Anasayfa Video Kingston DC500R SSD İncelemesi

Kingston DC500R SSD İncelemesi

Makine öğrenmesi, sanallaştırma, yapay zeka, büyük veri analizi, veri tabanı uygulamaları gibi büyük iş yüklerine yönelik geliştirilen Kingston DC500R SSD’sini yakından inceliyoruz.

Sunucu iş yükleri, donanımları belirli şekilde kullanan özel iş yükleridir ve dolayısıyla uygun SSD kullanmak gerekir. Kingston’ın sunucu odaklı SATA SSD serisi DC500R ve DC500M bunlara örnektir. DC500R okuma odaklıyken, DC500M karışık iş yükleri odaklı tasarlanmıştır. Bu incelememizde DC500R’nin 960 GB kapasiteli modeline yakından bakıyoruz.

SATA 6 Gbps arayüzü kullanan DC500R, Intel’in 64 katmanlı 3D TLC NAND flaş yongaları ve Phison’un 8 kanallı S12DC kontrolcüsü ile donatılmış. Ölçüler 2.5 inçlik disk standardında ve 7 mm yüksekliğe sahip.

Kapasite ve dayanıklılık

Bu model 480, 960 GB, 1.92 TB ve 3.84 TB kapasite seçenekleriyle sunuluyor. Yazma ömrü değerlerine baktığımızda 480 GB modelde 483 TBW, 960 GB modelde 876 TBW, 1,92 TB modelde 1752 TBW ve 3,84 TB modelde ise 3504 TBW değerlerinin verildiğini görüyoruz. Bu değerler, diskin toplam kapasitesinin yarısı kadar veriyi her gün diske yazabileceğiniz anlamına geliyor.

Bazı SATA SSD’lerle karşılaştırdığınızda bu biraz düşük kalıyor. Fakat başta da belirttiğimiz üzere bu “okuma odaklı” bir SSD olarak üretilmiş. Kingston bu disklere 5 yıl garanti veriyor ve 2 milyon saat teorik çalışma ömrüne sahip olduklarını bildiriyor.

Enterprise SMART araçları

İş istasyonlarında sıkça kullanılan SMART disk araçlarından diskin güvenilirliği, ne kadar ömrü kaldığı, yıpranma seviyesi ve sıcaklık değerleri takip edilebiliyor. Bu önemli, çünkü diskin sağlığı kötüye gidiyorsa bunu çok önemli verilerinizi kaybetmeden önce tespit edip, diski değiştirebilmeniz gerekiyor.

Güç kaybı koruması – PLP

Bunun yanı sıra DC500R, PLP ya da Power Loss Protection, yani Güç Kaybı Koruması olarak çevirebileceğimiz bir özelliğe de sahip. Sisteme giden güç kesildiğinde, SSD üzerindeki kapasitörler pil gibi çalışarak yeterli gücü sağlıyor. Bu da hücrelere gönderilen son yazma komutlarının tamamlanıp, diskin düzgün biçimde kapatılmasını sağlıyor. Bu sayede veri kaybı olasılığı en aza indirilmiş oluyor. 

Performansta süreklilik

Performansa değinmeden önce, bu diskin sunduğu performans devamlılığından bahsetmek istiyorum. Son kullanıcıya hitap eden diskler kısa okuma-yazma eylemlerinde vaat ettikleri performansı sunabiliyor. Ancak ağır ve uzun süren disk işlemlerinde önbellekleri dolup performansları düşmeye başlıyor. DC500R ise aynı okuma-yazma değerlerini sürekli olarak sunabiliyor. Bu da hangi hızda işlem yapabileceğini bilmek isteyen sunucu sahipleri için önemli.

Testler

Performans testlerine geldiğimizde, diskin SATA 6 Gbps arayüzünün sunduğu sınırın yakınlarında ardışık okuma-yazma performansı verebildiğini görmekteyiz. Crystal Disk Mark 7’de ardışık okuma 560 MB/sn oldu. Yazma ise 537 MB/sn ile Kingston’un vaat ettiğinin biraz üzerinde çıktı. Asıl önemli nokta olan sunucu iş yükünü ilgilendiren çok izlekli ve derin okumalarda ise 95.000 üzeri IOPS elde ettik. Bu da yapılan devamlı ve istikrarlı okumalarda ortaya konan performansı ifade ediyor. Bu değer ortalama bir SSD’nin sunabildiğinin üzerinde yüksek bir değer.

ATTO disk testi programından aldığımız sonuçlar ise maksimum 534 MB/sn okuma, 513 MB/sn yazma şeklinde oldu.

Son olarak AIDA 64 içindeki disk testlerinden rastgele okuma testini döngü moduna alarak, yaklaşık 12 saat çalıştırıp uzun süreli iş yüklerinde performansın kararlılığını ve devamlılığını ölçtük. Test hızları baştan sona istikrarlı bir biçimde 370MB/sn civarında seyretti.

Bu değer beklendiği gibi 550 MB/sn değil, çünkü SSD’lerin rastgele 4k okuma hızları, kutu üzerinde yazan ardışık okuma hızlarıyla aynı değil. Hemen her SSD’de rastgele 4k okuma hızları biraz daha düşük oluyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Birçok NVMe disk sahibi bu test değerlerinin kendi cihazlarından düşük olduğunu söyleyecektir. Bunda haksız da değiller, ancak bir NVMe SSD sadece önbelleği dolana kadar yüksek performans verebilir. Sürekli ve büyük işlemler yapılırken alınan gerçek hızla vaat edilen arasındaki fark ise her zaman büyük olacaktır.

Kingston DC500R ise aralıksız olarak çalışan bir sunucuda, devamlı aynı okuma hızını sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Sunucuya erişimin hiç durmadığı ve devamlı SSD üzerinden verinin okunduğu senaryolarda, DC500R çalışma süresi boyunca hep aynı dengeli performansı verebilecektir.

Kingston DC500R modeli standart 2.5 inç form faktöründe sunulduğundan, sunucu sahipleri bunlardan çok sayıda alabilir ve sunuculara kolayca yerleştirebilir. Bu sebeplerden dolayı Kingston DC500R, sürekli ve okuma odaklı iş yüklerini kullanan sunucular için tavsiye edebileceğimiz bir SSD diyebiliriz.

 

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version