Anasayfa Haber Need For Speed Serisi Criterion Games’e Geri Dönüyor

Need For Speed Serisi Criterion Games’e Geri Dönüyor

Oyun stüdyolarını kapatma konusunda sabıkalı olan EA’den yeni bir stüdyo hamlesi daha: Need For Speed serisinin Payback, Rival, Heat ve Need For Speed oyunlarını yapan Ghost Games stüdyosu, EA tarafından değişime uğrayacak.

Yapılacak değişimin ardından Ghost Games, EA şirketine bağlı mühendislik çalışmalarını yürüten bir stüdyo haline gelecek ve artık oyun yapmayacak. Mühendislik çalışmalarını yapacak olan stüdyonun adı ise EA Gothenburg olarak değiştirilecek. Stüdyo, ağırlıklı olarak Frostbite teknolojileri üzerine çalışacak.

Bu haberin ardından Need For Speed serisinin durumu ise merak konusu oldu. Çoğu kişi için bu haber oldukça ümit verici. Ghost Games stüdyosu döneminde NFS serisi ciddi bir düşüşe geçmişti. Özellikle son iki oyunda yapılan hatalar nedeniyle EA, oyunun severleri tarafından çok ciddi eleştirilere maruz kaldı. NFS Payback’de yapılan loot box felaketlerinin ardından, işleri düzeltmek yerine Heat serisinde loot box sistemini kaldırılıp, 5 sene önceki oyunun cilalanıp, neredeyse aynı oyunun oyuncuların önüne koyulmasına oyuncu kesiminden ciddi tepkiler gelmişti.

Most Wanted ve Burnout’un Yapımcısı

Criterion Games ise pek çok kişinin bildiği ve sevdiği NFS serilerine daha önce hayat vermiş bir stüdyo. NFS Most Wanted ve Hot Pursuit oyunlarını yapan stüdyo Most Wanted ile beğenileri toplamayı başarmıştı. Criterion Games, NFS serileri dışında Burnout gibi başarılı bir seriye de imzasını atmış bir stüdyo. Şehrin karanlık sokaklarında ya da uçsuz bucaksız otobanlarda, heyecan içinde hız ve adrenalin duygusunu yaşayabileceğimiz oyunun yeni serilerinin gelmesi konusunda oyuncular tarafından bir beklenti şimdiden oluşmuş durumda.

NFS serisine dair oyuncular tarafından çokça şikayet edilen konular yarış hissiyatının ham olması, araç modifiyelerinin yeterince başarılı olmayışı ve çizgisel yapı yerine kullanılan açık dünya yapısının sıkıcı olması. Criterion Games ise çizgisel ve açık dünya yapılarını oyunlarında harmanlayan bir firma. Son zamanlarda yapılan hataları analiz edip oyuncuların beklentilerini çoğunlukla olumlu yönde karşılayacak bir oyun yapmaları kuvvetle muhtemel. NFS serisi için Heat henüz çok taze ve yeni bir oyun. Çıkacak yeni bir NFS oyunu haberi ya da söylentisi henüz bulunmuyor. Stüdyonun oyun çalışmalarına ne zaman başlayacağı bilinmiyor. Ancak çoğunlukla şehirde geçeceğini düşünüyor, şehrin ruhunu ve sokak yarışı kültürünü oyunlarda hissedeceğimizi umuyorum.

EA şirketi araba yarışı konusunda elinde NFS gibi güçlü bir marka olmasına rağmen pazarın bu kısmında rakiplerinin oldukça arkasında kaldı. Özelikle Forza serisinin yükselişi NFS serisinin kötü gidişatı sebebiyle serinin oyunlarının EA tarafından beklenilen satış rakamlarının altında kalmasına sebep oldu. Uzun yıllardır kötü iş yapan Ghost Games Stüdyosundan oyunu alıp NFS serisini tekrar eski popülerliğine ve ruhuna kavuşturabilecek Criterion Games’e seriyi geri vermek mantıklı bir karar gibi görünüyor. Ancak firmanın yaptığı son oyunlardan biri olan Burnout Paradise ise, kullanıcılardan aldığı 6.7 puan ile akıllarda soru işareti bırakıyor. Yine de EA çatısı altında kötü giden bu seriyi düzeltebilecek tek firmanın Criterion Games olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Son olarak Ghost Games Studio bünyesindeki kreatif çalışanlar ise diğer stüdyolara dağıtılacak. Herhangi bir işten çıkarmanın söz konusu olmayacağını belirten EA, Ghost Games stüdyosundaki isimlerin bazılarını ise Criterion Games’e taşıyacağını duyurdu. Frostbite motoru ile iyi işler çıkaran EA’in bu motora daha fazla mesai harcaması daha yenilikçi ve daha performanslı işler ile daha uzun süre karşımıza çıkacağının bir göstergesi. Her ne kadar sosyal medyada EA’in yaptığı bu hamlenin yanlış bir davranış olduğu kanısı hâkim olsa da, hamle hem NFS serisinin akıbeti hem EA için stratejik. EA firmasının her oyununda kullandığı oyun motoruna daha fazla yatırım yapmasını, ilerleyen zamanlarda kullanıcıların yüzünü güldürmesi açısından sevindirici bir hareket olarak görüyorum.

İlginizi çekebilir: The Sims 4 Oyuncu Sayısı 20 Milyona Ulaştı