye başladığım tarihte, internet mağazalarında ortalama kampanyalı fiyatı 7350 TL civarındaydı. 12000 TL’yle kıyaslandığında çok daha hesaplı ve dev gibi bir ekran alıyoruz. Ucuz değil ama özelliklerine ve piyasaya baktığımızda mantıklı bir fiyatı var.

Yine bu tarihte Philips’in en ucuz televizyonu 32 inçte 1350 TL, 43 inçte 1900 TL Full HD modeller. 4K’da ise Philips 43PUS6504/62 modeli 2780 TL ile gözüme çarpan uygun fiyatlı TV’ler. Ambilight’ı olan ve 4K model bakarsak da Philips 50PUS6704/62 modeli 3650 TL’ye inmiş durumda. İncelediğimiz güncel modelin Philips 55PUS7304/62 kodlu 55 inç olanı da 4950 TL’ye bulunuyor. 75 İnç model fiyatları 18.000 TL’ye kadar da çıkıyor. Kısa bir piyasa özeti oldu, bu fiyatların aylar sonra değişeceğini ya da bazı modellerin stoğunun biteceğini unutmayın. Özetle TV alıcıları için Philips’in hemen hemen her bütçeye uygun seçenekleri var.

Dolby Vision, Dolby Atmos ve P5

İncelediğimiz modelin en büyük avantajlarından birisi HDR10+ yanında Dolby Vision desteği de sunması ve ses konusunda da Dolby Atmos sertifikası. Kendi segmentinde bunlar önemli farklar. Geliştirilen işlemcinin yani bu TV’deki P5 görüntü motorunun etkisi de görüntü kalitesinde büyük. Daha önceki yılların modellerine göre Philips TV’lerde görüntü işlemede büyük yol katedilmiş durumda. Yıllar önceki Philips TV’ler ile 2019 modeller tamamen farklı ürünler.

Android TV 9

Bu farkı özellikle menü hızlarında, kullanıcı arayüzünde ve uygulamalar arasında geçişte görüyoruz. Yeni nesil işlemci ve işletim sistemi bir arada oldukça iyi performans sunuyor.

Android TV platformu Google Play’in geniş Android uygulama ekosisteminden faydalanıyor. Cep telefonlarındakiyle aynı sanılsa da Android TV işletim sistemi aslında farklı bir platform. Arayüzü uzaktan kumanda için özelleştirilmiş ve karşınıza çıkan seçili uygulamalar medya izleme, yönetme ağırlıklı.

Pek çok kullanıcının televizyonlarına Android Box ürünlerini taktığını düşünürsek Philips’in zaten Android ile gelmesi bir avantaj. Harici bir HDMI kutuda arayacağınız ChromeCast gibi özellikler, Google ayarları, Google Asistan ile sesli komutlar zaten televizyonunuzda.

Google Asistan günümüzde Apple’ın Siri’sine karşılık en güçlü sesli yardımcılardan birisi. Mobil platformda yapabildikleri çok fazla, TV ve mobil ekosistemlerin birleşmesiyle de akıllı evlerde ve oturma odasında sundukları da çok güçlü. Philips bu anlamda standart kullanıcı beklentilerini şaşırtmadan karşılama noktasında oldukça iyi bir konumda.

Uzaktan Kumanda

Üzerinde Netflix ve Rokuten gibi özel tuşlar bulunan uzaktan kumanda, The One modelinde klasik kumandalara benzer yapıda. Tanıdık bir ergonomi ve tuş yapısı var, bu yüzden hem eski, hem de hızlı kısayol tuşlarıyla yeni kullanıcıların beğeneceği bir kontrolcü. 2 adet 3A yani ince kalem pil ile çalışıyor.

Portlar ve Bağlantılar

Arka kısımda TV’nin bir yanında güç girişi mevcut. Diğer yanda aşağı bakan arka portlar ve yan tarafta yana bakan bağlantılar var. USB portları, ARC destekli HDMI portları, CI yuvası gibi uydu alıcı modül girişleriyle ihtiyaç duyulan her şey destekleniyor. Optik ses çıkışıyla güçlü bir ses sistemi ya da Soundbar bağlayabilirsiniz.

