Anasayfa Video AOC AGON AG273QCX Oyuncu Monitörü İncelemesi

AOC AGON AG273QCX Oyuncu Monitörü İncelemesi

AOC’nin oyunculara yönelik alt markası AGON’dan 27 inçlik 2K oyuncu monitörünü inceliyoruz.

2K yani QHD çözünürlüklü bir VA panelin kullanıldığı AGON AG273QCX, 1ms tepki süresi ve 178 derece yatay/dikey izleme açısına sahip. Genel olarak kırmızı ve siyah hatlara sahip, sağlam metal ayaklı ve arkasında özelleştirilebilir RGB aydınlatma bulunuyor. AOC, panel özelliklerinin yanı sıra görünüşüne de önem verenleri unutmamış.

Uzaktan kumanda

Çoğu monitörde kasanın üzerinde görmeye alışkın olduğumuz menü ayar tuşları, çıkarılabilir bir uzaktan kumandan ile elinizin altında, kolayca erişebileceğiniz masanızın üzerine taşınmış. Bilgisayarınızla o an yaptığınız işe göre monitör modlarınızı kolayca ayarlayabilirsiniz. Bu görev bazlı modlar eskiden beri monitörlerin OSD menülerinde sunuluyor. Ancak pek azımız uğraşıp elimizi monitörün köşelerine götürüp bunları değiştiriyoruz. Çoğumuz ortalama bir mod seçip her iş için onu kullanıyoruz.

AGON tasarımcıları da bunu görmüş olacak ki, siz tuşlara gidemiyorsanız biz tuşları size getirelim demişler. Monitöre 1.5 metre uzunluğunda mini USb uçlu bir kabloyla bağlanan bu disk şeklindeki masaüstü tuş takımına kaymasın diye biraz ağırlık eklenmiş. Ayrıca altında masanızı çizmemesi için yumuşak ayakları var. Tuşların çevresinde de hoş bir aydınlatma unutulmamış.

Bu kablolu uzaktan kumandaya ek olarak monitörün altına bir adet thumbstick eklemeyi unutmamışlar. Uzaktan kumandayı kullanmasanız bile, ekran ayarlarınızı buradan yapabilmeniz mümkün.

Montaj ve hareket özgürlüğü

Üst ve yan çerçeveler oldukça ince tutulmuş. Bu sayede 596 mm x 335 mm kullanılabilir ekran alanı yaratılmış. Monitörün toplam ağırlığı 8 kilo 140 gram ve metal ayaklar bu ağırlığın önemli bir kısmını oluşturuyor.

75×75 VESA bağlantısıyla uyumlu olan monitör, 110 mm yükseklik ayarı yapılmasına izin veriyor. -3 ila 30 derece arasında monitörü sağa sola çevirebiliyor ve 3.5 derece ila 21.5 derece arasında aşağı-yukarı eğim verebiliyorsunuz. Ancak pivot modu dediğimiz monitörü 90 derece yan çevirme ayarı bulunmuyor.

Panel özellikleri

AGON AG273QCX kavisli bir monitör, kavis derecesi ise 1800R. Panel özelliklerine baktığımızda 1440p çözünürlüğe sahip olup, 144Hz ekran tazeleme oranını desteklediğini görüyoruz. Bu çözünürlük günümüzde ideal kabul edilen seçeneklerden biri. Özellikle 27 inç boyutlarda 1080p’ye düştüğünüzde pikseller çok seçilebilir ve belirgin hale geliyor. 4K’ya çıktığınızda ise hayli güçlü bir ekran kartına ihtiyacınız oluyor. 1440p bu anlamda hem görsel açıdan tatmin edici netlik ve detay, hem de 4K kadar 3D işleme beygir gücü gerektirmiyor.

Panelin VA olduğununu ve 1ms gecikme süresi olduğunu görüyoruz. VA paneller gecikme süreleri konusunda IPS benzerlerine göre biraz daha iyi. Piksellerin hızla değiştiği FPS ve yarış oyunlarında bu gözünüzün rahat etmesini sağlayacaktır. VA paneller izleme açılarından biraz feragat ederek çok daha iyi kontrast sunuyor. Oyuncu monitörleri genellikle tam karşısına bir kişinin oturup düz açıdan baktığı monitörler olduğu için, daha dar izleme açıları o kadar büyük bir anlam ifade etmiyor. Dahası VA panel tercih edilerek “IPS glow” gibi kronik sorunlardan da kaçınılmış.

HDR

400 nit maksimum parlaklık sunan monitör, VESA standardı olan DisplayHDR400’ü almış. Bu standart yüksek dinamik aralık içeren video ve oyunları tecrübe etmek için en ideal seçenek olmasa da, SDR yani standart dinamik aralığa göre daha iyi renkler elde etmenizi sağlıyor. Yüksek Dinamik Aralıklı içeriği en iyi 1000 nit ve üzeri maksimum parlaklığa sahip monitörlerle tecrübe edebileceğinizi de hatırlatalım.

Giriş gecikmesi testinde 10.3 ms değeri gördük, bu da oldukça iyi bir değer. Monitörün OSD menüsünde “düşük giriş gecikmesi” özelliğini açmanın büyük etkisi var. Bunu kapattığınızda 25 ms’yi görüyorsunuz. 3000:1 statik kontrast ve 50 milyona 1 dinamik kontrast ise ortalamanın üzerinde bir değer.

