Anasayfa Haber NVIDIA Ampere ve AMD Big Navi GPU’lar Rekabete Tutuşacak

NVIDIA Ampere ve AMD Big Navi GPU’lar Rekabete Tutuşacak

NVIDIA Ampere ve AMD Big Navi GPU

Yüksek performanslı AMD ekran kartları NVIDIA ile olan rekabete yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor.

NVIDIA, kısa süre önce çevrimiçi GTC etkinliğine ev sahipliği yapmıştı. Şirket beklendiği gibi Ampere mimarisini duyursa da tüketici/oyuncu sınıfı GPU’lar hakkında bilgi vermedi. DigiTimes’ın yeni bir raporu, hem AMD hem de NVIDIA’nın yeni nesil ekran kartlarını Eylül ayında piyasaya süreceğini iddia etti.

DigiTimes genelde olduğu gibi bilgilerin kaynağını isimlendirmedi. Ancak PlayStation 5 ve Xbox Serisi X’in piyasaya sürülmesi ile birlikte DRAM taleplerinin artacağı kaydedildi. Öte yandan NVIDIA ve AMD’nin bu yılın üçüncü çeyreğinde yeni GPU’larını piyasaya süreceği vurgulandı.

İki dev rakibin yeni ekran kartlarını görmek için sabırsızlanıyoruz. RTX 3000 serisi GPU’ların 7nm Ampere mimarisini kullanacağını öğrenmiştik. Başta RTX 3080 Ti olmak kaydıyla yeni seride önemli performans sıçramaları, verimlilik ve Ray Tracing geliştirmeleri yaşanacak gibi görünüyor.

AMD ise RDNA 2 GPU mimarisinin %50 daha verimli çalışacağını açıklamıştı. Işın İzleme teknolojisini destekleyecek bu mimarinin yeteneklerini gösteren bir video da yayınlandı. Bunun yanında AMD cephesinin üst seviye ekran kartlarından yoksun olduğunu biliyoruz. NVIDIA’nın üst noktadaki kartlarına rakip olacak yeni yongalar 4K oyunculuk için üretilecek. Daha önce RX 5800 ve RX 5900 serisi ekran kartlarının isimleri geçiyordu ancak bu konuda resmi bir bilgi bulunmuyor.

AMD’nin bu ay Computex’te Big Navi’yi piyasaya sürmesini bekliyorduk ancak ne yazık ki etkinlik Eylül ayına ertelendi. Görünen o ki Eylül ayında GPU’lar ön plana çıkacak ve sert bir rekabete tanık olacağız.

İlginizi çekebilir:  RTX 3000 Serisi, Ray Tracing Performansıyla Beklentileri Karşılayabilir