Anasayfa Haber NVIDIA’nın “7nm” Ampere Mimarisi ile Yüzde 50 Performans Artışı Hedefleniyor

NVIDIA’nın “7nm” Ampere Mimarisi ile Yüzde 50 Performans Artışı Hedefleniyor

GeForce RTX 3090 Ekran Kartı RRA Sertifika Sürecinden Geçti

NVIDIA’nın bu yıl tanıtacağı yeni mimarisi ile birlikte önemli bir performans artışı sağlayacağı iddia ediliyor.

AMD ve NVIDIA rekabeti sürerken yeni iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. Son kullanıcılar ise NVIDIA tarafından önemli adımlar beklemekte. Taipei Times, NVIDIA’nın yeni Ampere GPU tabanlı ekran kartlarının Turing GPU‘lardan çok daha hızlı ve verimli olacağını bildirdi.

Ampere mimarisinin 7 nanometre üretim sürecine dayanacağını biliyoruz. Rapor, NVIDIA’nın Ampere mimarisi ile büyük sıçramalar yapacağına dikkat çekiyor. Taipei Times’a göre toplam performans kazancının, mevcut Turing GPU’lardan %50 daha yüksek olması ve iki kat güç verimliliği sunulması bekleniyor. Bunlar gerçekten çok ciddi değerler.

Söylentilerin doğru olduğunu kabul edersek, 4K çözünürlükte stabil oyun performansının yolu açılıyor diyebiliriz. Ayrıca Ampere ile fazla sayıda RT ve Tensor çekirdekleri daha optimize şekilde sunulacaktır. Bu da daha iyi bir Ray Tracing deneyimi demek.

Firma AMD’nin aksine, şirketin 7nm grafik kartlarını üretmek için hem TSMC hem de Samsung ile birlikte çalışacak. Bu sebeple stok sıkıntısı yaşanmayacaktır.

NVIDIA muhtemelen Ampere mimarisini Ağustos ayında düzenlenen SIGGRAPH konferansında tanıtacak. İddiaların ne derece doğru olduğunu görmemiz için 2020 yılının sonlarını beklememiz gerekecek.

Mimari Litografi Lansman Tarihi
Ampere 7nm 2020/2
Turing 12nm Ağustos 2018
Pascal 16nm & 14nm Nisan 2016
Maxwell 28nm February 2014
Kepler 28nm Nisan 2012
Fermi 40nm & 28nm Nisan 2010

İlginizi çekebilir: