Anasayfa Haber AMD Ryzen 4000 CPU ve rDNA 2 Navi 2X GPU’lar Ekimde Çıkabilir

AMD Ryzen 4000 CPU ve rDNA 2 Navi 2X GPU’lar Ekimde Çıkabilir

RDNA 2

Ortaya çıkan son haberlere göre, AMD Ekim ayında CPU ve GPU tarafında güzel haberler verecek.

İki pazarda da birçok şey yazıp çizdiğimiz yeni işlemciler ve ekran kartları hakkında yeni detaylar ortaya çıkıyor. Son olarak AMD, Zen 3 altyapısına sahip Ryzen 4000 masaüstü işlemci serisini ve rDNA 2 mimarili 2X Navi ekran kartlarını duyurmuştu. Şimdi ise kaynaklardan gelen haberlere göre, masaüstü işlemciler ve ekran kartlarının 2020 Ekim ayında satışa çıkmasının planlandığı söyleniyor.

Kaynağa göre, Zen 3 tabanlı Ryzen 4000 ‘Vermeer’ CPU’ların ve rDNA 2 tabanlı Radeon RX Navi 2x grafik kartlarının duyurusu ürünler piyasaya sürülmeden önce yapılacak. Bu yüzden bir Ağustos veya Eylül ayında duyuru yapılmasını bekliyoruz. Ancak hem CPU hem de GPU’ların aynı anda duyurulması ise şaşırtıcı olacak.

Görünüşe göre AMD, üst düzey işlemci ve ekran kartlarını aynı anda piyasaya sürmek için hazırlanıyor. Böylece yeni bir bilgisayar toplayacak kullanıcılar, yeni nesil üst düzey ürünlerden oluşan bir sistemi bir araya getirmeye imkan bulabilir.

AMD Zen 3 mimarisinin orijinal Zen’den bu yana en büyük ve yenilikçi CPU tasarımı olduğu söyleniyor. Kırmızı takım yeni çiplerde önemli IPC kazançları, daha yüksek saat hızları ve yüksek verimlilik üzerine odaklanıyor. Şirket geçtiğimiz günlerde yeni mimarinin çok önemli getirileri olacağını doğrulamıştı. Geçmişteki bir takım söylentilerde ise yine ortalama %17 performans artışına atıfta bulunulmuştu.

AMD rDNA 2 tabanlı Radeon RX Navi 2x grafik kartı ailesi, 4K oyun segmentine hızlı bir giriş yapacak gibi görünüyor. AMD, rDNA 2 GPU’larındaki performans artışını Zen mimarisine benzetiyor. Tıpkı Zen(1) mimarisinden Zen 2 mimarisine geçişteki gibi önemli kazanımlar sağlanacak. Ayrıca şirket, önceki rDNA 1’e kıyasla watt başına performansta %50 artış vaat ediyor.

Yeni mimari ile birlikte daha gelişmiş bir 7nm üretimine geçilecek. Böylece transistör yoğunluğu artacak ve performans kazanımları elde edilecek. AMD ayrıca rDNA2 GPU’ların VRS (Değişken Hız Gölgeleme) ve donanım hızlandırmalı ışın izleme özelliğine sahip olacağını duyurdu. Bu mimarinin yeni nesil konsollarda kullanılacağını da yakın tarihte öğrenmiştik. AMD’nin CPU ve GPU tarafında piyasada nasıl bir yankı uyandıracağını önümüzdeki aylarda göreceğiz.

İlginizi çekebilir: AMD, rDNA 2 Işın İzleme Yeteneklerini Gösteren Demo Yayınladı