Anasayfa Haber TSMC, AMD İçin ‘Geliştirilmiş’ 5nm Teknolojisi Sunabilir

TSMC, AMD İçin ‘Geliştirilmiş’ 5nm Teknolojisi Sunabilir

Yarı iletken devi, üretim teknolojilerini geliştirirken şirketlerden gelen talepler de artmaya devam ediyor. En önemli ortaklar arasında yer alan AMD için ise gelişmiş bir 5nm üretimi gündemde.

AMD’nin yonga üretim ortağı TSMC’nin, özellikle yeni nesil ürünleri için 5nm üretim teknolojisinin ‘geliştirilmiş’ bir versiyonu üzerinde çalıştığı bildirildi. Kırmızı takımın 5nm teknolojisine geçişine henüz zaman var. Şirket, yeni Zen 3 mimarisini bu yıl tanıtılması beklenen Ryzen 4000 serisi işlemcilerde kullanmaya başlayacak. Bu mimari ise 7nm (EUV) üretimini temel alacak.

Chainnews tarafından yayınlanan (@chiakokhua aracılığıyla) bir haberde, Huawei’nin 5nm ve 7nm siparişlerinde düşüş yaşandığı, TSMC’nin ise bu düşüş konusunda endişelenmediği ve Apple’ın bu boşluğu doldurduğu söyleniyor. Bu yıl sonuna kadar 5nm talebinde bulunan birçok farklı şirketin olduğundan da bahsediliyor.

AMD’nin ise TSMC’den ayda en az 20.000 adet 12 inç wafer talep etmesi bekleniyor. En önemli detay, bu 5nm üretiminin AMD için özelleştirileceği noktasında ortaya çıkıyor.

Şirket, geliştirilmiş 5nm üretiminden Zen 4 CPU ve rDNA 3 grafik mimarisinde yararlanabilir. Bu yıl çıkış yapacak olan Zen 3 mimarisi ile %15 civarında IPC kazancı yaşanması beklenirken, görünüşe bakılırsa Zen 4 ile atılımlar çok daha büyük seviyede olacak. Mavi takım ile rekabet ise gelecekte daha da sertleşebilir.

İlginizi çekebilir: Crysis Remastered Duyuruldu