Anasayfa Haber Intel Xe DG1 GPU Performans Sonuçları Sızdırıldı

Intel Xe DG1 GPU Performans Sonuçları Sızdırıldı

Intel Xe Ekran Kartı

Intel’in yeni giriş seviyesi Xe GPU’ları ile ilgili bazı test sonuçları paylaşıldı. Test sonuçlarına bakılırsa yeni mimari ile büyük atılımlar yapılacak.

Intel, yeni Xe grafik mimarisi konusunda sıkı çalışıyor ve yeni GPU’lar oldukça iddialı olacak gibi görünüyor. Intel, CES 2020’de yeni Xe mimarisi hakkında ön tanıtım hazırlamıştı. Bu etkinlikte bazı oyun klipleri de yayınlandı. Sonrasında DG1’in geliştiriciler için hazırlanan (SDV) bir varyasyonu sergilenmişti. Intel’in Xe mimarisi 3 segmentten meydana geliyor. Söz konusu DG1 giriş seviyesi bir GPU ve bu yıl piyasaya çıkması bekleniyor.

 

Son günlerde DG1’in ilk veritabanı girişleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Yapılan 3DMark testlerinde GPU’nun, AMD’nin Ryzen 4000 işlemcilerinde bulunan yeni 7nm Vega GPU’lardan daha iyi performans gösterdiği belirtiliyor.

Intel’in Xe GPU’ları, hem Tiger Lake (entegre GPU’lar) hem de Coffee Lake (harici GPU’lar) üzerinde yapılan testlerde listelendi. Tiger Lake ailesi entegre Xe grafik mimarisine sahip ilk seri olurken, Coffee Lake CPU’larındaki girişler ise yukarıda bahsettiğimiz DG1 SDV GPU ile birlikte görüntüleniyor.

Intel Xe DG1 Harici GPU Geekbench OpenCL Testleri

Xe DG1 GPU, Geekbench 5 OpenCL ile test edildi. İlk olarak çipin Tiger Lake-U ile gerçekleştirilen testte 1.50 GHz saat hızı ve 96 yürütme birimine (EU) sahip olduğu bildiriliyor. Bu platform için OpenCL test puanı 12.444 oldu. Diğer testlere bakıldığında ise yonganın farklı masaüstü platformlarda test edildiği görülüyor. Testler i5-9600K ve i9-9900K olmak üzere iki farklı CPU ile yapılmış. Sonuçlar ise sırasıyla 11990 ve 12053 olarak sıralanıyor.

Intel Xe DG1 3DMark (Entegre ve Harici) GPU Testleri

Testlerde harici DG1 ekran kartları ve Tiger Lake-U işlemcilerdeki entegre versiyon, AMD’nin Renoir ‘Ryzen 4000’ APU serisiyle karşılaştırılıyor. Genel grafik skorunda, DG1 GPU test edilen diğer tüm yongalardan daha hızlı görünüyor, ancak Ryzen 7 4800U çok yakın değerler almış. Tiger Lake-U’daki entegre versiyon ise Ryzen 7 4700U’dan yaklaşık %18 daha yavaş.

İlginç olan ise dört grafik testinin üçünde, DG1 harici GPU, Ryzen 7 4800U’dan %40’a kadar daha iyi performans sunuyor. Ryzen 7 4800U, 8 işlem biriminde bir araya gelen 512 akış işlemcisi ve gelişmiş 7nm Vega GPU’ya sahip. Buradaki her bir işlem birimi, 14nm Vega mimarisine nazaran yüzde 59’a kadar daha performanslı.

 

Intel Xe DG1 Harici vs Entegre Grafikler

Harici Xe DG1 ve Tiger Lake-U işlemcideki entegre GPU’nun karşılaştırıldığı bir 3DMark TimeSpy testi daha paylaşıldı. Her iki kartın da 96 yürütme birimine sahip olduğu görülüyor ve saat hızları paylaşılmamış. Aradaki fark sadece %9 olarak ortaya çıkıyor, ancak GPU’ların son halinde büyük değişiklikler ortaya çıkabilir. Entegre ve harici grafiklerde en basitinden önemli saat hızı farkları olacaktır.

Testleri sadece ön bilgilendirme olarak referans alabiliriz. Bildiğiniz gibi ürünler piyasaya çıktıktan sonra büyük değişiklikler gösterebiliyor. Genel durum değerlendirmesi yapacak olursak, Intel’in yeni Xe mimarisinin oldukça ses getireceğini söylemek mümkün. Mart ayındaki GDC etkinliğinde paylaşılacak olan yeni bilgileri takip ediyor olacağız.

İlginizi çekebilir: Intel, Yeni Xe GPU Mimarisini Mart Ayında Detaylandıracak