Anasayfa Haber Fizikçiler Kara Delikte Yeni Bir Model Keşfetti

Fizikçiler Kara Delikte Yeni Bir Model Keşfetti

Geçtiğimiz günlerde yaşanan iki nötron yıldızının uzayda birbirine çarpması kaynaklı olarak bilim insanları önemli dalga sinyalleri belirledi. Günümüzde ise bu dalga kayıtları elendi ve ortaya Albert Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı’ndan alınan modeli akıllardan silen bir kara delik kanıtı çıktı.

Genel görelilik kuramına göre kara delikler basit nesnelerdir. Örneğin kara delikler, içlerinden ışığın, enerjinin veya maddenin kaçamayacağı pürüzsüz ufuklarla çevrelenmiş durumdalar.

Süregelen çalışmalarda kara deliklerden toplanan her veri parçası da bu modeli destekledi.  Tarih 1970’i gösterdiğinde ise Stephen Hawking, kara deliklerin sınırlarının o kadar pürüzsüz olmadığını gösteren bir dizi makale yazdı.

İki fizikçi Hawking’e ışık tuttu

Hawking’in makalesinden beri ilk kez alternatif kara delik modellemeleri olduğu iddia edildi. Günümüzde, nötron yıldızı çarpışmasından sonra konuyla ilgili araştırmalar yürüten iki fizikçi, nötron yıldızları birleştiğinde oluşan bir kara deliğin yankılanan bir zil gibi çaldığını ve basit kara delik fiziğini parçaladığı iddiasıyla bilim dünyasını salladı. Fizikçilerin sunduğu fikirlere göre mevcut ölçüm cihazlarından elde edilen veriler yorumlanması zor ve oldukça gürültülü içerik barındırıyor.

Konuyla ilgili araştırmacılar, “Yapılan hesaplamalar verilerinizi nasıl seçtiğinize ve işlediğinize çok duyarlı olduğundan kesin sonuçlar çıkarmadan önce tüm bu özellikleri daha iyi anlamak istiyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir: Güneşimizin 70 Katı Büyüklükte Dev Kara Delik Tespit Edildi