Anasayfa Haber AMD Zen 3 İle Yüzde 15’e Kadar IPC Artışı Olabilir

AMD Zen 3 İle Yüzde 15’e Kadar IPC Artışı Olabilir

AMD Zen 3 mimarisi ile birlikte işlemci yapısının değişeceği ve %15’e kadar IPC kazancı yaşanacağı iddia ediliyor.

AMD, Zen 3 mimarisini bu yıl duyurmayı planlıyor ve bazı detayları bizlerle paylaşmıştı. Yeni Zen 3 mimarisi Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcilere ve 3. nesil EPYC Milan serisine güç verecek. Yaklaşan işlemci mimarisinden neler bekleyebileceğimiz konusunda küçük ipuçlarımız olsa da yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Daha önce Ryzen 4000 serisi ile %17 ile 20 arasında performans beklentisi olduğunu yazmıştık.

Adored TV, Zen 3’ün neler sunabileceği ve performans kazançları hakkında ekstra bilgiler paylaştı. Her şeyden önce, Zen 3’ün 8 çekirdekten oluşan tek bir CCX içerdiği bildiriliyor. Şimdiye kadar kullanın Zen ve Zen 2 mimarisinde 4’er çekirdekten oluşan iki adet CCX (CPU CompleX) bulunuyordu. Bu sebeple L3 önbelleğin de 32 MB’da kalacağı ancak tek CCX nedeniyle artık bölünmeyeceği iddia ediliyor.

Bununla birlikte sızıntıda daha yüksek saatler ve daha düşük güç kullanımı gibi konulardan da bahsediliyor. En ilginç kısma gelirsek, Zen 3’ün tek bir iş parçacığında %10-15’lik bir IPC artışına sahip olacağının altı çiziliyor. Geçmişte gelen sızıntılar ve AMD yetkililerinin söylemlerine bakıldığında bu değerlerin daha yüksek olmasını bekliyorduk.

Adored TV yazısında Zen 3’e ek olarak Zen 4 mimarisinden de bahsediyor. Daha önce bildiğimiz gibi Ryzen 5000 serisi ve 4. nesil EPYC Genoa işlemcileri ile birlikte yeni bir soket yapısına geçileceği söyleniyor. Ayrıca bu mimarinin 5nm üretim sürecine dayanacağı, IPC olarak daha büyük kazançlar elde edileceği ve çekirdek başına 1 MB L2 önbellek miktarı sunulacağı belirtildi.

Yeni nesil Ryzen 4000 serisi işlemcileri ve Zen 3 mimarisini bu yılın Ekim ayında bekliyoruz.

İlginizi çekebilir: Yenilenen AMD StoreMI Teknolojisi 2020’nin İkinci Çeyreğinde Gelecek