USB portlarından USB depolama aygıtlarından medya oynatabileceğiniz gibi, sevdiğiniz görüntüleri USB’ye kaydetme seçeceğiniz de var. Ancak burada koruma yöntemlerinin kısıtlamaları söz konusu. Ayrıca kanalların TV’nin kendi içindeki alıcıdan dijital olarak yaratılıp tanımlanması gerekiyor. Harici bir uydu kutusuyla bu özellik kullanılamıyor. Şahsen farklı marka TV’lerde de ayrı uydu alıcı kumandası sevmediğim için modül takıp tek kumandadan ve TV içinden kontrol yapıyorum.

HDCP 2.2 destekli olduğu için kopya korumalı harici medyaları oynatma konusunda bir sorun yaşamıyorsunuz. Yaşarsanız kabloyu değiştirmenizi tavsiye ederiz.

USB medya oynatmada H.265 ve VP9 desteklenmesi de güzel. Codec problemi olmasın diye çok geniş bir Decoding yani çözme desteği sağlanmış. HEVC yani H.265 desteği genel olarak donanımsal gücü ve güncelliği de gösterir zaten.

Güncellik demişken, ethernet ile ağa bağlantı deneyimi de WiFi bağlantı stabilitesi de oldukça iyi. Ancak WiFi 802.11n 2×2, 2.4 Gaz ve 5 GHz desteği olmasına karşın daha üst standartlar olan AC ya da AX’i görmek isterdik. Kablosuz aktarımda yakın mesafede 5 GHz, uzak mesafede 2.4 GHz tercih edebilirsiniz. Ancak ortamdaki WiFi trafiğine ve durumuna göre bazen tersini denemek daha iyi sonuçlar verebiliyor.

Oyunculuk

Yeni nesil TV’ler ile eskiler arasında bir uçurum var. Oyundaki tepkisellik yeni nesillerde daha düşük giriş gecikmesiyle artmış durumda. FPS müsabakasına katılmak için bir TV ideal değil, ancak konsol için çok iyi bir televizyon. Oyun oynarken bu artısı hissediliyor ancak TV’yi oyun moduna almanız gerekiyor. Oyun Modu açılınca görüntüyü oyunda almanız gerektiği şekilde alıyorsunuz.

Oyunlarda özellikle konsol ile test ettik ve oyun modundaki tepkisellik oldukça iyiydi. Ancak oyuncular açısından bir de eksi yönü var, VRR desteklemiyor. Variable Refresh Rate yani Adaptive Sync destekli olduğunda oyunlarda ekranda yırtılma ve takılma olmadan oyun oynayabiliyorsunuz. 144 Hz G-Sync ya da FreeSync destekli PC monitörü gibi değil bu açıdan. Yüksek kare hızı sunmuyor.

Öte yandan saatlerce yükleme ekranında açık da bıraksanız bu panel türünde bir sorun yaşamıyorsunuz. Renkler çok canlı ve her açıdan görülebiliyor.

Güç Tüketimi

Peki çok kullanırsam nasıl güç tüketir? A+ Enerji sınıfındaki bu TV bütün Avrupa Birliği gereksinimlerini karşılıyor. 108 Watt tüketim ve yıllık 158 kWs değerleri resmi veriler. Bu yıllık veri 365 gün, günde 4 saat kullanım üzerinden hesaplanıyor. Bu açıdan uzun vadeli sahip olma maliyeti oldukça iyi. Gönül rahatlığıyla uzun saatler video izleyebilir ya da oyun oynayabilirsiniz.

Bu esnada deneyim ise Ambilight arka aydınlatmayla muazzam. Oyundaki içeriğe göre aydınlanan arka duvar, oyun evreninin de sinema gibi odaya yayılmasını sağlıyor.

