Anasayfa Haber Birleşik Krallık, Dünyanın En Hızlı Hava Durumu Bilgisayarı İçin 1,6 Milyar Dolar...

Birleşik Krallık, Dünyanın En Hızlı Hava Durumu Bilgisayarı İçin 1,6 Milyar Dolar Harcayacak

İngiltere hükümetinin hava durumu servisi olan Met Office, dünyanın en güçlü süper iklim bilgisayarını 1,6 milyar dolara satın alacağını duyurdu.

Şirket satın alacağı bu bilgisayarla, daha doğru ve daha zamanında hava tahminleri yapmayı hedefliyor. Alınan bilgisayar sayesinde, atmosferimizin “dijital bir ikizini” oluşturacağını ifade eden şirket, satın alınan bilgisayar hizmete girdikten sonra, sadece daha iyi tahminler üretmekle kalmayacak, aynı zamanda acil durum çalışanlarının mobil sel bariyerlerini dağıtmasına, enerji şebekesini dengelemesine ve daha fazlasına yardımcı olacak.

 

Met Office alınan bu bilgisayarın iklim değişikliğinin etkilerini azaltmasına yardımcı olacağını ve Birleşik Krallık genelinde düşük karbon ekonomisine geçişin desteklenmesine yardımcı olmasını beklediklerini belirtti.

 

Satın alınan bu süper bilgisayarın araştırma ve geliştirme çalışmaları için, yapay zekâ enerji depolama ve diğer araştırma türleri için de kullanılıp kullanılmayacağı henüz belli değil. Devletlerin bu denli büyük paralar ile süper bilgisayarlar satın almasının, yapay genel zekâ ve yapay süper zekâ devrine yavaş yavaş geçişimizi başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu.