Anasayfa Haber 10. Nesil Masaüstü Intel İşlemciler 30 Nisanda Duyurulabilir

10. Nesil Masaüstü Intel İşlemciler 30 Nisanda Duyurulabilir

Uzun zamandır beklenen 10. nesil Intel Comet Lake-S işlemcilerin Nisan ayının sonunda piyasaya çıkacağından bahsediliyor.

Intel’in 10. nesil Comet-Lake-S masaüstü işlemcileri ile ilgili birçok konuyu detaylı bir şekilde ele almıştık. Yeni CPU’ları çok daha erken bekliyorduk lakin yüksek ihtimalle pandemi sebebiyle gecikmeler yaşandı. Meraklı ve uzun süren bekleyişin akabinde İspanya kaynaklı bir yayından yeni işlemcilerin piyasaya çıkışı ile ilgili önemli bir bilgi geldi.

İspanya kaynaklı haber sitesi El Chapuzas Informatico, Intel’in 30 Nisan’da şirketin merakla beklenen 10. Nesil Comet Lake masaüstü işlemcilerini duyuracağını iddia etti. Bununla birlikte test ve incelemelerin yayınlanmasında ambargonun kalkması için Mayıs ayının ikinci haftası beklenebilir.

Intel’in önceki nesilde olduğu gibi entegre GPU içermeyen F serisi işlemcilere yer vereceğini biliyoruz. Üstelik yeni Comet Lake-S platforma ait tüm CPU’ların bir listesini de gördük. Bunun yanında yabancı perakendeciler tarafından listelenen 10. nesil işlemci fiyatlarını sizlerle paylaşmıştık.

Yeni Soket: LGA 1200

Yeni işlemciler LGA1200 soket yapısını kullanıyor ve buna bağlı olarak eski nesil tüm soğutucuların yeni anakartlarla uyumlu olmasını bekliyoruz. Bu soket yapısına uygun 400 serisi anakartlar da yeni işlemcilerle birlikte piyasaya çıkmaya başlayacak. Daha önce ASUS’un yeni anakart listesi sızdı ve göz gezdirme imkanı bulmuştuk. Buna ek olarak hız aşırtma destekli ve yüksek seviye işlemcilerle kullanılacak MSI Z490 ve Gigabyte Z490 anakartlar da gün yüzüne çıkmıştı. Merak edilen konulardan birisi olan PCIe 4.0 standardı ise bu yonga setlerinde desteklenmiyor.

Bildiğiniz üzere Comet Lake işlemciler 10900, 10900K ve 10900KF modelleri ile birlikte 10 çekirdeği içinde barındırabiliyor. 10. nesil ile birlikte bu zamana kadar normal şartlarda görmediğimiz frekans hızlarını görebiliriz. Bu bağlamda 5.3 GHz gibi değerlerden bahsediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Core i5-10400 modeli ilk kez fotoğraflanmıştı. Giriş seviye bir CPU olan Core i3-10100 ise uygun fiyatıyla oyuncular ve temel kullanıcılar için yeni bir alternatif olacak gibi görünüyor.

Eğer El Chapuzas Informatico’nun bilgileri doğruysa, Comet Lake-H için çok fazla beklemek zorunda kalmayacağız.