Anasayfa Haber Intel, 144 Katmanlı QLC ve PCIe 4.0 Destekli Optane Hazırlığında

Intel, 144 Katmanlı QLC ve PCIe 4.0 Destekli Optane Hazırlığında

Mavi takımın 128 katmanlı yongalara karşılık 144 katmanlı NAND flash ile yanıt vermesi bekleniyor. Yeni nesil Optane ise PCIe 4.0 desteği ile gelebilir.

Intel, Comet Lake-S ile son zamanlarda CPU kanadında adından sıkça söz ettirse de bellek çözümleri için sessiz kalmıştı. Ancak şirketin sessiz sedasız 2. nesil Optane SSD’leri de dahil olmak üzere yeni nesil SSD’ler için hazırlıklar yaptığı keşfedildi.

NAND’deki mevcut trendle birlikte Intel, 144 katmanlı QLC NAND flash yongasını temel alan ürünlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu teknoloji ise Teknoloji Keystone Harbor olarak adlandırılıyor. Bu SSD’lerin 2021’de piyasaya sürüleceği notlar arasında. Bununla birlikte Intel’in SSD’lerine yönelik planları yüksek katman sayılarıyla bitmiyor. Block & Files’a göre Intel, PLC başına her hücre için beş bit depolayan bir SSD teknolojisi de geliştiriyor.

Intel’in 144 katmana kadar bellek hücrelerini istifleme yöntemi, Samsung’un NAND çalışmalarından pek farklı değil. Samsung’un Double-Stack tekniğini kullanarak 160 katmanlı NAND gelişimini hızlandırdığı bildiriliyor. Çinli YMTC şirketi de kendi “Xtacking 2.0” mimarisini kullanarak 128 katmanlı QLC NAND üretiyor. Bununla birlikte SK Hynix de 128 katmanlı 3D NAND flash çiplerini bu yıl piyasaya sürmeye başlayacak. Keza Micron’un da 128 katmanlı 3D NAND çiplerini satışa çıkaracağını duymuştuk.

Intel Optane ve PCIe 4.0

Optane cephesinde Intel, 3D XPoint depolama hızlandırıcısı ile ilgili adımlar atıyor. 2. nesil Optane SSD’lerde iki katmanlı bellek bulunuyor ve yeni bir denetleyici, SSD ile bilgisayarınız arasında veri aktarımı için bir PCIe 4.0 arabirimi sağlayarak bant genişliğini büyük ölçüde artırıyor. Bugünün Optane SSD’leri 1.5 TB’a kadar kapasitelerde geliyor. Katman sayısının iki katına çıkmasıyla birlikte kapasitenin de iki katına kadar çıkması bekleniyor.

Yeni Optane SSD’lerin Alder Stream kod adına sahip olduğu belirtildi. Ancak adındaki benzerliğin iki nesil sonraki Alder Lake-S CPU’larla herhangi bir bağlantısı olup olmadığından emin değiliz.

İlginizi çekebilir: Samsung, 160 Katmanlı 3D NAND Teknolojisi Geliştiriyor