Anasayfa Etkinlik CES ASUS, Mini LED Teknolojisine Geçiyor

ASUS, Mini LED Teknolojisine Geçiyor

LCD ile OLED arasındaki geçiş teknolojilerinden biri de Mini LED.  CES 2020’de ASUS’un bu teknolojiyi gösteren demosuna baktık.

LED arka aydınlatmanın en büyük sorunu genelde tek bir ışık kaynağına bağlı kalması. Bu, özellikle karanlık sahnelerde yeteri kadar iyi siyahlar elde etmemizi engellediği gibi ışık sızmalarına da sebep olabiliyor. Bu sorunu kökten çözen teknoloji OLED lakin OLED henüz hem fiyat hem de teknoloji olarak tamamen olgunlşamış değil. Firmalar da bu bağlamda daha uygun fiyatlı fakat mevcut sorunları büyük oranda ortadan kaldıran alternatiflere yöneliyorlar. Mini LED de bunlardan biri.

Mini LED, adından da anlaşılacağı üzere panelin arkasına yerleştirilen minik LED aydınlatmaları temel alıyor. Tek bir ışık kaynağı yerinde birden çok ışık kaynağımız olduğunda ve bunları bağımsız bir şekilde kontrol edebildiğimizde hem çok daha iyi renkler hem de daha yüksek kontrast değerlerine ulaşabiliyoruz. Bu teknoloji aynı zamanda bize daha parlak paneller sunarak HDR’ın da önünü açıyor.

ASUS’un CES demosunda Mini LED teknolojisi iş başında daha da net görme şansı elde ettik. Firma gerçek zamanlı bir şekilde bölgesel arka aydınlatmanın nasıl çalıştığını gösteriyor. Teknoloji sadece görsel denk gelen kısımları aydınlatarak çok daha iyi siyahlar elde etmemizi sağlıyor. Firma aynı zamanda LED arka aydınlatmalı bir paneli de burada sergiliyordu. Bu sayede LED ile Mini LED arasındaki farkı da daha net bir biçimde gördük.

Mini LED’in dezavatajları da yok değil. Söz konusu paneller LED panellerden biraz daha kalın olabiliyor.