Bu esnada ses de Dolby desteği sayesinde oldukça iyi. Ancak 2×10 Watt RMS’den toplam 20 Watt RMS daha ufak modeller için yeterli olsa da 65 inçlik bir TV’nin konulacağı salon düşünüldüğünde, şahsen bu TV ile birlikte bir de çok güçlü ses sistemi alırdım. Ambilight ile birlikte Hue ışıkları da kullanıyorsanız, Surround bir sistem kurmaya değer.

Günümüzde Surround kurulumuyla çok sevenler uğraşıyor ve çoğu kullanıcı basitliği sebebiyle Soundbar’ları tercih ediyor. Bu noktada tek ya da çift ünite ses sistemlerinde de Dolby destekli modelleri seçerek modern teknolojiden faydalanabilirsiniz.

Sonuç Değerlendirme

IPS türevi 178 dereceye 178 derece görüş sunan, Micro Dimming Pro destekli LED aydınlatmalı paneli ve görüntü işlemcisiyle Philips The One, bir TV’deki en önemli özellik olan görüntü kalitesi ve kullanım performansı olarak beğenimizi kazandı. Micro Dimming Pro 300 bölgede siyahları derinleştiren, keskinliği ve renk derinliğini artıran bir teknoloji. Panel, renkler ve diğer özellikler film sevenler için çok uygun.

WiFi standardının bu tarz bütün TV’lerdeki gibi N olması ve VRR desteklenmemesi haricinde tam bir yeni nesil akıllı televizyon. Bağlantı seçenekleri sayı ve tür olarak oldukça iyi ve ARC desteği sunulması önemli.

Almak için en önemli sebepler The One serisiyle farklı ekran boyutu ve fiyat seçeneklerinin çok geniş tutulması; yeni nesil işletim sistemi ve elbette Philips Ambilight ile ortam aydınlatması sunması. Ek olarak uzaktan kumandaya da tuş arka aydınlatması koysalar daha güzel olacakmış.

Sonuç itibariyle özellikle ev medya tüketimi ve konsol oyunculuğu için çok iyi bir TV inceledik. Akıllı TV özellikleri çok başarılı ve rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz.

65PUS7304 Özellikleri

  • IPS Panel
  • 1200:1 statik kontrast
  • 60 Hz doğal tazeleme hızı, VRR – Variable Refresh Rate desteklemiyor.
  • Panel türü bazı The One modellerinde VA, bizim incelediğimiz IPS.
  • 65 inç ekran boyutu, 164cm çapraz ekran boyutu
  • 4K (4090x2160p) çözünürlük
  • Ambilight
  • 3 taraflı (sağ, sol, üst)
  • Müzik, oyun modu, dinlenme modu ve duvar rengine uyarlanma modları mevcut.

Bağlantılar

  • Wi-Fi 802.11n 2×2 çift bant.
  • Bluetooth 4.2
  • Optik ses çıkışı
  • RJ45 LAN Ethernet girişi
  • Kulaklık çıkışı
  • Uydu konnektörü
  • 4x HDMI 2.0b HDR10, HLG, HDR10+ ve Dolby Vision’ı destekliyorlar.

Ses

  • 20W çıkış gücü (2x10W Stereo)
  • Dolby Atmos desteği

Video oynatma desteği

  • Güncel ve sık kullanılan tüm video formatlarına destek
  • H.264/MPEG-4 AVC
  • MPEG 1,2,4
  • VP9
  • HEVC (H.265)
  • Yazılım
  • Android TV 9 Pie
  • Google yazılım ekosistemiyle geliyor (YouTube, Google arama, Google Play Music, Google Play Movies)
  • Netflix, Spotify, Amazon Prime vs mevcut.
  • 16GB dahili hafıza (işletim sistemi ve uygulamalar için)

Görüntü motoru

  • P5 Perfect 4 çekirdekli görüntü motoru
  • Micro Dimming Pro
  • Güç
  • A+ sınıfı
  • Işık sensörüyle parlaklık ayarlama
  • Ekonomik mod