 

 

Monitörün sunduğu oyun modları oldukça çeşitli. Oyuncu 1,2 ve 3 modları farklı keskinlik, kontrast ve doygunluk değerlerine sahip. Bunların dışında yarış, RTS ve FPS de bulunuyor. Hareket bulanıklığını sevmeyenler 3 seçeneği bulunan Overdrive özelliğini kullanabilir. Ancak bunun için Freesync açık olmalı ve AMD ekran kartı kullanmalısınız.

Monitörün Osd menüsü Türkçe dil desteğine sahip, pozisyonu ve saydamlığı ayarlanabiliyor. Menü anlaşılır ve okunabilir tasarlanmış, gezinmek de kolay.

RGB ve hoparlörler

Monitörün arkasındaki RGB aydınlatma bir disk oluşturacak şekilde dairesel düzende dizilen RGB ledlerden oluşuyor. Bu aydınlatma gerektiğinde kapatılabiliyor, statik renk ya da yanıp sönme gibi farklı şekillerde çalışabiliyor.

AOC bu aydınlatma sistemine LightFX adını vermiş. Monitörün OSD menüsü altından hazır animasyon şablonlarıyla ya da renk oranlarını manüel belirleyerek bu aydınlatmayı özelleştirebiliyorsunuz.

Bu modelde stereo hoparlörler de bulunuyor. OSD menüsü altından hoparlörlerin ekolayzır ayarlarını yapabiliyorsunuz. Ayrıca monitörün sağ tarafında gizlenebilir bir kulaklık standı da bulunuyor.

Giriş/Çıkış yuvaları

Giriş çıkış yuvaları konusunda monitör oldukça zengin. 2 adet HDMI 2.0 ve 2 adet DisplayPort 1.2 yuvalarının yanı sıra, artık pek göremediğimiz VGA yuvasına da yer verilmiş. Buna ek olarak HDMI veya DisplayPort’tan monitöre gelen sesi hoparlör ve kulaklığa aktarmak için ses çıkışı ve mikrofon girişleri var. 1440p çözünürlükte 144 Hz ekran tazelemeyi hem HDMI, hem de DisplayPort üzerinden kullanabiliyorsunuz. Çünkü hem HDMI 2.0, hem de DisplayPort 1.2 yuvaları bunu destekliyor.

Birlikte gelen kabloların hepsi 1.8 metre uzunluğunda. Kutuya dahil edilen kablolar HDMI, DisplayPort, 3.5mm analog uçlu ses kablosu ve güç kablosu olarak listeleniyor. Monitörün dahili güç adaptörü var, prizden gelen güç kablosunu doğrudan monitörün kasasına takıyorsunuz.

Monitörde bulunan USB 3.0 çoklayıcı yuvaları da dikkatimizi çekti. Kutuya dahil edilen USB B’den A’ya kabloyu kasanıza bağlayarak, monitör üzerinde fazladan 4 yuvaya sahip olabiliyorsunuz. Bu yuvalardan biri yüksek amper sağlayıp, cep telefonu ve diğer mobil cihazlarınızı şarj etmek için tasarlanmış.

AMD Freesync 2 HDR

Oyuncuları ilgilendiren en önemli noktalardan biri de monitörün sunduğu Freesync ve Freesync 2 HDR desteği. Freesync teknolojisi AMD ekran kartlarının sunabildiği kare/saniye oranını monitörün tazeleme hızına eşitleyerek, oluşabilecek grafik yırtılmaları ortadan kaldırıyor. Bu monitörün desteklediği minimum ve maksimum eşitleme değeri 48 ile 144Hz arası.

Nvidia tarafından geliştirilen benzer bir teknoloji olan G-Sync ise AG273QCX tarafından resmi olarak desteklenmese de, 10.nesil Nvidia Geforce kartlardan itibaren Freesync destekli monitörlerde G-Sync kullanabiliyoruz. Ancak bu durumda desteklenen aralık 60 ile 144 arasında oluyor. Haliyle kare/saniye oranı 60’ın altına düştüğünde, ani parlamalar gibi ufak görüntü problemleri ile karşılaşabiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç olarak bu monitörü Nvidia GTX 1080Ti, RTX 2070 Super ya da AMD Radeon RX 5700XT seviyesinde ekran kartları olan oyunculara rahatlıkla tavsiye edebiliriz. Bu ayarda bir ekran kartı 1440p/144Hz tasarımdan fazlasıyla yararlanmanıza izin verecek gücü size sağlayacaktır. Daha zayıf ekran kartları kullanıyorsanız 1440p/60Hz monitörler sizin için daha uygun tercih olabilir.

Ama ilerde daha iyi ekran kartına geçmeyi ve şimdiden monitöre yatırım yapmayı planlıyorsanız, bu durumda da uygun bir tercih olacaktır. 1ms gecikmesi özellikle rekabetçi oyunlarda tepki süresi avantajı elde etmek ve oluşan hareket bulanıklığını giderip gözlerinizi rahat ettirmek için güzel.