Anasayfa Haber Anti-Solar Paneller Enerji Üretmek için Güneş’e İhtiyaç Duymuyor

Anti-Solar Paneller Enerji Üretmek için Güneş’e İhtiyaç Duymuyor

Geleneksel paneller, fotovoltaik veya güneş pilleri aracılığıyla güneşten gelen ışığı emerek enerji üretiyor. Yeni anti-solar paneller ise enerji üretmek için güneş ışığına ihtiyaç duymuyor.

California Üniversitesi araştırmacıları, geleneksel panellerden farklı olarak, gün batımından şafağa kadar etkili bir şekilde enerji üretebilecek yeni güneş panelleri geliştiriyor.

Geleneksel güneş panelleri güneşe kıyasla soğuk çalışırlar. Böylece, güneşten Dünya’ya iletilen enerjiyi (güneş ışığı) ortaya çıkarabilirler. Ancak gece güneş battığında da enerji üretebilen panellerin olması hem zaman hem de pratiklik açısından önem taşıyordu. Bu mantıkla yola çıkan araştırmacılar, akülerde depolanan enerji ve şebeke gücü için yeni teknolojiler üzerinde çalışmaya başladı.

Anti-Solar panelleri benimsenen sistemin tam tersine çalışıyor. Güneşin sıcaklığı ve Dünya’nın soğukluğundan ziyade, yeni panellerin sisteminde yatan denklem, Dünya’nın sıcaklığı ve Uzay’ın soğuk yapısı üzerinden kuruluyor. Araştırmacılar panelleri Dünya’dan uzaklaştırarak, görünmez kızılötesi ışığı yakalayabileceklerini ve enerjiye dönüştürebileceklerini öne sürüyor.

Öte yandan, anti-solar panellerinin gün boyunca geleneksel bir panelin ürettiği gücün yalnızca dörtte birini üretebileceği saptandı. Aslında pek de verimli görülmeyen bu sonuç karşısında uzmanlar “Burada aslında serbest bir enerjiden bahsediyoruz ve bu enerji her gece meydana gelen güneş boşluğunu doldurmaya oldukça yardımcı olacak” açıklamalarında bulunuyor.

İlginizi çekebilir: Tesla, Güneş Panelli Kiremitlerin Üretimine Başladı