Anasayfa Haber ABD, Huawei’ye Karşı TSMC Kozunu Kullanıyor

ABD, Huawei’ye Karşı TSMC Kozunu Kullanıyor

TSMC Huawei

ABD tarafından alınan yeni önlemler kapsamında, ABD kaynaklı ekipman kullanan yarı iletken şirketlerine lisans uygulaması getirildi.

ABD hükumetinin TSMC’ye Huawei konusunda baskılarını artırdığını yazmıştık. Hatta ABD’nin Tayvan’dan (özellikle TSMC) yonga ihracatını kısıtlamasını istediği söyleniyordu. Bildiğiniz üzere Huawei ile TSMC arasında 5 nm ve 3 nm çip çözümleri geliştirme ve farklı konularda iş birlikleri bulunuyor. Tabii ki TSMC’nin en önemli müşterileri arasında NVIDIA, AMD ve Apple gibi dev Amerikan şirketler de yer alıyor. Bu büyük şirketler ABD’nin elini güçlendiriyor ve TSMC’yi tam anlamıyla iki arada bir derede bırakıyor.

ABD hükumeti, Tayvan kaynaklı TSMC gibi yabancı şirketlerin Çinli telekom devi Huawei’ye yonga tedarik etmesini zorlaştıran ileri seviye önlemlerini açıkladı. Bu vakitten sonra Amerikan chipmaking (çip yapımı) ekipmanı kullanan yabancı şirketlerin, Huawei’ye belirli yongaları tedarik etmeden önce ABD’den lisans almaları gerekiyor. Kaynaklar, yeni kuralın HiSilicon akıllı telefon SoC’lerini üreten TSMC’yi engellemek için özel olarak hazırlandığını söylüyor.

Çin yarı iletken şirketleri, 7 nm sınıfı üretim teknolojilerinde hala Samsung ve TSMC’nin gerisinde yer alıyor. Buna istinaden 7 nm üretim teknolojisi, 5G desteğine sahip SoC’ler ve modem yongaları için oldukça önemli bir gereksinim. 5G’nin yüksek veri aktarım hızları, üst seviye akıllı telefonlarda büyük hesaplama gücü gerektiriyor. Bunu karşılayabilecek yongalar ise şu an 7 nm sürecinde üretiliyor. Dahası, aynı şey 5G altyapı ekipmanları için de geçerli. Bu nedenle ABD, Huawei’nin dünyadaki kendi 5G teknolojisini yayma konusunda planlarını frenlemek istiyor olabilir.

Huawei, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının parlama noktası olmuştu. Görünen o ki olaylar halen soğumuş değil. Çin basınına yansıyan haberlerde ise COVID-19 salgınıyla olan savaşta ABD’ye tıbbi tedariklerin engellenebileceği konuşuluyor.

İlginizi çekebilir: TSMC 5 Nanometre Üretimi ve AMD’nin Geleceği